De ce vorbim din nou despre hidratarea pielii? Mai mult ca niciodata, pielea uscata ne produce neplaceri in sezonul rece. Mai ales iarna, cand pielea este expusa temperaturilor foarte scazute, plus aerului uscat din spatiile inchise, pielea are nevoie de o ingrijire optima pentru a-si pastra hidratarea si functiile de protectie.Si este important sa intelegem cum functioneaza pielea noastra, astfel incat sa avem grija in mod corect de sanatatea si vitalitatea ei.
Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru si ingrijirea zilnica este vitala pentru o piele frumoasa. Cel mai important insa este sa ne concentram atentia asupra sanatatii pielii- frumusetea este doar consecinta fireasca.
Pentru a-si pastra elasticitatea, vitalitatea si frumusetea, pielea are nevoie sa se regenereze continuu. Functia de rennoire a pielii permite indepartarea celulelor moarte si refacerea continua de noi celule. Iar aici hidratarea pielii joaca un rol esential.
In plus, hidratarea pielii tine la distanta problemele cutanate- infectiile, iritatiile sau alte neplaceri cauzate de lipsa umiditatii din piele. O cantitate optima de apa in tesutul cutanat va va sustine sanatatea si confortul.
De ce este totusi hidratarea atat de importanta pentru pielea noastra? 5 beneficii
Stratul exterior al pielii, epiderma, este acoperit cu un strat fin de apa si lipide. Acest film protector ofera senzatia de piele catifelata si o protejeaza impotriva factorilor exteriori daunatori. Fara acest strat protector, pielea devina aspra la atingere si mult mai expusa agresinilor exterioare.
- Protectie – Pielea isi poate indeplini sarcina de bariera de protectie a corpului doar daca este hidratata corespunzator.
- Impiedica uscarea pielii – Lipidele din piele regleaza echilibrul de umiditate si reduc la minimum pierderile de apa. Acest lucru impiedica pielea sa devina rigida si uscata.
- Previne inmultirea bacteriilor – Hidratarea pielii ajuta la mentinerea echilibrului cutanat si a barierei naturale de protectie, prevenind ca bacteriile sau ciupercile sa pastrunda in straturile inferioare ale pielii.
- Regenerarea – fara o cantitate optima de umiditate in piele, mesajul pentru a produce noi celule cutanate nu poate fi transmis corect.
- Elasticitate – Fara apa in piele, orice mica miscare sau vibratie ar face ca pielea sa crape.
Cum pastrezi hidratarea optima a pielii?
Pentru a te asigura ca oferi in permanenta suficienta hidratare corpului tau, ai grija de urmatoarele aspecte:
Bea zilnic intre 1.5 si 2 litri de apa. Ceaiul neindulcit este si el luat in considerare
Foloseste creme si lotiuni hidratante, cu ingrediente naturale, pentru a-ti mentine hidratarea pielii corpului, mai ales in sezonul rece. Cauta solutii cosmetice de hidratare bogate, pe baza de unturi si uleiuri vegetale.
Alege dusurile scurte si caldute in locul dusurilor fierbinti si lungi. Acestea din urma usuca pielea si o expun ulterior la deshidratare excesiva
Pentru a va usca dupa dus, tamponati usor pielea si evitati frecarea acesteia cu prosopul
In spatiile inchide in care iti desfasori activitatea pe parcusrul zilei, foloseste un umidificator pentru a adauga extra-umiditate aerului uscat, mai ales iarna cand este pornita incalzirea centrala
Controleaza expunerea la soare, mai ales in mijlocul zilei, cand soarele este puternic. Chiar si pe timpul iernii, foloseste o solutie de protectie soala, mai ales daca mergi in natura/ ski
Hidrateaza-ti buzele zilnic folosind un balsam de buze natural si nu astepta ca acestea sa devina crapate si sa necesite ingrijire suplimentara.
Ai grija de tenul tau– fata are o piele sensibila si fara un ritual zilnic de ingrijire cosmetica, devine uscata excesiv, crapata si iritata. Foloseste creme ultra-hidratante, potrivite insa pentru tipul tau de ten.
Iubeste-ti mainile si ofera-le grija cuvenita- mainile sunt cea mai expusa parte a corpului nostru pe timpul iernii, alaturi de fata, si au nevoie sa fie hidratate in fiecare seara, inainte de culcare si ori de cate ori este nevoie pe parcursul zilei
Alimentatia– mai ales ierna, ofera-ti o dieta bogata in grasimi vegetale sanatoase, colagen si uleiuri benefice pentru piele. Nucile, semintele, carnea de peste, avocado sunt doar cateva solutii ce sustin echilibrul si sanatatea pielii.
Supravegheaza-ti si redu la minim nivelul de stress– dupa cum probabil stii, stress-ul da peste cap echilibrul endocrin, iar hormonii stau la baza sanatatii si vitalitatii intregului organism. Iar pielea este oglinda sanatatii corpului tau. Cauta solutii pentru a mentine un echilibru sanatos intre viata persona si viata profesionala, fa miscare periodic, iesi in natura si practica activitati relaxante si recreative: meditatia, desenul, dansul, pictura, etc.