You are currently viewing Aloe Vera, planta minune la indemana ta
Planta de Aloe Vera

Aloe Vera, planta minune la indemana ta

Aloe Vera este un remediu folosit din vechime pentru tratamente cosmetice şi în fitoterapie. Substanţele active au efect analgezic şi antiinflamator la nivelul pielii, cu rol de refacere a ţesuturilor şi de calmare a iritaţiilor.

 1. Informaţii generale despre planta Aloe Vera
 2. Ce substanțe active conține Aloe Vera?
 3. Proprietăţi, efecte şi beneficii ale Aloe Vera asupra sănătăţii
 4. Aloe Vera pentru piele
 5. Aloe Vera pentru sănătatea scalpului şi părului
 6. Aloe Vera – forme de utilizare
 7. Contraindicații

Informaţii generale despre Aloe Vera

Aloe Vera este o specie de plante suculente, care creşte în zonele cu climă blândă şi îşi are cel mai probabil originile în nordul Africii. Aloe Vera face parte din familia crinilor şi poate creşte până la o înălţime de 2 metri. Planta de Aloe Vera este uşor de reperat după frunzele mari, cărnoase, care cresc direct din pământ şi au marginile neuniforme.

Când planta împlineşte aproximativ 3 ani, frunzele se culeg; seva care se obţine după tăierea frunzelor este folosită, împreună cu gelul, în scopuri terapeutice.

Planta de Aloe Vera este cultivată ca o plantă decorativă, în scopuri medicinale, în produse cosmetice, iar în unele ţări chiar pentru hrană. Au fost identificate mai mult de 250 de specii de Aloe Vera, dintre care doar câteva sunt folosite în scopuri medicale şi cosmetice.

Beneficii cosmetice şi medicale

Extractele de Aloe Vera sunt folosite intens în prepararea de produse cosmetice şi în medicina alternativă, datorită proprietăţilor dovedite de rejuvenare, vindecare sau analgezice. Gelul de aloe şi aloina (substanţa care se află sub primul strat al frunzei) conţin minerale şi compuşi benefici pentru sănătate, cu spectru larg.

Ce substanțe active conține Aloe Vera

Frunza de Aloe Vera are în compoziţie 18 aminoacizi care au rol de refacere a masei şi funcţiei musculare, printre care se află şi cei esenţiali pentru buna funcţionare a organismului:

De asemenea, Aloe Vera conţine un complex de minerale şi vitamine necesare bune funcţionări a organismului şi contribuie la starea noastră generală de bine:

 • Vitamina A – substanţă necesară pentru sănătatea unghiilor şi pielii şi pentru pigmentul care asigură vederea nocturnă;
 • Vitamina B1 – contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos central şi periferic, meţine sănătatea psihică şi funcţionarea normal a inimii;
 • Vitamina B2 – este recomandată cu supliment pentru procesul de creştere, pentru protecţia celulelor din ficat de acţiunile agenţilor toxici şi ajută pentru a a avea o vedere bună;
 • Vitamina B6 – acţionează asupra sistemului nervos central şi are rolul de a formare a neurotransmiţătorilor (serotonină, norepinefrină);
 • Vitamina B12 – recomandată pentru prevenirea anemiei şi ca supliment pentru copii;
 • Vitamina C – acidul ascorbic, este unul din cei mai eficienţi nutrienţi necesari organismului, cu rol de prevenţie împotriva bolilor de inimă, de ochi şi imunitare;
 • Vitamina E – are roluri multiple în organism, printre care cel de antioxidant şi se utilizează pentru a trata deficitul de vitamina A cauzat de alimentaţia inadecvată.

Substanţele din compoziţia Aloe Vera sunt esenţiale pentru dezvoltarea imunităţii şi protejarea sănătăţii şi contribuie la asigurarea unei alimentaţii sănătoase.

Nutrienţii prezenţi în mod natural în compoziţia Aloe Vera ajută la stabilizarea unei greutăţi corporale în limitele normale recomandate, previn procesul de degradare a celulelor şi asigură aportul necesar zilnic de energie.

Proprietati Aloe Vera
Proprietati Aloe Vera

Proprietăţi, efecte şi beneficii ale Aloe Vera asupra sănătăţii

Planta de Aloe Vera este folosită încă din vechi timpuri ca panaceu universal pentru a trata arsurile şi a vindeca o paletă largă de răni. Lichidul din interiorul frunzelor are consistenţă de gel şi intră în compoziţia multor tratamente estetice şi curative; gelul de Aloe Vera poate fi aplicat direct pe piele sau poate fi consumat pe cale orală, în capsule.

Gelul de Aloe Vera are multiple utilizări datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, antifungice şi de calmare a pielii afectate de arsuri sau de afecţiuni specifice:

 • antiseptic natural, cu aplicare locală
 • analgezic natural, aplicat local, sub formă de gel sau capsule
 • antialergic
 • antiinflamator
 • întăreşte sistemul imunitar
 • îmbunătăţirea memoriei
 • adjuvant care contribuie la o bună digestie
 • pentru protejarea şi refacerea pielii după expunerea prelungită la soare
 • ajută în ameliorarea simptomelor anumitor boli de digestie
 • ameliorează problemele parodontale

Printre indiicaţiile terapeutice ale Aloe Vera se numără şi tratarea eczemelor, a afecţiunilor datorate de reumatism, poliartrită reumatoidă, diabet, hiperglicemie, hipoglicemie, gastrită, rinite, oboseală, insomnii, afecţiuni ale ochilor: glaucom, cataractă, hepatita A, B, C.

Ultilizarea cosmetică a plantei de Aloe Vera

Aloe Vera este o plantă folosită încă din Egiptul Antic pentru a menţine aspectul tânăr şi proaspăt al pielii. Era folosită extensiv pentru tratarea unei game largi de afecţiuni ale pielii şi pentru proprietăţile sale rejuvenante. Frunzele de Aloe Vera conţin un lichid din care derivă ingredienţi activi; aplicată pe piele, Aloe Vera formează un strat protector de gel care protejează pielea afectată.

Produsele pe bază de Aloe Vera se găsesc sub formă de geluri, creme sau loţiuni şi au rolul de a trata şi calma diverse afecţiuni ale pielii, provocate de muşcături de insecte, acnee, arsuri cauzate de expunerea excesivă la soare, împotriva apariţiei ridurilor, pentru tratarea rănilori şi tăieturilor superficiale. De asemenea, Aloe Vera are rolul de a grăbi procesul de vindecare şi regenerare a pielii.

Aloe Vera pentru piele

Produsele cosmetice pe bază de Aloe Vera au rolul de a stimula secreţia de colagen, un compus esenţial pentru menţinerea aspectului tânăr al tenului. Cremele, săpunurile, loţiunile şi spumele de curăţare cu Aloe Vera sunt intens hidratante şi contribuie la un aspect catifelat şi sănătos al pielii.

Produsele de sinteză pe bază de Aloe Vera sunt recomandate în special în tratarea afecţiunilor pielii, a acneei şi seboreei, datorită efectului astringent pe care îl are asupra celulelor pielii.

Substanţele antioxidante din compoziţia produselor pe bază de Aloe Vera ajută la hidratarea pielii, care devine fină şi catifelată, eliminând ridurile.

Aloe Vera pentru sănătatea scalpului şi a părului

Aloe Vera are numeroase beneficii recunoscute pentru sănătatea scalpului şi a firului de păr: ajută la îndepărtarea mătreţii prin stimularea producerii de sebum şi menţine aspectul sănătos al părului.

Aloe Vera are rolul de a întări firul de păr şi de a hidrata scalpul. Planta se poate folosi în acest scop ca atare, prin aplicarea direct pe pielea capului şi pe păr, lăsându-l să acţioneze aproximativ o oră pentru a pătrunde în foliculii de păr, regenerându-i. Apoi spală părul normal, cu şampon şi balsam.

Datorită complexului de vitamine (A, C şi E), Aloe Vera favorizează creşterea părului, împiedică ruperea şi căderea acestuia, iar vitamina B12 previne căderea părului.

Aloe Vera in cosmetica
Aloe Vera in cosmetica

Aloe Vera – forme de utilizare

Produsele care conţin Aloe Vera sunt preparate sub diverse forme, în funcţie de destinaţie şi de afecţiunile pentru care se utilizează.

Sucul de Aloe Vera se foloseşte în special pentru afecţiunile digestive şi se obţine din frunzele proaspăt culese, care sunt curăţate de pieliţă şi se procesează acasă sau industrial. Sucul de Aloe Vera se consumă înainte de mesele principale, pentru a asigura absorbţia corectă a nutrienţilor.

Gelul de Aloe Vera se foloseşte îndeosebi pentru a trata afecţiunile pielii şi pentru a ajuta la remedierea ţesuturilor musculare, deteriorate în urma unui efort intens. Frunzele sunt tăiate iar sucul astfel obţinut este aplicat pe zona afectată.

Contraindicații

Beneficiile plantei Aloe Vera sunt incontestabile, cu toate acestea nu se recomandă utilizarea produselor pe bază de Aloe Vera pentru durate mari de timp, în afara cazului în care acest lucru este recomandat de către un medic.

Nu se recomandă folosirea de produse pe bază de Aloe Vera de către femeile însărcinate sau care alăptează şi de către copii. Aloe Vera poate avea efecte adverse în cazul în care este utilizată în paralel cu cremele cu hidrocortizon.

Administrarea internă a unui tratament pe bază de Aloe Vera pentru o perioadă îndelungată poate duce la apariţia sau la agravarea afecţiunilor cardiace şi hepatice.

Acest articol are un comentariu

 1. Lambert Avice

  De ce aloe vera? Anumite plante, cum ar fi aloe vera, pot face minuni pentru pielea ta. Daca ai o planta de aloe vera acasa, taie cate o bucatica din ea si aplica substanta mucilaginoasa din interior, asemanatoare unui gel, pe fata.

Nu sunt permise comentariile.