You are currently viewing Tot ce trebuie să știi despre arsurile solare

Tot ce trebuie să știi despre arsurile solare

Razele UV puternice pot duce la deteriorări ale stratului exterior al pielii foarte repede, însă efectele expunerii la soare apar în interval de 12-24 de ore. Orice schimbare a culorii pielii ca urmare a expunerii la soare sau la surse artificiale de bronzat, indică o deteriorare a aspectului pielii ca urmare a acțiunii razelor UV.

Arsurile solare apar atunci când perioada de expunere la soare și la radiațiile ultraviolete este mai mare decât abilitatea melaninei (pigmentul care protejează pielea) de a apăra pielea. În timp, expunerea prelungită la radiațiile UV poate duce, în cazurile foarte grave, la apariția anumitor cancere de piele.

Informații generale

Factori de risc pentru arsurile solare

Simptome ale arsurilor solare

Gradele de arsuri solare

Tratament pentru arsurile solare

Metode de prevenție

Alimente care ameliorează arsurile solare

Informații generale

Arsurile solare sunt deteriorări ale pielii care apar atunci când expunerea la radiațiile ultraviolete depășește capacitatea melaninei de a proteja pielea. În momentul în care te expui la soare, pielea se protejează accelerând producția de melanină. Însă această protecție nu durează la nesfârșit, iar unii oameni nu produc suficientă melanină încât să le protejeze pielea. Ca urmare a expunerii prelungite la soare, mai ales în intervalele orare nerecomandate, radiațiile UV ard pielea și apare roșeața pielii, dureri și chiar tumefiere.

În funcție de culoarea naturală a pielii, arsurile pot să apară chiar la 15-20 de minute de la expunerea la soare, iar la persoanele cu tenul mai închis, acestea pot să apară după câteva ore. Apariția arsurilor solare este favorizată de expunerea la soare într-un interval orar nerecomandat, între 10 dimineața și orele 16 și de neaplicarea unor creme speciale pentru protecție solară, cu un factor de protecție potrivit culorii naturale a pielii. 

Radiațiile solare sunt de 2 tipuri:

  • Radiații UVA, ce pot afecta ADN-ul celular la nivelul pielii și sunt asociate cu efectele pe termen lung precum apariția ridurilor și a anumitor tipuri de cancer de piele. Aparatele de bronzare artificială emit o cantitate mare de radiații UVA, care cresc riscul de apariție a cancerului de piele. Pe lângă efectele negative asupra pielii, razele UVA sunt dăunătoare și pentru ochi, deoarece pot penetra corneea, afectând-o permanent. Aceste afecțiuni duc între timp la apariția cataractei. De aceea, este recomandat ca, pe lângă aplicarea unei creme de protecție solară și evitarea expunerii la orele când soarele este foate puternic, să purtăm și ochelari de soare cu filtru împotriva radiațiilor UV.
  • Radiațiile UVB, care sunt responsabile în mod direct pentru apariția arsurilor și cresc riscul de apariție a cancerului de piele. Razele UVB sunt mai puternice decât cele UVA. Expunerea pentru o perioadă scurtă de timp la acestea stimulează producția de melanină, care duce la un bronz de durată. Radiațiile UVB stimulează producția de celule care duc la îngroșarea pielii, iar aceasta devine mai rezistentă la radiații.

Factori de risc pentru arsurile solare

Apariția și intensitatea arsurilor solare depind de mai mulți factori:

  • Aplicarea incorectă a cremelor de protecție solară sau lipsa totală a aplicării acestora
  • Momentul expunerii la soare, mai ales în intervalul orar în care intensitatea radiațiilor este maximă
  • Perioada anului în care are loc expunerea la soare, riscul fiind mai crescut în lunile de vară, din cauza poziției soarelui
  • Localizarea lângă o suprafață care reflectă razele solare, de exemplu un luciu de apă, nisip alb sau, în timpul iernii, zăpadă sau gheață
  • Indexul de radiații UV din ziua respectivă, care este un indicator important pentru a evalua riscul de apariție al arsurilor

Este bine de știut că sugarii și copiii foarte mici sunt mai predispuși și mult mai sensibili la efectele novice ale razelor solare. De asemenea, persoanele cu tenul foarte deschis la culoare dezvoltă mult mai ușor afecțiuni ale pielii cauzate de expunerea prelungită la soare.

Încă din 1975, a fost introdusă o schemă de clasificare numerică pentru culoarea pielii. Scala Fitzparick evaluează felul în care tipurile de ten reacționează la acțiunea razelor UV. Conform Scalei Fitzpatrick există 6 tipuri de ten:

Tipul 1 este reprezentat de persoanele cu pielea foarte albă, cu părul deschis la culoare cu pistrui și cu ochii preponderent de culoare albastră. Aceste persoane nu se bronzează niciodată, rezultatul expunerii la soare fiind roșeața și arsurile solare.

Tipul 2, cu piele alb-bej, păr roșcat, castaniu sau blond, ochi căprui deschis sau verzui. Aceste persoane se bronzează foarte puțin, iar în cele mai multe cazuri apar arsurile solare.

Tipul 3 sunt persoanele cu pielea de culoare cafeniu deschis și cu subtonuri galbene, cu ochi căprui și orice culoare de păr. Acest tip de piele se bronzează uniform, iar arsurile solare pot să apară, însă nu foarte des.

Tipul 4 sunt persoanele cu pielea cafenie, ochi căprui și păr castaniu închis sau negru. Sunt persoanele care se bronzează foarte repede iar arsurile apar foarte rar.

Tipul 5 sunt persoanele cu pielea de culoare cafeniu închis, care se bronzează extrem de repede iar pielea se arde în foarte puține cazuri.

Tipul 5 este reprezentat de persoanele cu pielea foarte pigmentată, care se bronzează tot timpul și nu suferă niciodată de arsuri solare.

Simptome ale arsurilor solare

Principalele simptome ale arsurilor solare sunt:

  • Înroșirea pielii și temperatura ridicată la nivelul acesteia (zona afectată este fierbinte la atingere)
  • Durere, mâncărimi și sensibilitate la atingere în zona unde s-au produs arsurile solare
  • Umflarea pielii și bășici pline cu lichid, care ulterior se vor sparge
  • Dureri de cap
  • Febră, frisoane și greață

Gradele de arsuri solare

În funcție de gravitatea simptomelor, arsurile solare pot fi clasificate în 3 categorii:

Arsurile solare de gradul 1 sunt printre cele mai frecvente arsuri solare. Semnele care indică apariția arsurilor solare de gradul 1 sunt zonele înroșite, sensibile și dureroase pe piele. În primele 36 de ore aceste simptome se pot agrava, apoi gradul de severitate scade, pe parcursul următoarelor 5-6 zile.

Arsurile solare de gradul 2 pătrund de regulă prin primul strat al pielii și duc la apariția de bășici pline cu lichid, dureroase, care ulterior se sparg, iar stratul superficial al pielii se exfoliază. În primele 48 de ore simptomele cresc gradual. Arsurile de gradul 2 pot lăsa semne după vindecare, însă se vindecă în aproximativ 10-12 ore.

Arsurile solare de gradul 3 sunt cele care afectează pielea în profunzime. Ca urmare, pielea este mult mai predispusă la apariția de infecții, iar simptomele sunt mult mai agresive decât la arsurile de gradul 1 sau 2. În acest caz este nevoie de îngrijiri medicale pentru a le trata și pentru a diminua riscurile asociate.

În cazul în care arsurile solare nu sunt superficiale și prezintă simptome asociate descrierilor de arsuri solare de gradul 2 sau 3, este recomandat să apelezi la ajutor medical pentru un tratament adecvat.

Prezintă-te la medic în cazul în care ai următoarele simptome:

  • Pe lângă arsurile propriu-zise prezinți febră, dureri de cap, dureri severe ale pielii, frisoane, deshidratare
  • Arsurile sunt grave și ai bășici cu lichid pe o suprafață mare a corpului
  • Arsurile nu se ameliorează în urma tratamentului de câteva zile acasă
  • Bășicile prezintă aspect de infecție, respectiv puroi la nivelul unei bășici sparte, umflarea exagerată a unei bășici, scurgeri roșiatice din intereiorul unei bășici
  • Îți este sete continuu, iar senzația nu trece, indiferent cât de multe lichide consumi
  • Pulsul este accelerat și ai senzația de leșin
  • Greață, vărsături, stare de confuzie accentuată

Tratament pentru arsurile solare

În general, simptomele arsurilor solare se ameliorează în 2-3 zile și dispar complet după aproximativ o săptămână. Tratamentul aplicat pe zonele afectate nu va vindeca pielea complet, însă va reduce intensitatea durerilor și va reduce disconfortul până când acestea se vor vindeca.

Tratamentul clasic al arsurilor solare include antiinflamatoare, care calmează durerile și inflamația pielii. Pentru aplicarea locală, se poate folosi un gel sau o cremă cu substanță antiinflamatoare.

De asemenea, este recomandată aplicarea de comprese pe zonele afectate de arsuri solare sau cremele și gelurile care au în compoziție mentol sau aloe vera, care grăbesc vindecarea și ameliorează senzația de disconfort. Este foarte important să consumi cât mai multe lichide, hidratarea având un rol esențial pentru vindecarea arsurilor solare.

Pentru tratarea acasă a arsurilor solare, poți folosi o serie de tratamente care sunt la îndemână și care ameliorează simptomele până la vindecarea pielii.

Crema cu aloe vera, care ajută la reducerea inflamației și accelerează procesul de vindecare a pielii. Gelul de aloe vera conține o cantitate mare de antioxidanți, care ajută la combaterea efectelor radicalilor liberi asupra pielii. Este un produs naural, care nu conține alergeni, silicon, parabeni, coloranți sau parfum sintetic, SLS, SLES, uleiuri minerale sau conservanți.

Produse care conțin ulei de cocos. Uleiul de cocos este eficient în tratarea arsurilor solare, datorită conținutului mare de grăsimi saturate, care hidratează în profunzime pielea. Pielea care a suferit arsuri solare este uscată și provoacă mâncărimi, însă uleiul de cocos îi oferă hidratarea necesară.

Vitamina C are proprietăți antioxidante, fiind o substanță benefică pentru a combate efectele neplăcute ale arsurilor solare. Vitamina C sub formă de ulei este ideală pentru a reduce gravitatea efectelor solare.

Ceaiul conține de asemenea foarte mulți antioxidanți și ajută pielea să se refacă mai repede. Poți folosi comprese cu orice fel de ceai pentru a trata arsurile solare, dar este recomandat cu precădere ceaiul de mușețel, datorită proprietăților calmante.

Castravetele funcționează ca un înlocuitor perfect pentru loțiunile de după plajă. Se poate aplica direct pe pielea arsă de soare pentru a calma și răcori.

Unguentul de gălbenele are efect puternic de calmare a arsurilor solare; ameliorează imediat simptomele și hidratează delicat pielea, grăbind vindecarea.

Metode de prevenție

Cea mai simplă metodă de a evita apariția arsurilor solare este evitarea expunerii la soare. Cum însă acest lucru este uneori imposibil, este recomandat să reducem cât mai mult timpul în care suntem expuși la acțiunea razelor solare. De asemenea, este improtant să evităm expunerea în intervalul orar în care soarele este foarte puternic, mai ales dacă prezentăm factori de risc pentru expunerea la soare.

Cel mai eficient lucru pe care îl putem face este să folosim creme de protecție solară, cu un factor de protecție potrivit pielii noastre. Factorul de protecție solară este unitatea care măsoară protecția oferită pielii împotriva radiațiilor solare. Factorul de protecție solară are rolul de a proteja pielea și se alege în funcție de culoarea pielii tale și intensitatea radiațiilor. SPF 30 oferă protecție în proporție de 97%, iar SPF 50, în proporție de 99%.

De asemenea, pentru ca pielea să beneficieze de protecția oferită de produsele cu SPF, acestea trebuie să fie aplicate în mod corect. Respectă întotdeauna cantitatea recomandată de 30 g de cremă cu SPF pentru a acoperi corect pielea expusă. Produsele cu SPF trebuie să fie reaplicate de mai multe ori pe parecursul unei zile în care ne expunem la soare. Ideal, ar trebui să reaplicăm un strat de cremă la 2-3 ore.

Îți recomandăm să folosești sprayul pentru protecție solară SPF50 de la Nera, care este ideal pentru pielea deschisă la culoare și sensibilă, respectiv Tipul 1 și 2. Sprayul nu este gras și lasă o senzație plăcută după aplicare. Conține piatră vulcanică și extract de mirt negru, plus filtre de protecție solară cu spectru larg împotriva razelor UVA și UVB pentru a evita arsurile solare, eritemele și semnele îmbătrânirii premature.

Cremele pentru corp și față de la Nera cu SPF30 sunt recomandate pentru pielea sensibilă și deschisă la culaore, pentru persoanele cu părul blond și piele cu semne cutanate. Aplică o cantitate generoasă pe corp și față înainte de expunerea la soare și reaplică frecvent, după înot, după ce transpiri abundent sau dacă te-ai uscat cu prosopul.

Pentru pielea normală și persoanele cu păr brunet, este recomandată crema pentru protecție solară medium SPF15 de la Nera, care este ideală pentru primele zile de expunere la soare. Textura plăcută a untului de shea oferă elasticitate pielii și împiedică deshidratarea acesteia cauzată de soare și factori externi.

Crema pentru protecție solară low SPF6 este recomandată pentru pielea deja bronzată sau închisă la culoare. Aplică un strat generos pe tot corpul înainte de expunerea la soare. Dacă nu aplici corect protecția solară, nivelul de protecție va fi redus semnificativ.

Cremele BIO SOLAR CELL DEENSE +50 WHITE, MEDIUM și LIGHT de la Biomer sunt 100% naturale și conțin ingrediente active care protejează pielea de acțiunea razelor solare, datorită acțiunii combinate a filtrelor și a uleiurilor naturale, antioxidanții activi și vitamina E. La nivel celular, aceste substanțe active atent selecționate au rolul de a încetini efectele nocive ale radicalilor liberi, prin crearea unui ecran solar care nu permite pătrunderea diferiților agenți dăunători cum ar fi poluarea. Aplicarea constantă a cremelor SOLAR CELL DEFENSE 50+ împiedică hiperpigmentarea pielii.

 

Alimente care ameliorează arsurile solare

Alimentația este foarte importantă pentru a avea o stare de sănătate bună și în același timp, anumite alimente pe care le consumăm ne ajută să ne protejăm de radiațiile UV și de efectele dăunătoare ale acestora. Alimentele care sunt bogate în antioxidanți, de exemplu fructele și legumele, și alimentele cu efecte antiinflamatoare sunt extrem de eficiente pentru a combate efectele radiațiilor UV.

Expunerea la soare stimulează oxidarea cauzată de radicalii liberi, așa că procesul de îmbătrânire este accelerat și favorizat de radiațiile solare. Alimentația bogată în nutrienți anulează efectele radicalilor liberi. Pepenele, ceaiul verde, cireșele, roșiile, citricele, somonul sunt exemple de alimente bogate în vitamine, antioxidanți, Omega-3 și minerale sunt benefice pentru organism atunci când ne expunem la razele UV. Este important ca în timpul verii să avem o dietă bogată în legume, fructe și cereale integrale.

De aemenea, este important să ne hidratăm în zilele în care ne expunem la soare. Radiațiile solare favorizează deshidratarea pielii, iar căldura ne face să transpirăm excesiv, ceea ce duce tot la deshidratare. Când petreci mai mult timp la soare, bea apă, sucuri naturale sau ceaiuri, chiar dacă nu îți este neapărat sete.

Evită expunerea prelungită la soare, mai ales în intervalul orar în care razele sunt foarte puternice, iar atunci când stai la plajă sau mergi mai mult timp prin soare, nu uita să aplici creme pentru protecție solară și să te hidratezi, pentru ca pielea ta să își păstreze aspectul tânăr pentru cât mai mult timp!

Sursa foto: unsplash