Fara toxine, fara ftalati, parabeni, organisme modificate genetic. In acest domeniu al produselor cosmetice organice, pe baza de ingrediente naturale, a specifica clar lipsa acestor ingrediente toxice pentru sanatatea noastra e primordial si esential pentru a da o valoare adaugata calitatii produselor pe care le oferim si, mai ales, pentru a ne diferentia de produsele cosmetice traditionale, care timp de decenii au monopolizat piata de ingrijire cosmetica, oferind produse pe baza de ingrediente daunatoare organismului. Cand vorbim despre parabeni, majoritatea stie ca este necesar sa ii evitam. Cu toate acestea, putini oameni stiu cu adevarat de ce parabenii sunt daunatori. Ce sunt? Cate tipuri exista? Unde ii gasim? In acest articol vom incerca sa raspundem acestor intrebari ce vizeaza un subiect controversat pe piata produselor de ingrijire corporala.
Ce sunt parabenii si care este rolul lor?
Cand vorbim despre produsele cosmetice ce sunt expuse pe o perioada mai lunga de timp pe rafturile magazinelor, este necesar sa ne gandim la metode de conservare a acestora printr-o serie de compusi care pot pastra stabilitatea bacteriana a produselor. Aici intervin parabenii: sunt compusi chimici utilizati in industria cosmetica drept conservanti. Acestia au mai multe functii principale, antibacteriene si antifungice, crescand perioada de valabilitate si siguranta produsului utilizat. Sarcina lor principala este de a mentine la un nivel cat mai scazut nivelul microbian din produsele de consum. Ceea ce, facand o paralela, transforma produsele cosmetice intr-o forma de “ insecticide” cosmetice.
Unde este problema?
Controversa a aparut in anul 2004 cand a fost facut public un studiu realizat de un grup de oncologi scotieni, studiu care a aratat ca in 90% din esantioanele de tesut cancerigen au fost gasite urme de parabeni. Din acel moment a inceput investigarea pe scara larga a aditivilor sintetici folositi in industria farmaceutica si cosmetica, studii care au ajuns pana la a demonstra ca parabenii au actiune estrogenica care poate duce la aparitia unor grave dezechilibre hormonale si la aparitia si dezvoltarea unor tumori canceroase. Ulterior, mai multe studii au aratat ca parabenii sunt bine absorbiti de tractul intestinal si eliminati usor prin urina, insa cand e vorba de aplicarea pe piele, eliminarea nu se realizeaza cu usurinta din organism. In prezent, subiectul continua sa fie un domeniu deschis de investigatie, desi autoritatile sanitare continua sa considere parabenii “ compusi fara risc”. Cu toate acestea, in 2014 Uniunea Europeana a interzis izopropilparabenii si Isobutylparabenii, precum si phenylparabenii, benzilparabenii sau pentylparaben (foarte putin folosit). Justificarea a fost ca nu exista suficiente informatii despre riscurile lor, astfel incat nu e posibila evaluarea sigurantei acestora si, prin urmare, nu ar trebui utilizate.
Parabenii naturali
Exista o serie de parabeni care se gasesc in mod natural in cele mai comune fructe si legume, cum ar fi afine, morcovi, castraveti, ceapa etc. Acesti parabeni naturali provin din acidul para-hidroxibenzoic care este produs in organism din cauza descompunerii unor aminoacizi. Parabenii utilizati in cosmetice au o structura chimica similara cu cea a parabenilor naturali, dar sunt obtinuti prin proceduri sintetice. Deoarece sunt identici cu cei gasiti in natura, se presupune ca organismul ii transforma rapid in acid parahidroxibenzoic natural si ii elimina.
Cu toate acestea, exista inca multe variabile necunoscute despre acest subiect, deoarece omul consuma o cantitate mare de parabeni, in special din punct de vedere al ingrijirii corporale sau a tratamentelor farmaceutice – sapunuri, geluri, creme de tot felul, antibiotice etc. De fapt, nu este foarte clar daca acestia pot fi eliminati cu aceeasi viteza ca si consumul lor.
De ce sa alegi produse cosmetice fara parabeni?
In realitate, parabenii nu sunt problema insasi, ci volumul consumului, deci este mai bine sa prevenim, sa citim etichetele si sa evitam orice posibilitate de contact cu ei. Prin urmare, sfatul nostru este sa folosim produse naturale si organice fara parabeni. Cosmeticele naturale folosesc un alt tip de conservanti mai putin problematici si agreati de institutiile care certifica originea lor naturala. Cosmetica naturala se dedica unui tip de produse pe baza de ingrediente naturale, cum ar fi extractele din plante si uleiurile vegetale. De asemenea, incorporeaza anumite componente de origine naturala, cum ar fi acizii din fructe, colagen, elastina, acid hialuronic, celule stem, etc.
Cosmeticele naturale actioneaza pe termen lung, desi rezultate vizibile pot fi obtinute in cateva zile de la aplicarea produsului. Ca si in cazul tratamentelor naturiste, cosmeticele organice si naturale imbunatatesc strctura tesutului pielii datorita utilizarii lor continue. Produsele naturale au o valabilitate de 2 ani si jumatate (nedeschise) si termen de 6 luni de valabilitate de la deschidere, iar formulele lor sunt mai stabile, fara a mai fi nevoie de conservanti chimici. Produsele cosmetice naturale au beneficii minunate pentru piele si aduc bunastare corpului si mintii. Din acest motiv, Bio Mer Cosmetics face eforturi constante pentru a imbunatati formulele produselor si a aplica formule cat mai eficiente si naturale pentru piele.
DESCOPERA AICI GAMA DE PRODUSE COSMETICE BIO MER FARA PARABENI
Sursa: https://www.biomercosmetics.com