You are currently viewing Igiena feminina: ingrijirea corecta a zonei intime

Igiena feminina: ingrijirea corecta a zonei intime

Vorbim foarte des despre cele mai recente produse de infrumusetare pentru ingrijirea tenului sau a corpului, insa ne scapa ceva. Multe femei nu considera igiena intima ca fiind separata de rutina lor obisnuita de igiena. Cu toate acestea, igiena intima adecvata necesita obiceiuri diferite si este importanta deoarece zona intima este mult mai delicata si poate fi predispusa la infectii.
Cand discutam despre zona intima, este necesar sa o tratam in mod particular. Majoritatea dintre noi folosesc aceleasi produse de ingrijire corporala atat pentru corp cat si pentru zona intima, insa este oare o alegere cu adevarat potrivita pentru organismul nostru? 
Vaginul are un pH acid, mai acid decat restul corpului, ceea ce ajuta la pastrarea sub control a echilibrului dintre bacteriile prietenoase sanatoase(cum ar fi lactobacilii) si a bacteriilor daunatoare. Daca urmati obiceiuri igienice intime corespunzatoare, puteti evita suprimarea acestui echilibru al pH-ului si, prin urmare, ajutati la evitarea infectiilor vaginale.
In mod traditional, folosim sapunul sau gelul de dus pentru a curata zonele intime. Folosirea sapunului clasic pentru spalarea zonei intime nu este insa recomandat deoarece distruge flora vaginala naturala, ceea ce la randul sau va permite bacteriilor daunatoare sa creasca progresiv si sa lase loc liber infectiilor si inflamatiilor. Sapunul are ca efecte modificarea nivelului pH-ului pielii. Nivelul nornal al ph-ului pielii este de 5,5, in timp ce nivelul vaginal al pH-ului este intre 3,8 si 4,5, iar utilizarea sapunului va modifica acest nivel. Pentru evitarea acestor dezechilibre locale, medicii recomanda spalarea zonei intime exterioare cu apa calduta si, atunci cand aveti nevoie si de un agent de curatare, incercati un sapun intim, special conceput pentru pielea delicata din aceasta zona.

De ce sa alegi un sapun special pentru igiena intima?

Sapunul pentru igiena intima este o solutie formulata special pentru femei, pentru curatarea zonei intime exterioare. Solutiile de igiena intima pot fi folosite in siguranta de toate femeile, cu exceptiile in care ele sunt nerecomandate provizoriu de catre medic, ca urmare a unei afectiuni locale ce necesita o ingrijire medicala specifica si produse speciale de ingrijire. Sapunurile create specific pentru igiena intima ajuta la echilibrarea ph-ului zonei genitale. Ph echilibrat, zona genitala santoasa! Un sapun intim potrivit sustine echilibrul florei bacteriene prietenoase, cum este Lactobacillus, bacterie extrem de importanta pentru un vagin sanatos. In timpul dusului, aplica o cantitate mica de sapun intim pe zona genitala exterioara. Maseaza si clateste cu apa calduta. Usuca zona cu un prosop curat. Poti folosi sapunul intim zilnic, cu o singura conditie- sa alegi produsul potrivit.

Ce tip de sapun intim sa alegi?

Astazi, exista mai multe solutii de igiena intima pentru femei. Insa e oare suficient oare sa alegi un produs de igiena intima pentru a te asigura ca nu aduci dezechilibre zonei genitale?
Cand e vorba de produsele cosmetice de ingrijire personala, piata e plina de solutii. Din pacate, foarte putine din ele sunt produse de ingrijire cu adevarat sanataose pentru organismul nostru. Produsele cosmetice clasice contin cantitati mari de substante de sinteza, derivati din petrol si alte chimicale nocive pentru bariera naturala de protectie a pielii noastre, provocand dezechilibre ale ph-ului, iritatii si alte complicatii. In acest context, cea mai sigura solutie sunt produsele naturale de ingrijire intima. In locul sapunurilor standard din supermarket, alege un sapun intim natural, fara alergeni, parabeni sau SLS, care sa contina si ingrediente active, cum ar fi extractul de neem sau uleiul de arbore de ceai, ce ajuta la mentinerea igienei si prospetimii zonei intime, fara a produce dezechilibre. Sapunurile intime naturale sunt mult mai delicate, nu contin ingrediente daunatoare si pot fi folosite in siguranta si de catre persoanele cu alergii.

Tips & tricks pentru sanatatea zonei intime feminine

  1. Daca aveti nevoie sa va curatati rapid si sa va improspatati zona intima in timpul menstruatiei sau dupa exercitii, incercati sa folositi servetele intime naturale, special formulate pentru zona delicata intima si practic de folosit atunci cand optiunea unui dus nu este posibila. 
  2. Spalati-va si uscati-va bine dupa exercitii fizice. Dupa inot sau sala, asigurati-va ca va schimbati si lenjeria de corp.
  3. Scurgerile vaginale – pentru orice femeie sanatoasa, scurgerile vaginale sunt un perfect normale. Glandele din cervix produc un lubrifiant natural care pastreaza vaginul umed. Acest lubrifiant natural traverseaza vaginul, ajutand la mentinerea unui mediu curat si sanatos. Secretiile sunt modalitatea naturala de curatare a vaginului si este un semn ca aveti un vagin sanatos. Cu toate acestea, secretiile nu trebuie sa fie mirositoare sau sa va provoace senzatii de mancarime sau durere. In plus, daca se schimba culoarea, ar putea fi un semn ca aveti o infectie si este posibil sa aveti nevoie sa va consultati medicul.
  4. Spalaturile vaginale – desi sunt multe pareri in acest sens, spalaturile vaginale interne nu sunt recomandate decat in cazul unor dezechilibre ce apar la nivelul vaginului, cum ar fi inflamatiile sau infectiile, si atunci, sunt indrumare medicala. Nu folosi spalaturile vaginale daca totul este in regula cu zona ta intima, astfel risti sa dai peste cap echilibrul natural vaginal, iar rezultatele neplacute nu vor inceta sa apara. 
  5. Asigurati-va ca va goliti vezica dupa ce ati facut sex. Daca urmati aceasta precautie, veti elimina orice bacterie din uretra (tubul de evacuare al vezicii urinare, situat chiar deasupra deschiderii vaginale) pentru a preveni cistita.

Ana Maria Zotta

Ana este Beauty trainer Biocart

Aceasta postare are 4 comentarii.

  1. Mary

    Buna seara în urma unor antibiotice am facut o candida ceva mai puternica ce î.mi puteți recomanda si cu ce ar trebui sa ma spal ? Multumesc

    1. Zotta Constantin

      Buna ziua,

      Ar trebui sa alegeti un sapun antibacterian si antiseptic, special pentru zona intima. V-as recomanda sapunul intim La Dispensa.

  2. Păun Ionela

    Bună ziua, o recomandare pentru foliculita inghinala, mulțumesc.

    1. Zotta Constantin

      Buna ziua,

      Recomandarea noastra este sa consulati un medic dermatolog, deoarece foliculita poate avea mai multe cauze si doar in urma unui consult medical puteti primi tratamentul adecvat.

      Va multumim!

Nu sunt permise comentariile.