You are currently viewing Ce pericole poate avea expunerea la soare?

Ce pericole poate avea expunerea la soare?

Sursa de caldura si de viata, soarele ascunde, de asemenea, si pericole. Si asta atunci cand nu stim cum sa ne raportam corect la el.

Expunerea controlata la soare este extrem de benefica pentru sanatatea pielii insa, in mod necontrolat, provoaca in prima faza leziuni benigne si tranzitorii, cum ar fi iritarea, exfolierea sau pur si simplu roseata. Problema este ca expunerea prelungita sau foarte frecventa, o zi dupa alta, poate transforma aceste mici daune in leziuni mai grave, si atunci apar petele, pielea isi pierde consistenta si apar ridurile si, in cazurile cele mai grave, poate duce la un carcinom sau cancer de piele.

Aceasta problema este evidenta in ultimii ani prin cresterea cazurilor de melanom si carcinom. In timp ce alte tipuri de cancer scad datorita progreselor in prevenire si detectare, cazurile de cancer de piele cresc. De ce?

Cauza principala este depasirea orelor sanatoase de expunere la soare, si asta din dorinta obtinerii unui bronz frumos si rapid. Desi recomandarea este sa se evite expunerea la soare intre orele 10 si 16, foarte putini sunt cei care tin cont in mod real de aceast avertizment. Ce este ingrijorator este cresterea cazurilor de cancer de piele la persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 30 de ani, in comparatie cu anii anteriori, cand cancerul de piele se intalnea preponderent in radul persoanelor varstnice. Si este dezamagitor cand constatam ca aceasta problema apare in principal dintr-un considerent estetic de care se abuzeaza- bronzul.

In plus, se preconizeaza ca aceasta problema se va agrava daca nu se iau masuri. Stratul de ozon este afectat si soarele are efecte mult mai puternice acum decat in urma cu 10 sau 20 de ani. Cei care au depasit 50 de ani stiu ca inainte nu faceam o arsura solara nici dintr-o o zi de stat la plaja, insa acum intr-o ora de stat la soare in orele de varf suntem deja arsi. Acest lucru inseamna ca nu trebuie sa folosim o crema de protectie solara doar cand merge la plaja, ci si in oras, deoarece soarele este peste tot.

Cheia pentru prevenirea problemelor pielii este utilizarea unei solutii optime de protectie solara.

Ce este o solutie de protectie solara?

Solutiile de protectie solara sunt agenti care ajuta la prevenirea agresiunilor razelor ultraviolete (UV) asupra pielii. Exista doua tipuri de radiatii ultraviolete, razele UVA si UVB si ambele provoaca deteriorarea pielii si cresc riscul de cancer de piele. Razele UVB sunt cauza principala a arsurilor solare, in timp ce razele UVA patrund mai profund in piele, sunt asociate cu riduri, pierderea elasticitatii pielii si alte efecte nocive.

In plus, soarele deshidrateaza pielea. Acest lucru, impreuna cu deteriorarea ADN-ului cauzata de razele ultraviolete, provoaca ridurile, disconfort estetic atat de temut, mai ales de femei. Imbatranirea pielii este un proces fiziologic asociat varstei, la fel si degradarea colagenului si a elastinei, doua proteine ​​fundamentale ale structurii dermei si epidermei. Pielea, observam cu totii, are o tendinta naturala de a se rida cu varsta (ridurile de expresie). Expunerea prelungita la soare accelereaza insa acest proces; in plus, unul dintre efectele derivate ale expunerii la soare fara o protectie adecvata sunt aparitia hiperpigmentarii, a petelor maro pe piele.

Cum alegi o solutie buna de protectie solara?

Exista doua tipuri de protectie solara- fizica si chimica.

  1. Protectia solara „fizica” este formulata pe baza de oxid de zinc sau dioxid de titan, ambii compusi anorganici. Atunci cand sunt aplicate pe piele, ele creeaza o bariera intre radiatii si piele, astfel incat razele sunt respinse. Sunt cele mai inofensive, deoarece nu sunt absorbite de piele. Din acelasi motiv, deoarece nu sunt absorbite, pot lasa un strat usor albicios pe piele. Nu te lasa descurajat de acest aspect si concentreaza-te asupra efectelor benefice pe care le ofera asupra sanatatii pielii. In plus, in cazul filtrelor fizice nu este necesar sa astepti pentru a-si exercita actiunea fotoprotectoare, ele incep sa te protejeze chiar din momentul aplicarii.
  2. Solutiile “chimice” de protectie solara sunt formulate cu diferite substante, in principal: oxibenzona, octinoxat, octisalat si avobenzona. Toate functioneaza prin degradarea chimica a acestor compusi prin efectul radiatiilor solare. Au avantajul ca nu lasa un strat alb pe piele si sunt putin mai rezistente la transpiratie si apa. Cu toate acestea, ele sunt de obicei iritante atunci cand infunda porii pielii; iar ingredientele sunt absorbite direct in straturile profunde ale pielii, ajungand in sange si putand fi daunatoare pentru sanatate. In plus, acestea conduc la o usoara incalzire a pielii, deoarece reactia de degradare chimica cauzata de radiatii genereaza caldura (ca orice reactie chimica).

Luand in calcul toate acestea, recomandarea este ca pe termen lung sa folosesti solutiile de protectie solara cu filtre fizice si cu o baza usoara, astfel incat stratul protector sa nu fie atat de alb pe piele, plus sa alegi un factor de protectie SPF 50+ care sa iti pastreze pielea in siguranta si departe de efectele nocive ale soarelui. Recomandarea biocart.eu este Crema pentru protectie solara 100% naturala BIO MER cu SPF 50+, care nu numai ca ne protejeaza de radiatiile nocive UVA si UVB, dar contine si ingrediente active anti-poluare, cum ar fi uleiul de zmeura, plus ingrediente active hidratante, cum ar fi acidul hialuronic.

Ana Maria Zotta

Ana este Beauty trainer Biocart