You are currently viewing Ce trebuie sa stii despre hiperpigmentare + 5 solutii naturale pentru preventie si ingrijire

Ce trebuie sa stii despre hiperpigmentare + 5 solutii naturale pentru preventie si ingrijire

Pielea ta este un organ foarte complex si aspectul ei spune multe despre sanatatea ta generala. Mai exact, pielea ta este cel mai mare si cel mai greu organ al intregului corp. Ofera protectie si structura pentru vene, tesuturi, alte organe si oase.

Stilul de viata, obiceiurile alimentare si cosmetice au un impact imens asupra sanatatii si aspectului pielii. Factori ca arsurile solare sau expunerea prelungita la soare, consumul multor alimente procesate, dezechilibrele hormonale, obezitatea, fumatul sau folosirea cosmeticelor ce contin cantitati mari de produse chimice pot accelera imbatranirea pielii si degradarea prematura a acesteia.

Chiar daca ridurile, liniile fine si hiperpigmentarea sau decolorarea pielii fac parte in mod firesc din procesul de imbatranire a pielii, exista multe aspecte de care e important sa ti cont pentru a-ti proteja si mentine pielea in bune conditii. Hiperpigmentarea – sau pielea cu pete, punctata, imperfectiuni si uscata – poate fi prevenita prin alegerea unei alimentatii sanatoase, prin folosirea solutiilor naturale de protectie solara si prin utilizarea produselor naturale, bio si organice de ingrijire a pielii.

Ce este hiperpigmentarea?

Hiperpigmentarea se manifesta prin inchiderea culorii pielii sau decolorarea ei, manifestari datorate adesea nivelurilor mari de melanina, substanta chimica ce da culoare pielii. Este una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii care afecteaza atat barbatii cat si femeile si care, de obicei, se agraveaza doar odata cu varsta.

Hiperpigmentarea este un termen vast ce este folosit pentru a descrie petele sau dungile rosii, maro, roz sau chiar purpurii ce apar pe suprafata pielii. Zonele afectate de hiperpigmentare vor parea mai intunecate decat restul pielii si se pot accentua (pot deveni mai vizibile) dupa expunerea la soare (expunere ce sporeste secretia de melanina) sau dupa o eruptie acneica. Nivelurile ridicate de melanina pot aparea atat in stratul epidermic al pielii, mai la suprafata, cat si mai profund, in stratul dermic. Unele pigmentari vor disparea de la sine cu timpul, cum ar fi semnele superficiale ale acneei sau unii pistrui. Insa alte tipuri necesita tratamente cosmetice de hiperpigmentare mai intense.

Semne si simptome ale hiperpigmentarii

Hiperpigmentarea se dezvolta din diverse motive si se manifesta in diferite forme, cu simptome specifice.
Cele trei tipuri principale de hiperpigmentare, impreuna cu semnele si simptomele lor cele mai frecvente, includ:

  1. Soarele / daunele provocate de soare – Acesta este cel mai frecvent factor in urma caruia oamenii dezvolta zone ale pielii cu tendinte de hiperpigmentare, inca de la varste mici. Petele solare, care pot fi luminoase sau maronii inchise, au tendinta sa se dezvolte pe portiunile pielii care sunt cel mai expuse la soare, cum ar fi fata, pieptul, gatul, spatele si mainile. Acestea se dezvolta datorita cresterii productiei de melanina, ca urmare a expunerii la soare in exces.
  2.  Hiperpigmentarea post-inflamatorie poate fi considerata ca fiind o forma de “traumatism cutanat”, deoarece se datoreaza leziunilor sau inflamatiei pielii rezultate dintr-o serie de boli, tulburari sau probleme hormonale. De exemplu, poate fi cauzata de acnee, eczeme, psoriazis sau dermatita de contact. Acest tip de hiperpigmentare poate afecta persoanele cu orice tip de piele, dar tinde sa afecteze cel mai frecvent persoanele cu pielea inchisa la culoare.
  3. Melasma – Se dezvolta de obicei pe fata, inclusiv pe obraji, parti ale fetei, partea superioara a nasului, frunte si deasupra buzelor. Melasma este cauzata de modificari hormonale si tinde sa apara in timpul sarcinii, cand se administreaza pilule contraceptive sau ca urmare a unor dezechilibre hormonale si se accentueaza odata cu expunerea la soare. Uneori dispare cand hormonii devin mai echilibrati, dar poate reveni oricand.

Cauzele hiperpigmentarii si factorii de risc

Cele mai frecvente cauze ale hiperpigmentarii sunt:

  • Expunerea necontrolata la soare – radiatiile solare UV dauneaza pielii prin slabirea fibrelor de colagen si modificarea ADN-ului, impiedicand celulele stem sa regenereze pielea. Atunci cand lumina UV creeaza un grad ridicat de radicali liberi care dauneaza ADN-ului, se poate dezvolta cancerul de piele. 

Expunerea la soare in mod controlat este insa benefica. Ea provoaca o eliberare crescuta de melanina, care este produsa pentru a proteja pielea de excesul de raze UV si este, de asemenea, motivul pentru care pielea expusa devine mai intunecata (se bronzeaza). Cand pielea este insa coplesita de prea multa lumina UV si nu are suficient timp sa reactioneze si sa se protejeze prin producerea unei cantitati suficiente de melanina, atunci apare arsura solara.

  • Acneea, care poate lasa in urma pete maro, violet sau rosii si / sau cicatrici.
  • Deteriorarea cauzata de afectiuni ale pielii, inclusiv eczeme, psoriazis sau dermatita.
  • Dezechilibre sau modificari hormonale, cum ar fi sarcina sau menopauza.
  • Unele boli, incluzand tulburari autoimune, afectiuni gastrointestinale, tulburari metabolice si deficiente ale vitaminelor care cresc gradul de inflamare al pielii si capilarelor (vaselor de sange din piele)
  • Fumatul
  • Administrarea anumitor medicamente  ce cauzeaza fotosensibilitate crescuta sau expunerea la substante chimice / toxine.
  • dieta proasta, bogata in alimente inflamatorii: zahar, cereale rafinate, aditivi chimici.
  • Agresiuni ale pielii cauzate de barbierit, epilat, tatuare, arsuri, reactii alergice, taieturi etc.
  • Varsta
  • Genetica

Solutii pentru tratarea si preventia hiperpigmentarii

1. Expune-te la soare in mod controlat si foloseste o crema de protectie solara

In ciuda mesajelor pe care majoritatea autoritatilor din domeniul sanatatii le transmit despre pericolele expunerii la soare, soarele are numeroase beneficii pentru organismul nostru, cum ar fi stimularea producerii de vitamina D, esentiala pentru un echilibru hormonal si mental optim. Cu toate acestea, expunerea la soare in exces se poate intoarce impotriva sanatatii noastre, ducand la cresterea radicalilor liberi si provocand leziuni (sau stres oxidativ) care modifica structura celulelor pielii si uneori chiar pot duce la aparitia cancerului.
Recomandarea este sa incepeti expunerea la soare progresiv ( mai ales daca sunteti in vacanta) si sa evitati expunerea la soare pe timpul verii in intervalul 11:00-16:00. In plus, daca stiti ca veti sta mai mult de 20 minute la soare, folositi o crema naturala de protectie solara.
Daca aveti deja semne de hiperpigmentare, va recomandam sa folositi o crema de protectie solara cu factor de protectie SPF de minim 30 sau mai mare.
Dupa plaja, e important sa va tratati pielea cu o crema dedicata, pentru a remineraliza pielea si a preveni imbatranirea prematura si deshidratarea in exces.

2. Mananca alimente anti-inflamatorii

Cateva alimente care au grija de sanatatea pielii tale sunt:

Fructele de padure– o sursa excelenta de Vitamina C si antioxidanti
Verdeturile– O sursa foarte buna de Vitamina C si fitonutrienti care scad efectele nocive ale radicalilor liberi Somon salbatic sau alte tipuri de peste bogat in Omega 3- Contin carotenoizi care ajuta la reducerea efectelor oxidative si a inflamatiilor, si sustin elasticitatea si hidratarea pielii
Rodii, capsuni, afine si cirese– Contin antioxidanti, vitamine, fitonutrienti, care ajuta la prevenirea decolorarii si sustin vindecarea rapida a pielii
Rosii– o sursa excelenta de licopeni, care au un efect natural protectiv impotriva arsurilor si protejeaza de radicalii liberi
Legumele galbene si portocalii cum sunt morcovii, dovleacul sau cartofii dulci.
Galbenusul de ou– Ajuta la formarea biotinei, ce sustine structura celulara a pielii

Ceai verde– Contine polifenoli, cu puternic rol antioxidant. Ceaiul verde poate fi aplicat si direct pe piele pentru a reduce inflamatiile.
Grasimi sanatoase cum este uleiul de cocos, uleiul de masline, avocado, migdale, seminte de in, nuci sau alte seminte/ nuci. Ajuta la mentinerea hidratarii pielii, previn deshidratarea si reduc inflamatiile.

 3. Folositi ingrediente naturale pentru ingrijirea pielii

Incepeti prin a va ingriji pielea curatand usor tenul si indepartand orice celule moarte prin exfoliere. Utilizati un efoliant din ingrediente naturale o data sau de doua ori pe zi (cum ar fi dupa exercitiile sportive, dupa serviciu sau inainte de culcare). Incercati sa exfoliati tenul si pielea corpului o data sau de doua ori pe saptamana. Pastrati pielea hidratata prin aplicarea unei creme hidratante naturale, potrivite pentru tipul tau de ten. Puteti aplica crema sau serul pentru piele dupa exfoliere, pentru a asigura ca va hraniti tenul si ii asigurati bariera naturala de protectie pentru o noua zi.

Iti recomandam sa ne vizitezi site-ul pe www.biocart.eu pentru a alege cele mai potrivite produse cosmetice BIO, naturale&organice pentru tipul tau de ten si piele.

 4. Fa sport regulat

Miscarea, mai ales atunci cand ne face sa transpiram, este importanta pentru detoxifierea, circulatia si sustinerea sistemului imunitar. Exercitiile fizice au multe efecte anti-imbatranire si de detox, care sustin sanatatea pielii, deoarece cresc fluxul de sange si ajuta la eliberarea toxinelor. Incercati sa practicati regulat 30-60 de minute de exercitii de minim de 2-3 ori pe saptamana. Asigurati-va ca ramaneti hidratati in timpul si dupa exercitii pentru a preveni deshidratarea si pielea uscata. 

5. Suplimente

Deficientele nutritive pot contribui la inflamarea si sanatatea destabilizata a pielii, potential care accelereaza semnele de imbatranire. Suplimentele care pot ajuta la imbunatatirea sanatatii si aspectului pielii includ:

  • Antioxidanti, inclusiv vitamina A, vitamina C si vitamina E
  • Vitaminele B3 si B5
  • acizi grasi omega-3
  • Zinc