Alegerea unei creme de protectie solara nu este intotdeauna usoara. Supermarketurile si magazinele cosmetice sunt pline de solutii care promit protectia solara optima. Insa cum ne asiguram ca alegem o crema care are in mod real efect protectiv?
Da, secretul este mereu sa ne uitam cu atentie la ingredientele trecute pe eticheta produselor. Este dificil insa: INCI- nomenclatura internationala a ingredientelor cosmetice, adica lista completa de ingrediente folosite,- contine denumirea in limba engleza si latina, nume care de multe ori nu ne spun nimic. Ce facem atunci pentru a ne asigura ca alegem o solutie sanatoasa si eficienta de protectie solara?
Mai jos va prezentam cateva indicii in acest sens.
Cauta o crema de protectie solara cu spectru larg
Dupa cum stim, exista doua tipuri de radiatii solare: UVA si UVB. Primele provoaca riduri si imbatranirea pielii, in timp ce cele din urma provoaca arsuri solare. Desi efectele initiale sunt superficiale, nu va bazati pe acest lucru, deoarece ambele sunt foarte periculoase si pe termen lung pot provoca complicatii ale pielii si chiar cancer de piele.
Multe solutii de protectie solara de pe piata nu va protejeaza decat de razele UVB. Solutia consta in a cauta solutii cosmetice de protectie solara cu spectru larg. „Spectru larg” inseamna ca protejeaza in egala masura atat impotriva razelor UVA, cat si impotriva celor UVB.
In plus, folositi ingrediente minerale, cum ar fi oxidul de zinc sau dioxidul de titan, cunoscute sub numele de protectori „fizici”. Acesti compusi protejeaza impotriva razelor UVA si UVB.
Evita ingredientele chimice nocive
Este inutil sa ne protejam pielea de radiatii daca o deterioram cu alti compusi, cum ar fi:
- Parabenii, de exemplu, pot creste rata cancerului de san si pot facilita dezvoltarea melanomului.
- Oxibenzona, factor de risc in cremele de protectie solara, poate deteriora pielea si poate provoca urticarie si alte complicatii cutanate.
- Retinil palmitatul poate creste riscul de aparitie a cancerului de piele atunci cand suntem expusi la soare
- Evitati cremele solare care contin doar extracte vegetale sau uleiuri/unturi si care afirma ca actiunea lor de protectie se datoreaza acestor extracte. Extractele din plante au multe proprietati benefice, dar nu li s-a demonstrat actiunea de protectie solara, plus trebuie sa luati in considerare alergiile inainte de a le folosi.
Spuneti nu autobronzantelor
Desi contin ingrediente de protectie solara, nivelurile sunt intotdeauna foarte scazute si ofera o protectie redusa sau deloc. Nu cumparati produse cu valori SPF sub 15. Preferabil folositi creme cu SPF 30 pana la 50 pentru o protectie sigura si de calitate.
Ia in calcul timpul pe care il petreci la soare
O zi de stat la plaja nu este aceeasi cu o zi petrecuta in oras sau cu drumul pana la birou.
Ar trebui sa evitati intotdeauna expunerea prelungita la soare, deoarece daunele cutanate pe care le poate provoca sunt foarte intense si nu dispar, ci, din contra, „se acumuleaza” si pot cauza complicatii majore in viitor. Daca stiti ca va expuneti la soare mult timp, asigurati-va ca aplicati solutia de protectie solara in mod frecvent, astfel incat stratul de crema sa fie mereu prezent pe piele. Frecventa de aplicare depinde si de factorul SPF- cu cat o crema are un SPF mai ridicat, cu atat ea poate fi aplicata mai rar.
Piele sensibila? Ingrijeste-o in mod corect
Trebuie sa avem grija deosebita de pielea celor mai mici si, de asemenea, de zonele sensibile ale pielii noastre, cum ar fi ranile, alunitele, zonele atopice, etc.
Protectia solara nu este recomandata copiilor foarte mici, sub 6 luni. In schimb, protejati-i pastrandu-i la umbra, limitandu-le expunerea la soare si obligandu-i sa poarte o palarie si haine de protectie. Daca copiii au mai mult de 3 ani, pot incepe sa foloseasca protectie solara, dar cu cateva indicatii: nu este recomandat sa folositi pentru ei un spray de protectie solara, protectie solara cu oxibenzona sau protectie solara cu nanoparticule.