Vezi ofertele active →

Beneficii şi întrebuinţări ale uleiului de cocos

Beneficii şi întrebuinţări ale uleiului de cocos

De secole, oamenii folosesc uleiul de cocos datorită proprietăţilor sale hrănitoare şi ale beneficiilor pentru sănătate, la prepararea anumitor feluri de mâncare, pentru întărirea sistemului imunitar şi ca ingredient de bază în industria cosmetică, pentru îngrijirea părului şi a tenului.

Filipine este ţara cu cea mai mare producţie de ulei de cocos, urmată de Indonezia şi India. Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt cele mai mari consumatoare de ulei de cocos şi produse derivate din acesta

  1. Informaţii generale despre uleiul de cocos
    Origini, cultivare şi mod de prezentare
  2. Tipuri de uleiuri de cocos
    Ulei de cocos nerafinat
    Ulei de cocos extravirgin
    Ulei de cocos rafinat
    Ulei de cocos fracţionat
  3. Uleiul de cocos – Proprietăţi
  4. Uleiul de cocos – mod de întrebuinţare
  5. Beneficii ale uleiului de cocos
    Beneficii ale uleiului de cocos în cosmetică
    Folosirea uleiului de cocos în sănătate
    Uleiul de cocos în sarcină, pentru copii şi bebeluşi
    Beneficii ale uleiului de cocos în bucătărie
    Întrebuinţări ale uleiului de cocos în gospodărie
  6. Atenţionări privind consumul de ulei de cocos
ulei de cocos

Informaţii generale despre uleiul de cocos

Uleiul de cocos este folosit intens, datorită numeroaselor sale proprietăţi şi beneficii pentru sănătate şi a efectelor sale benefice din produsele cosmetice. În trecut, uleiul de cocos era considerat dăunător, din cauza grăsimilor din compoziţie, însă s-a dovedit că acestea sunt de fapt benefice pentru corp, fiind grăsimi saturate.

Uleiul de cocos este eficient pentru întărirea sistemului imunitar, datorită prezenţei în compoziţia sa a acidului lauric, care este transformat de către organism în monolaurină. Monolaurina din uleiul de cocos este eficientă pentru combaterea viruşilor şi bacteriilor, fiind folosită îndeosebi în medicină şi pentru igienizarea şi conservarea naturală a alimentelor. Astfel, uleiul de cocos este un antibacterian narural, datorită prezenţei în compoziţia sa a monolaurinei.

Uleiul de cocos este nealergenic şi foarte nutritiv, de aceea este folosit cu precădere în dietele vegane şi raw-vegane. Acizii graşi din uleiul de cocos se asimilează rapid în organism şi este recomandat persoanelor care vor să piardă în greutate şi celor care depun efort fizic intens.

cum folosim uleiul de cocos

Tipuri de uleiuri de cocos

La fel ca în cazul altor uleiuri cu spectru larg de folosire, şi uleiul de cocos este de mai multe tipuri: virgin, extravirgin, presat la cald sau la rece, rafinat sau nerafinat. Uleiul de cocos de calitate se solidifică şi are o compoziţie uniformă. Uleiul de cocos de calitate inferioară are un aspect neuniform, grunjos.

  • Ulei de cocos nerafinat. Cel mai benefic tip de ulei nerafinat este cel extras la rece, organic, datorită faptului că îşi păstrează nealteralte proprietăţile. Acesta este extras din nuca de cocos proaspătă, prin fermentaţie, şi are proprietăţi antioxidante.
  • Ulei de cocos extravirgin. Procesul presupune presarea la rece a pulpei de cocos crude, proaspete sau uscate, ceea ce nu permite păstrarea calităţilor antioxidante ale acestuia.
  • Uleiul de cocos rafinat este obţinut în urma unui proces chimic de distilare, la temperaturi foarte ridicate. Se mai poate obţine şi ca produs secundar din uleiurile rămase în urma procesării fulgilor de cocos, în care se regăsesc grăsimi hidrogenate, cu potenţial nociv pentru sănătate.
  • Uleiul de cocos fracţionat. Acesta este sub forma unei substanţe lichide, care nu devine solid sub temperatura de 76 de grade, la fel ca uleiul de cocos nerafinat. Este benefic pentru îmbunătăţirea capacităţii cerebrale, deşi nu are aceleaşi proprietăţi ca şi uleiul de cocos rafinat.

Uleiul de cocos – Proprietăţi

Uleiul de cocos are o concentraţie de 90% acizi graşi, care sunt extrem de benefici pentru sănătate. Acest fapt se datorează conţinutului ridicat de acid lauric, acid capric şi caprilic, pe care organismul are capacitatea de a îi asimila rapid şi sunt procesaţi şi transformaţi în energie.

În urma unor studii ştiinţifice, s-a dovedit faptul că aceşti acizi graşi au efecte terapeutice asupra organismului şi protejează împotriva apariţiei afecţiunilor cardiovasculare. Uleiul de cocos conţine cu 10% mai puţine calorii decât alte grăsimi de origine vegetală, de aceea este recomandat în curele de slăbire.

Recent, s-a constatat o creştere a numărului de persoane care aleg dietele pe bază de plante, şi, ca urmare, uleiul de cocos a devenit o alegere populară pentru aportul de grăsimi sănătoase şi datorită aromei plăcute.

Uleiul de cocos – mod de întrebuinţare

Uleiul de cocos are multiple întrebuinţări în gospodărie, pentru pregătirea anumitor feluri de mâncare şi ca produs cosmetic de bază pentru îngrijirea pielii.

  • În gospodărie este util pentru a îndepărta reziduuri de pe diferite materiale, pentru a curăţa obiectele din piele şi piesele de mobilier, electrocasnicele din oţel inoxidabil, pentru a elimina rugina şi pentru a curăţa eficient interiorul maşinii.
  • În bucătărie poate fi folosit datorită faptului că este rezistent la temperaturi foarte înalte, nu oxidează şi nu are efecte nocive, având punctul de ardere la 180 de grade. Îl poţi folosi pentru prepararea salatelor şi poate înlocui untul sau uleiul folosit în general gătit, pentru cei care urmează o dietă vegană şi îl poţi adăuga în smootihie-uri.
  • Ca produs cosmetic are efect de hidratare pentru piele şi păr, datorită acizilor graşi care contribuie la întărirea fibrelor de colagen şi pentru a păstra fermitatea pielii. Oferă un aspect mai sănătos părului şi previne despicarea firelor de păr. Poţi alege un balsam pentru păr şi corp multifuncţional, care acţionează în profunzimea epidermei şi a firului de păr, pentru a îl hidrata. Îl poţi folosi ca loţiune pentru corp, balsam de buze, detoxifiant, demachiant, deodorant natural, exfoliant pentru piele.
beneficiile uleiului de cocos

Beneficii ale uleiului de cocos

Uleiul de cocos are nenumărate beneficii dovedite ştiinţific pentru organism, datorită conţinutului ridicat de acizi graşi saturaţi, care provoacă reacţii chimice pozitive. Acizii graşi sunt asimilaţi de către organism şi transformaţi în energie. Uleiul de cocos scade nivelul colestreolului din organism, stimulează sistemul imunitar prin prezenţa complexului de vitamine din compoziţie şi are efecte hidratante atunci când este folosit în scop cosmetic, pentru piele şi corp.

Beneficii ale uleiului de cocos în cosmetică.

Datorită capacităţilor antimicrobiene ale acidului lauric, se foloseşte cu succes pentru curăţarea eficientă a tenului şi pentru curăţarea eficientă a dinţilor. Recomandăm folosirea unei paste de dinţi cu ulei de cocos şi sare de zinc, care albeşte dinţii şi împiedică formarea plăcii dentare. Este un bun hidratant pentru arsurile solare, pentru tratarea vergeturilor în urma sarcinii, ca balsam de păr şi pentru buze. Are un efect anticelulitic mult mai sănătos decât alte creme, masat pe zonele afectate. Este puternic hidratant, de aceea îţi recomandăm să alegi o cremă care conţine ulei de cocos, pentru a avea o piele fină şi catifelată.

Folosirea uleiului de cocos în sănătate.

Acizii graşi din compoziţia uleiului de cocos pot avea efecte terapeutice asupra tulburărilor cerebrale, a epilepsiei şi bolii Alzheimer şi contribuie la sporirea capacităţii de concentrare. Uleiul de cocos ajută la scăderea nivelului colesterolului din organism, stimulează sistemul imunitar cu ajutorul antioxidanţilor naturali, a vitaminelor K, A, C şi E, contribuie la reglarea metabolismului şi a procesului digestiv. Datorită nivelului ridicat de acid lauric, uleiul de cocos stimulează producţia de colesterol bun din organism, care este descompus de ficat fără a afecta vasele de sânge şi, astfel, reduce riscul apariţiei de afecţiuni cardiace. Uleiul de cocos ajută la îmbunătăţirea funcţiei sistemului digestiv şi previne apariţia disfuncţionalităţilor la nivelul aparatului digestiv.

Uleiul de cocos în sarcină, pentru copii şi bebeluşi.

Uleiul de cocos este foarte eficient pentru tratarea eritemului de scutec, calmând durerea, roşeaţa şi mâncărimile. De asemenea, este potrivit pentru a masa scalpul bebeluşilor. Pentru mamele care alăptează, consumul a 3-4 linguriţe de ulei de cocos şi vitamina D, sporeşte cantitatea de lapte şi creşte aportul nutritiv al acestuia. Uleiul de cocos ajută la estomparea vergeturilor apărute în urma sarcinii, poate fi aplicat direct pe perineu pentru a grăbi vindecarea după naştere şi ajută la vindecarea sfârcurilor după alăptare.

Beneficii ale uleiului de cocos în bucătărie.

Uleiul de cocos este rezistent la temperaturi înalte, aşa că poate fi folosit în siguranţă pentru gătit. Consumă o linguriţă de ulei de cocos înainte de masă pentru a reduce senzaţia de foame. Consumul de ulei de cocos ajută la metabolizarea grăsimilor şi la eliberarea energiei. Sub 25 de grade, uleiul de cocos se solidifică şi poate fi solosit pentru a prepara batoane nutritive şi ca ingredient în dietele paleo sau vegane.

Întrebuinţări ale uleiului de cocos în gospodărie

Pe lângă numeroasele beneficii cosmetice şi alimentare, uleiul de cocos are numeroase utilizări şi în gospodărie. Este foarte eficient pentru a îndepărta petele de rugină şi pentru curăţarea suprafeţelor metalice şi a celor din piele; aplică-l direct pe suprafaţă, lasă-l să acţioneze câteva minute, apoi şterge cu o cârpă curată. Pentru zgârieturile de pe maşină acţionează ca un polish care le estompează, iar banchetele din piele pot fi curăţate cu ulei de cocos pentru a le da luciu.

Atenţionări privind consumul de ulei de cocos

Când alegi uleiul de cocos, ia în considerare faptul că cel mai bun este cel presat la rece, care nu îşi pierde proprietăţile în timpul procesării. Cu toate că este benefic pentru multiple afecţiuni, acesta trebuie consumat cu moderaţie de către persoanele care suferă de boli cardiovasculare, diabet zaharat sau obezitate, din cauza aportului caloric ridicat. Femeile însărcinate şi cele care alăptează pot consuma ulei de cocos însă în cantităţi moderate, iar cel mai recomandat este uleiul de cocos presat la rece.

Este important să alegi întotdeauna produsul potrivit pentru tine, presat la rece, virgin, extravirgin sau fracţionat, pentru a te putea bucura pe deplin de beneficiile sale.

Sursa: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coconut-oil

Sursa foto: https://unsplash.com/s/photos/coconut

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *