You are currently viewing Frumusete toxica – pericolul ascuns din produsele cosmetice

Frumusete toxica – pericolul ascuns din produsele cosmetice

Suntem avertizati in multe feluri cu privire la efectele daunatoare ale fumatului, ale cresterii in greutate, ale mercurului din peste, ale consumului de sare, grasimi sau zahar si chiar ale medicamentelor pe care le consumam. Insa se spun mult prea putine lucruri despre pericolul potential pe care il constituie folosirea regulata produsele cosmetice. A fi informati cu privire la potentialele toxine din produsele de ingrijire personala devine astfel o necesitate, daca ceea ce ne dorim este un corp sanatos si o viata echilibrata.

Ceea ce este interesant este ca nu exista oficial standarde de siguranta si practic nu exista restrictii pentru ingredientele chimice utilizate in produsele de ingrijire personala. Spre deosebire de medicamente, nu sunt necesare testari suplimentare inainte ca aceste produse sa intre pe piata, iar producatorii cosmeticelor standard nu sunt obligati sa raporteze cazurile in care produsele lor au inregistrat efecte adverse.

Deoarece industria cosmeticelor este direct raspunzatoare cu monitorizarea propriilor produse, testarea efectelor pe termen lung asupra sanatatii se face rar, daca nu deloc. Multe dintre aceste produse cosmetice standard contin substante cancerigene cunoscute (formaldehida, dietanolamina, talc), toxine de reproducere (mercur, plumb, toluen) si disruptori hormonali (ftalati, parabeni). In lipsa reglementarilor clare si a unor standarde optime de siguranta, multe din produsele cosmetice, chiar daca sunt foarte populare pe piata de beauty din intreaga lume, expun consumatorii unor riscuri importante privind sanatatea lor. Marea majoritate a ingredientelor din produsele de ingrijire personala (89%) nu au fost testate pentru siguranta. Ingredientele chimice daunatoare sunt prezente in machiaj, sampon, dar si in alte produse de ingrijire a parului, in sapunuri, parfumuri, deodorante, creme sau lotiuni de piele. In testele efectuate, s-a constatat ca aproximativ o treime dintre produse au cel putin un ingredient asociat cu aparitia cancerului. Aceste ingrediente chimice toxice au fost gasite in urina umana, laptele matern sau in tumorile de san.

Un alt factor care accentueaza efectele daunatoare ale produselor de ingrijire personala este prezenta unor micro-particule care faciliteaza patrunderea rapida a cosmeticelor prin bariera protectoare a pielii. Acestea ajuta produsul cosmetic sa treaca cu mai mare usurinta peste stratul de protectie cutanat, si astfel toate ingredientele continute sunt absorbite mult mai rapid si usor in sange si sunt transmise catre organe care anterior nu ar fi fost expuse. De exemplu, lotiunile de corp, cremele hidratante si produsele de protectie solara sunt cel mai des intalnite produse cosmetice ce pot contine ingrediente ce stimuleaza transportul substantelor toxice sub piele.

In cartea ei inovatoare, “Partea urata a industriei frumusetii”, autoarea Stacy Malkan subliniaza: “Studiile pe animale arata ca unele nanoparticule pot patrunde in celule si tesuturi, se misca prin corp si creier si pot provoca leziuni biochimice. Spre exemplu, un ingredient specific folosit in unele creme hidratante – poate provoca leziuni ale creierului la pesti si sunt toxice pentru celulele hepatice umane, chiar si in cantitati mici “.

Solutii pentru a reduce efectele neplacute ale folosirii produselor cosmetice standard

Este esential sa urmarim efectele adverse pentru orice produs cosmetic pe care il folosim si sa il eliminam imediat din consum cand observam efecte neplacute. Insa, de cele mai multe ori, consecintele nocive ale folosirii cosmeticelor daunatoare nu sunt sesizabile pe termen scurt, fiind dificil de sesizat ce e potrivit sa folosim si ce nu. 

Iata ce poti face in schimb ca sa iti protejezi sanatatea si sa ai grija si de frumusetea ta naturala:

  1. Constientizeaza!

Pielea ta este un excelent canal de transport pentru tot ceea ce aplici pe suprafata ei. Asa cum ai grija sa iti mentii o alimentatie cat mai sanatoasa si echilibrata, asa este necesar sa faci si in cazul ingrijirii corporale. Fa tot posibilul sa apelezi la solutii naturale de ingrijire a pielii si evita cat de mult poti utilizarea cosmeticelor standard pe care le gasesti din abundenta pe rafturile super marketurilor.

Primul pas spre un stil de viata sanatos incepe prin a-ti schimba obiceiul de consum si a constientiza cat de importanta este aceasta schimbare pentru echilibrul tau integral!

 1. Stil de viata sanatos!

Un corp sanatoas va fi intotdeauna mai puternic si va oferi mult mai multe solutii naturale de protectie impotriva factorilor daunatori. Alege sa adopti o alimentatie completa care sa iti ofere vitaminele si nutrientii necesari pentru a mentine pielea sanatoasa si a intari bariera de protectia naturala a pielii. Si nu uita, adauga activitatile sportive in programul tau saptamanal. Doar asa ajuti corpul sa isi pastreze echilibrul holistic.

 2. Alege natural si organic!

Insa cum ne putem ingriji frumusetea in mod natural si sigur, fara a ne pune in pericol sanatatea? Cu siguranta, cea mai buna  metoda de a avea grija de frumusetea ta, fara a-ti ameninta sanatatea, este folosirea produselor cosmetice naturale si organice. In acest fel eviti expunerea in fata ingredientelor potential toxice prezente in produsele cosmetice clasice. Produsele naturale/bio sau organice au in compozitia lor ingrediente naturale, extracte vegetale si compusi blanzi pentru ingrijirea pielii tale. Ingredientele preponderent vegetale, naturale si bio, din compozitia lor, sunt atent verificate si combinate astfel incat sa ofere complexe eficiente si sanatoase pentru ingrjirea corporala.

Verifica intotdeauna eticheta produselor pe care le cumperi, in acest fel detii controlul asupra ingredientelor pe care le aplici pe corpul tau prin cosmeticele folosite.

Bio Cart iti ofera o gama de produse cosmetice naturale si organice, atent selectate, pentru ingrijirea in siguranta a frumusetii tale naturale. Viziteza-ne pe www.biocart.eu.

Ana Maria Zotta

Ana este Beauty trainer Biocart