Pe scurt, despre un subiect tabu- transpiratia
Mirosul corpului este cauzat de bacterii. Chiar daca transpiratia insasi este in general destul de inodora atunci cand pielea este curata, cand bacteriile care traiesc pe piele intra in contact cu transpiratia, ele se inmultesc si astfel apare mirosul. Asa se expica de ce hainele purtate, lasate nespalate pentru mai multe zile, isi intensifica mirosul neplacut.
Transpiratia si mirosul corpului pot fi cauzate de mai multi factori greu controlabili. Iar folosirea unui deodorant natural ajuta la diminuarea mirosului pe care bacteriile si transpiratia il genereaza.
Ce cauzeaza mirosul neplacut al corpului?
Exista cateva tipuri diferite de bacterii ce cauzeaza mirosurile corporale neplacute, in functie de factorul care a declansat transpiratia. Mirosurile organismului provin dintr-o interactiune complexa intre secretiile glandelor pielii (secretii ecrine, sebacee, apocrine) si activitatea bacteriana de la suprafata pielii. Spre exemplu, atunci cand lucram sau ne plimbam intr-un mediu cu temperaturi ridicate si incepem sa transpiram, corpul nostru secreta un amestec de apa si electroliti. Pe de alta parte, daca transpiram din motive emotionale sau hormonale – spre exemplu in stari de stress, anxietate, frica sau rusine- transpiratia produsa este mai densa si mai puternica.
Genetica si varsta joaca si ele un rol determinant cand vine vorba de mirosul corporal si transpiratie. In plus, mirosurile corpului uman se schimba de-a lungul ciclului de viata, deoarece doi compusi chimici gasiti in piele isi schimba activitatea in functie de varsta, la fel ca si capacitatea cuiva de a elimina toxine prin intermediul transpiratiei.
5 pasi esentiali- prospetime zi de zi
1. Dus in fiecare zi cu solutii naturale antibacteriene
Mai ales vara, fa dus folosind un gel de dus natural antibacterian, ce reduce numarul de bacterii ce se dezvolta pe piele, ceea ce, la randul sau, reduce sansele de formare a mirosurilor. Folositi un gel de dus antibacterian, natural, care sa nu contina substante chimice dure ce ar putea dezechilibra ph-ul pielii. Alegeti un gel de dus natural care sa contina uleiuri esentiale- solutii naturale antibacteriene, cum sunt spre exemplu uleiul de arbore de ceai, uleiul de lemongrass, uleiul de patchouli, uleiul de neem, uleiul de santal. Pe langa faptul ca miros excelent, sunt sigure pentru utilizarea pe piele si vor scadea numarul de bacterii care provoaca mirosurile neplacute.
Dupa dus, sterge-te cu un prosop si incearca sa lasi pielea cat mai uscata, deoarece bacteriile se reproduc mai rapid pe pielea umeda. Asigura-te ca stergi in special zonele in care transpiri foarte mult, cum ar fi sub axile. E important ca pielea sa fie cat mai uscata posibil inainte de aplicarea deodorantului, pentru a preveni dezoltarea bacteriilor.
2. Foloseste un deodorant natural. De ce?
Odata ce ai spalat si uscat pielea, foloseste un deodorant natural. Deodorantul natural nu impiedica eliminarea transpiratiei, ce este un proces natural si necesar pentru eliminarea toxinelor, ci impiedica formarea si dezvoltarea mirosurilor neplacute si a bacteriilor.
Antiperspirantele standard, cele pe care le gasiti pe rafturile super-marketurilor, contin substante chimice nocive si va pot infunda porii, astfel ca este mult mai sanatos sa lucrati doar asupra bacteriilor care produc mirosurile neplacute si sa va asigurati ca faceti dus zilnic. Transpiratia in sine este de fapt benefica, iar cercetarile arata ca ea ajuta la transmiterea in mod subconstient a unor informatii importante in mediul social; ea transmite subtil informatii despre starea emotionala, starea de sanatate si sistemul endocrin. De asemenea, e important sa subliniem inca o data ca transpiratia este unul din mijloacele naturale de dezintoxicare ale corpului tau. Blocarea transpiratiei va bloca capacitatea corpului de a elimina toxine. Solutia: deodorantele naturale!
De unde stii daca deodorantul tau conventional este toxic? Multe deodorante comerciale contin aluminiu toxic care reduce anormal transpiratia – unele cercetari au legat aluminiul de ADN-ul deteriorat, functia anormala a celulelor si mutatii genetice. In timp ce cercetarile continua, utilizarea unui deodorant fara aluminiu (care nu este antiperspirant, ci doar blocheaza mirosurile) este o solutie mult mai sigura pentru sanatate. Folosirea unui deodorant natural te va ajuta, de asemenea, sa eviti parfumurile chimice, iritante si alte ingrediente chimice nocive pe care pielea ta le poate absorbi direct in organism.
3. Evita alimentele care favorizeaza mirosurile corporale
Alimentele pe care le consumi afecteaza nivelul de miros al corpului, deoarece acestea sunt descompuse in organism, prin procesele de digestie si excretie, in compusi care ajung in sange, fiind prezente si in transpiratie, respiratie sau urina. Ce alimente produc mirosuri neplacute? Alimentele procesate cum ar fi zaharul rafinat, produsele lactate comerciale si alimentele prajite pot contribui adesea la mirosurile corporale neplacute, si, in unele cazuri, chiar si alimente sanatoase care nu sunt digerate in mod normal pot duce la mirosuri neplacute ale transpiratiei.
Unele alimentele naturale sanatoase cum sunt usturoiul, ceapa, fasolea, curry si condimente puternice, dr si legumele ce contin sulf cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles sau varza pot duce la intensificarea mirosului transpiratiei. Chiar si carnea, ouale sau pestele pot constitui o problema daca nu sunteti capabil sa le digerati pe deplin si sunteti sensibili la efectele lor metabolice. In plus, unele alimente condimentate, inclusiv ardeiul iute sau condimente, ar putea spori transpiratia neplacut mirositoare. Sa nu mai vorbim despre alcool sau cafea. Solutia? Mai ales pe timpul verii, consuma peste 70-80% legume, fructe si cereale. Si bea cat mai multa apa!
4. Cat de stresat/a esti?
Stresul ne face adesea sa transpiram in exces, determina glandele sudoripare sa produca un tip de transpiratie care este mai concentrat in molecule de proteine si grasimi si mai scazut in apa decat alte tipuri de transpiratie. Bacteriile se dezvolta rapid pe acest tip de transpiratie, ceea ce inseamna ca dupa o zi stresanta mirosul neplacut e o consecinta fireasca!
Cauta solutii naturale anti-stress care se potrivesc cel mai bine personalitatii tale. Sportul, meditatia, dansul sunt doar cateva metode ce functioneza de minune fie impreuna, fie separat, pentru o minte, un corp si un centru emotional in echilibru.
Concluzie: ai grija de igiena ta zilnica folosind un gel de dus natural antibacterian, foloseste un deodorant natural, mananca sanatos si pastreaza-ti un ritm de viata relaxat si dinamic.