Asa cum probabil v-ati obisnuit sa verificati etichetele produselor alimentare de pe rafturile magazinelor, este foarte important sa faceti la fel si cand alegeti sa cumparati noi produse cosmetice de ingrijire corporala.
Exista mii de produse chimice in produsele cosmetice clasice, ce sunt din pacate avizate pentru consum, justificarea fiind ca ele nu produc daune majore decat in cantitati mari. Insa, ia in calcul ca nu exista zi in care sa nu folosesti macar 2-3 produse de ingrijire personala. Iar ingredientele pe care le contin acestea sunt absorbite rapid de piele si transmise in sange. Multe dintre ele sunt alergenice, iritante pentru piele, duc la dezechilibre hormonale si chiar la cancer. Din acest motiv este la fel de important ca si in cazul alimentelor sa analizam ce contin produsele cosmetice pe care le folosim si sursele lor de provenienta.
Mai jos va prezentam 10 dintre cele mai periculoase ingrediente sintetice ce se gasesc frecvent in produsele cosmetice clasice, prezente cu miile pe rafturile supermarketurilor.
PARABENII– daca utilizezi frecvent produse de ingrijire corporala, e imposibil sa nu fi auzit de ei. Desi sunt atat de controversati, parabenii sunt inca prezenti in multe produse cosmetice, de la cele low cost la cele profesionale.
Desi rolul parabenilor este de a conserva produsele cosmetice si de a le prelungi durata de utilizare, impiedicand dezvoltarea mucegaiului, bacteriilor sau drojdiei in flacoane, efectele lor nocive depasesc cu mult beneficiile pe care le ofera. Parabenii au proprietati de imitare a estrogenului, hormon secretat de sistemul nostru endocrin, ducand la dezechilibre care stau la baza cresterii riscului diferitelor tipuri de cancer, prin care cel mai frecvent este cel mamar. Aceste substante sunt absorbite de piele si au fost depistate in analizele de biopsie ale tumorilor de san. Parabenii se gasesc din belsug in produse de machiaj, sampoane, sapunuri, deodorante sau geluri de dus. Sunt prezenti de asemenea in produsele alimentare si farmaceutice.
COLORANTII SINTETICI– Daca gasesti pe etichetele produselor cosmetice indicatii de genul “ Red27”, “Blue 1”, “Green3”, etc., poti fi sigura ca respectivul produs contine coloranti sintetici. Acesti coloranti sunt derivati din petrol sau gudron. Colorantii sintetici sunt suspectati ca fiind cancerigeni, iritanti pentru piele, plus ca sunt legati de sindromul ADHD la copii.
PARFUMURILE SINTETICE– Aceasta categorie de ingrediente chimice este cu atat mai periculoasa deoarece nu stim suficient de clar ce insemna “ parfum”. Acest termen a fost creat pentru a proteja o formula cosmetica inventata de o renumita companie de parfumuri. Conform studiilor realizate in aceasta directie, esentele parfumate sintetice au fost asociate cu alergii, dermatite, tulburari respiratorii si potentiale efecte asupra sistemului reproducator. Parfumurile se gasesc in multe produse cosmetice, printre care balsamurile de par, sampoanele, gelurile de dus, cremele si, bineinteles, parfumurile sintetice, atat de apreciate.
SODIUM LAURYL SULFATE (SLS)- acest agent tensioactiv (surfactant) poate fi gasit in mai mult de 90% din produsele de ingrijire personala. SLS-ul este insa cunoscut ca fiind iritante pentru piele, ochi si caile respiratorii. Un lucru cu potential nociv major este posibilitatea ca SLS-ul, in combinatie cu alte substante chimice, poate forma nitrozamine, un agent cancerigen. Aceste mixuri chimice daunatoare pot duce si la o alta serie de probleme de sanatate, cum ar fi leziunile renale si respiratorii. SLS-ul poate fi gasit in sampoanele clasice, geluri de dus, produse de machiaj sau produse cosmetice pentru tratamentul acneei.
FTALATII– un ingredient sintetic folosit in mii de produse cosmetice pentru a creste flexibilitatea si maleabilitatea plasticului. Principalele trei categorii de produse care contin ftalati sunt lacurile de unghii (dibutyl phthalate), parfumurile si lotiunile (diethyl phthalate), si spray-urile de par (dimethyl phthalate). Ftalatii sunt cunoscuti ca fiind distruptori endocrini si sunt legati de cresterea riscului de cancer la san, dezvoltarea sexuala precoce la fete si defecte reproductive la nastere. Din nefericire, nu este afisat ca ingredient pentru toate produsele, deoarece este inclus in categoria generica “arome”.
TRICLOSAN– este un ingredient chimic antimicrobian folosit pe scara larga in produsele cosmetice, dar renumit ca fiind distruptor hormonal- in special pentru hormonii tiroidieni si cei reproducatori si este iritant pentru piele. Studiile ridica ipoteze conform carora triclosanul contribuie la formarea de bacterii rezistente la antibiotice. In plus, nu exista nici un studiu elocvent care sa arate faptul ca utilizarea produselor antibacteriene, cum sunt sapunurile, creste eficacitatea acestor produse. Triclosanul se gaseste in paste de dinti, deodorante si sapunuri antibacteriene.
FORMALDEHIDA– conservant folosit in multe produse cosmetice pentru a impiedica formarea bacteriilor. Aceasta substanta chimica a fost etichetata ca fiind cancerigena si asociata in special cu tipurile de cancer nazal si laringofaringian, cauzate de mediile de lucru poluante. Formaldehida produce reactii alergice cutanate si este daunatoare pentru sistemul imunitar. Poate fi gasita in lacurile de unghii, geluri de dus, balsamuri, sampoane, farduri, tratamente pentru unghii, demachiante sau exfoliante.
TOLUEN– un ingredient cosmetic petrochimic derivat din petrol sau gudron. Il poti gasi pe etichetele produselor cosmetice cu denumiri ca benzene, toluol, phenylmethane, methylbenzene. Toluenul este un solvent puternic, capabil sa dizolve vopseaua. Poate afecta sistemul respirator, provoaca greata si irita pielea. Este recomandat ca persoanele gravide sa evite expunerea in fata vaporilor de toluen, deoarece poate provoca leziuni in dezvoltarea fatului. Toluenul ataca de asemenea si sistemul imunitar, slabindu-l. Toluenul poate fi gasit in lacul de unghii, tratamente pentru unghii/par, produsele pentru decolorarea parului.
DEA- se utilizeaza in productia de dietanolamide, care sunt ingrediente comune in cosmetice si sampoane, adaugate pentru a conferi o textura cremoasa si o actiune de spumare. Recent, aceasta substanta chimica a fost clasificata de catre Agentia Internationala pentru Cercetare a Cancerului drept “eventual cancerigena pentru oameni (Grupul 2B)”. DEA este un si potential iritant pentru piele. In plus, un studiu a aratat ca DEA inhiba absorbtia colinei, care este necesara pentru dezvoltarea sistemului nervos la copii. DEA determina modificari ale greutatii corporale si ale organelor, indicand toxicitate sistemica sanguina, dereglari ale ficatului, rinichilor si organelor sexuale masculine.
PROPYLENE GLYCOL– este folosit in industria cosmetica pe post de humectant, el ajuta alte ingrediente sa se absoarba mai bine in piele. Este clasificat ca iritant pentru piele si este asociat cu produserea dermatitei si urticariei- aceste efecte producandu-se la concentratii de aprox. 2%. Poate fi gasit in creme hidratante, creme de protectie solara, produse de machiaj, balsam de par, sampon sau spray-uri pentru par.
Alege natural si organic!
Insa cum ne putem ingriji frumusetea in mod natural si sigur, fara a ne pune in pericol sanatatea?
Stim cu totii ca ar fi imposibil sa ne propunem sa evitam toate substantele chimice prin produsele pe care le folosim zi de zi. Insa, ce este important, este sa ne propunem sa controlam acest proces, in asa masura incat sa evitam la minim expunerea corpului nostru in fata substantelor cosmetice chimice cu potential daunator pentru sanatate. Pentru a mentine un stil de viata sanatos, asigurati-va ca mancati sanatos, ca evitati alimentele procesate, ca beti multa apa pura si cautati produse cosmetice naturale, bio si certificate organic.
Produsele naturale/bio sau organice au in compozitia lor ingrediente naturale, extracte vegetale si compusi blanzi pentru ingrijirea pielii tale. Ingredientele preponderent vegetale, naturale si bio, din compozitia lor, sunt atent verificate si combinate astfel incat sa ofere complexe eficiente si sanatoase pentru ingrjirea corporala.
Verifica intotdeauna eticheta produselor pe care le cumperi, in acest fel detii controlul asupra ingredientelor pe care le aplici pe corpul tau prin cosmeticele folosite.
Bio Cart iti ofera o gama de produse cosmetice naturale si organice, atent selectate, pentru ingrijirea in siguranta a frumusetii tale naturale. Viziteza-ne pe www.biocart.eu.