You are currently viewing Ghid practic de cadouri. Cum fac si primesc corect un cadou, conform codului bunelor maniere

Ghid practic de cadouri. Cum fac si primesc corect un cadou, conform codului bunelor maniere

Un cadou trebuie gandit, cumparat, ambalat, oferit. Trebuie sa fie frumos, util si sa provoace placere celui care il primeste. Tocmai aceste eforturi dau unui cadou o valoare deosebita, si nu pretul lui. Asa deschide Aurelia Marinescu capitolul destinat cadourilor din Codul Bunelor Maniere.

Mai jos vei gasi, sintetizat, toate situatiile in care este politicos sa faci cadouri, cum sa le oferi si cum raspunzi atunci cand ti se ofera un cadou.

Reguli generale cand oferi cadouri

  1. Nu oferi cadouri foarte scumpe, chiar daca ai o situatie materiala de invidiat. Trebuie sa iei in calcul ca daca destinatarul doreste sa-ti faca la randul lui un cadou, sa poate dispune de mijloacele financiare pentru a cumpara ceva similar.
  2. Intre prieteni, in familie, intre indragostiti se pot face cadouri oricand, fara ocazii speciale.
  3. Orice cadou trebuie insotit de flori, intotdeauna.

Reguli generale cand oferi flori:

  • Incearca sa daruiesti flori sau plante de sezon, de exemplu ghiocei, lalele sau crengute inflorite primavara, flori de camp vara, crizanteme toamna, crengute de brad iarna.
  • Fiecare floare transmite mesaje si simboluri diferite, de aceea trebuie sa ai foarte mare grija cand alegi florile. Vei cumpara violete pentru colega pe care o apreciezi, dar nu pentru sefa, de exemplu.
  • Florile se dauiesc fara ambalajul in care le-ai cumparat, chiar daca este superb, si se inmaneaza cu cozile in jos. Eventual poti lega cozile cu o panglica de satin care sa ofere un aer aparte buchetului. Insoteste florile de o urare vocala, daca le oferi la o ocazie speciala.
  • Poti oferi si flori in ghiveci, daca acestea nu sunt foarte voluminoase. Un pomisor pitic, o azalee sau chiar un cactus deosebit sunt cateva optiuni bune.
  • Esti in pana de timp? Trimite florile prin curier. Majoritatea florariilor au azi servicii de livrare la domiciliu. Florile vor fi insotite de o carte de vizita cu un mesaj scurt si dragut sau de o felicitare. Poti trimite flori a doua zi dupa o vizita placuta la o cunoastinta noua, de exemplu. Atentie! Nu se trimit buchete anonime. Pot crea discomfort si este de prost gust.
  • Nu se ofera flori barbatilor, decat daca sunt la spital.
    Alternativa la buchetul de flori este sa ornezi cutia/punga de cadou cu plante, flori, accesorii sau, de ce nu, condimente potrivite ocaziei: crengute de brad, scortisoara, anason sau vasc de Craciun, flori sau plante proaspete sau uscate, frumos conservate, la zile de nastere etc. Nu se daruiesc niciodata flori artificiale, de plastic sau alte materiale.

Cum fac cadoul perfect?

Pasul 1. Gandeste variante de cadou.

Ia-ti cateva momente sa te gandesti la persoana careia urmeaza sa-i faci cadoul. Care sunt pasiunile ei, ce o incanta, de ce crezi ca ar avea nevoie? Daca nu stii, roaga o cunostinta comuna sa iti dea cateva detalii. Fa-ti o lista cu cateva dintre aceste lucruri si hotaraste-te fie la unul, fie la o combinatie intre ele, in functie de valoarea acestora.

Daca oferi cadou o carte, nu scrie urarile tale pe paginile ei! Acestea se scriu pe felicitare sau pe o hartie frumoasa care se pune intre paginile cartii. Daca faci un cadou protocolar, o carte de vizita strecurata intre paginile cartii este de asemenea potrivita. Nu oferi cartea daca nu ai citit-o sau daca nu stii din surse sigure ca este buna sau de interes pentru cel caruia i-o daruiesti.

Cadouri de recunostinta pentru un medic, avocat, profesor etc.

Alegerile cele mai sigure sunt albume de arta, cutii de bomboane, dulciuri facute de tine sau bauturi fine. Nu se daruiesc obiecte voluminoase sau animale, decat daca ai intrebat in prealabil si ai primit acordul destinatarului.

Cadouri pentru o persoana pe care nu o cunosti foarte bine

Daca optezi pentru obiecte vestimentare, alege accesorii, cum ar fi o esarfa, un fular, un parfum de foarte buna calitate (doar daca stii ce parfum prefera) sau o bijuterie subtila, de bun gust.

In cazul in care faci cadou unui om cu o situatie materiala redusa, cadourile utile sunt cele mai potrivite cum ar fi o ustensila de bucatarie sau chiar alimente uzuale, dar de o calitate superioara, cum ar fi o branza frantuzeasca sau un pate deosebit.

Cadouri pentru familie si prieteni

In acest caz ar trebui sa fie cel mai simplu, te ghidezi dupa sugestiile involuntare ale acestora din conversatiile voastre.

Pasul 2. Cumpara cadoul.

Cumpara cadoul cu ceva timp inainte de a-l oferi, pentru a evita aglomeratia si stresul de a-l cauta pe ultima suta de metri. Exceptie fac dulciurile si florile.
Dupa ce ai cumparat cadoul, dezlipeste pretul de pe el. Exceptie fac doar cartile si discurile muzicale.

Pasul 3. Ambaleaza cadoul.

Modul cum arata cadoul tau conteaza enorm. Un ambalaj frumos vorbeste despre efortul depus, faptul ca te-ai gandit la detalii si la placerea pe care acesta o va produce cand il vei darui. In plus, ambalajul prelugeste surpriza si ofera un strop de magie si mister cadoului. Alege funde de satin si hartii de impachetat cadouri deosebite, potrivite ocaziei.

Pasul 4. Ofera cadoul.

Un cadou valoreaza cat doua daca este oferit la timp, adica strict in ziua in care are loc evenimentul (in afara de casatorii)!, spune Aurelia Marinescu in Codul bunelor maniere.

Cadoul se ofera cu zambetul pe buze si caldura. Daca tu esti cel cadorisit, nu pastrezi cadoul pentru a fi desfacut mai tarziu, ci il desfaci in fata celui care ti l-a oferit, pentru a impartasi bucuria acestuia.

Nu protesta ca e prea scump, ca nu trebuia sa se deranjeze, pentru a nu-i strica placerea de a darui. Poti reveni de mai multe ori cu remarci pozitive despre cadou pe parcursul intalnirii.

Daca nu iti place cadoul primit, bunele maniere spun ca trebuie sa iti ascunzi dezamagirea, sa multumesti pentru el si sa treci mai departe cu tact.

Daca ai primit flori, vei multumi si le vei pune imediat intr-o vaza cu apa. Florile cadou nu se pot refuza niciodata, chiar daca nu iti plac. In cazul in care ai primit flori prin curier este frumos sa suni de indata ce le-ai primit si sa multumesti celui care ti le-a trimis. Nu uita sa lasi un mic bacsis curierului pentru serviciu.

Ah, si inca ceva: nu insista sa afli daca cadoul tau este placut.

Ce sa nu oferi cadou

Obiecte pe care le ai prin casa si de care nu mai ai nevoie.


Le poti oferi doar familiei sau apropiatilor, insa doar daca ti-au sugerat sau stii sigur ca le plac.

Obiecte cu caracter prea personal

Cateva exemple utile: haine, obiectele de toaleta si lenjerie intima, farduri sau parfumuri. Acestea tin de gustul fiecaruia si nu e indicat sa le cumperi decat daca esti in relatii apropiate cu destinatarul si ii cunosti preferintele.

Obiecte de specialitate sau accesorii specifice unei meserii

Trebuie sa-i faci cadou unui artist (scriitor, pictor, sculptor etc.) sau unui profesionist (doctor, profesor, etc.)? Evita sa cumperi culori pentru un pictor, de exemplu, daca nu stii sigur care sunt gusturile lui. De obicei, aceste persoane au tabieturi si gusturi foarte specifice in ceea ce priveste practicarea meseriei lor.

Bani

Da, scapi simplu si usor oferind bani, insa la o aniversare sau un moment special nu este de bun gust sa oferi bani. Singura exceptie este intre membrii familiei (mama catre copil, bunica catre nepot etc.), dar doar daca stii ca nepotul sau copilul isi doreste sa cumpere ceva specific si nu are banii necesari.

Evita sa oferi cadou perle, batiste, oglinda sau obiecte bisericesti.

Pot arunca cadoul care nu-mi place?

Da, insa nu in fata celui care ti l-a oferit sau a altei persoane care il cunoaste personal.

Pot refuza un cadou?

Da, doar in cazul in care te simti ofensat de el, daca este facut ca mijloc de presiune sau de convingere. Daca il accepti, inseamna ca accepti serviciul care ti se cere direct sau indirect. Daca persoana insista, poti raspunde ca este mult prea personal. Functionarii publici nu trebuie sa primeasca cadouri valoroase, denota neprofesionalism.

Pot inapoia cadoul ulterior momentului in care l-am primit?

Da, insa doar daca persoana care ti l-a oferit te calomniaza sau in cazul in care indragostitii, sotii, iubitii se despart si cadourile pe care si le-au facut anterior despartirii sunt foarte pretioase sau de mare valoare.

Ocazii la care oferim un cadou

Vizitele
Cand esti invitat in casa cuiva vei aduce flori si o bautura fina, indiferent daca are loc un eveniment special sau nu. Daca cei pe care ii vizitezi au copii, adu o surpiza cat de mica pentru ei: ciocolata, fructe, bomboane, jucarii etc.


Aniversarea zilei de nastere
Cel mai mult conteaza sa ne amintim de ziua exacta de nastere a cuiva si sa ii facem urarile exact de ziua lui. Urarile se pot face personal, la telefon sau in scris. Daca ii facem urari unei personalitati, le vom face doar in scris.


Onomastica

De onomastica se transmit, de obicei, urari insotite de flori.

De Sfantul Nicolae, pe 6 decembrie
Noaptea dintre 5 spre 6 decembrie este speciala mai ales pentru copii, care il astepta pe Mos Nicolae. Ghetutele se pregatesc de seara si se umplu cu daruri, pe furis, cand copii dorm. Acestia le vor descoperi cu entuziasm dimineata.

De Craciun, pe 25 decembrie
In ajun de Craciun, pe 24 decembrie, se impodobeste bradul. Daca copiii sunt mici bradul se face fara ca acestia sa-l vada, pentru a fi surpriza. Daca acestia sunt mari, bradul se va impodobi impreuna cu ei. Se invita musafiri si se asteapta colindatorii.
Sub brad se vor pune cadouri frumos ambulate si etichetate cu numele celui care le daruieste, pentru membrii familiei si pentru invitati. Darurile se desfac de catre toata lumea in aceasta seara speciala. Sa nu uitam de Mos Craciun, care vine tot in ajun. La fel si colidatorii, care vor fi serviti cu mancare de post, covrigi, nuci, portocale, mere si alte fructe.

De Anul Nou, pe 31 decembrie
Aceasta este una dintre putinele ocazii in care poti darui bani. Banii se ofera copiilor care te-au sorcovit. La masa de Revelion, se vor pune in fata fiecarui invitat, in stanga, sub servetel, mici cadouri: un portofel, cosmetice (daca stii gusturile invitatului), stilou, agenda, calendar, o mica bijuterie etc.

Casatoria
Participi la unul dintre cele mai frumoase evenimente din viata unui cuplu. Aceasta este unul dintre momentele in care cadoul nu va fi neaparat o surpriza.
Cuplul poate face o lista cu lucrurile necesare pe care si le doreste sau de care are nevoie, iar invitatii pot cumpara unul dintre obiectele sugerate. Daca acesta este costisitor, poti darui un cadou colectiv, la care au participat mai multe persoane.


Vei trimite cadoul inainte de a participa la masa festiva. In ziua ceremoniei toata lumea este ocupata, iar cadoul tau poate trece neobservat. Cadoul trebuie sa vina neaparat insotit de o carte de vizita sau felicitare, pentru ca tinerii casatoriti sa stie din partea cui este. In ziua ceremoniei vei oferi neaparat flori miresei.
Si mirele va darui un cadou miresei, de data aceasta un cadou surpriza, simbolic pentru relatia lor.


La aniversarea casatoriei, sotul si sotia invita rudele apropriate si/sau prietenii. Pentru un cadou inspirat te poti ghida dupa numele nuntii. Cum ar fi sa oferi un obiect de matase la nunta de matase (12 ani)?
Tu la ce aniversare de nunta mergi? Nunta de piele (3 ani), nunta de lemn (5 ani), nunta de cositor (10 ani), nunta de matase (12 ani), nunta de portelan (15 ani), nunta de cristal (20 ani), nunta de argint (25 ani), nunta de perle (30 ani), nunta de rubin (40 ani), nunta de aur (50 ani), nunta de diamant (60 ani).

Nasterea si botezul
Cu aceasta ocazie speciala, mama si copilul vor primi amandoi cadouri. Cadourile vin, in primul rand, din partea tatalui copilului pentru mama: flori, un tablou, carti, albume etc. Urmeaza nasii care vor aduce, pe langa obligatoriul trusou, si un cadou memorabil, ca sa-i ramana copilului o amintire draga, iar mamei un cadou deosebit.


Speram ca aceste sfaturi ti-au fost de ajutor sa transformi experienta de a oferi un cadou intr- una cu adevarat speciala.