You are currently viewing Colagenul – ce este, rol și beneficii

Colagenul – ce este, rol și beneficii

Colagenul este o proteină care se regăsește natural în structura țesuturilor conjunctive ale corpului uman și alcătuiește aproximativ o treime din totalul proteinelor prezente în corp. Colagenul este prezent în sistemul digestiv, osos, muscular, în sânge și articulații. Colagenul, alături de elastină, care are rol de decontracturant (ajută țesuturile să revină la forma inițială în urma unei contracții) și contribuie la buna funcționare a oaselor, pielii și articulațiilor. De asemenea, colagenul are în compoziție aminoacizi (arginină, prolină, hidroxiprolină și glicină). Aminoacizii din structura colagenului au la bază molecule de carbon, oxigen și hirogen.


1. Informații generale

2. Rolul colagenului

3. Tipuri de colagen

4. Beneficiile colagenului

5. Factori care diminuează cantitatea de colagen

6. Alimente și nutrienți care stimulează producția de colagen

7. Efecte secundare

1. Informații generale

Cuvântul colagen provine din grecescul kolla, care înseamnă adeziv. Colagenul este proteina care face legătura și menține laolaltă celulele și sistemele corpului uman și le oferă rezistență. Proteina de colagen este cea mai comună proteină din corp, fiind o componentă structurală a oaselor, tendoanelor, ligamentelor și mușchilor și a celui mai mare organ, pielea. Cantități importante de colagen se regăsesc și în vasele de sânge, în dinți, tractul digestiv, cornee și cartilaje.

Producția naturală de colagen își are originea în procolagen, o substanță secretată de celule, care apoi este procesată de acestea. Acest proces nu poate avea loc fără prezența vitaminei C.

Secreția de colagen scade odată cu înaintarea în vârstă, în jurul vârstei de 30 de ani, iar calitatea acestuia este de asemenea diminuată, fapt ce afectează aspectul pielii și sănătatea articulațiilor. Zahărul și carbohidrații rafinați contribuie de asemenea la alterarea și scăderea colagenului din corp. La fel de nociv este și soarele, radiațiile ultraviolete contribuind la diminuarea producției de colagen.

2. Rolul colagenului

Colagenul este secretat de mai multe celule, în special de cele care fac parte din țesuturile conjunctive. Colagenul are multiple funcții care ajută la buna funcționare și la sănătatea organismului.

Cel mai important rol este acela de a asigura elasticitate pielii și țesuturilor. Proteina de colagen are dublu rol, de a oferi elasticitate și de a asigura rezistența și felxibilitatea pielii. Odată cu înaintarea în vârstă, este necesar să suplimentăm aportul de colagen, care nu mai este produs în mod natural de corp. Apariția ridurilor și lipsa elasticității la nivelul pielii sunt cauzate de deficitul de colagen.

Printre rolurile colagenului în organism se numără și acela de stimulare a procesului de vindecare și cicatrizare a rănilor. Colagenul stimulează multiplicarea și regenerarea celulară în zona afectată, astfel țesuturile și pielea se regenerează mai repede. La nivelul pielii, colagenul formează o rețea de celule conjunctive, mediu propice pentru multiplicarea altor celule.

3. Tipuri de colagen

În organismul uman se cunosc peste 28 de tipuri de colagen, acestea fiind identificate în funcție de secvența aminoacizilor care alcătuiesc lanțurile polipeptidice și structura acestora. Fiecare tip de colagen îndeplinește o funcție diferită, iar cele mai importante tipuri de colagen sunt cele de tipul I, II, III și IV.

Aproximativ 90% din colagenul produs de corpul uman este de tip I (sau de tip adult), este cel mai răspândit din corp și reprezintă o componentă structurală a oaselor, cartilajelor, dinților, tendoanelor, pereților arteriali și țesuturilor conjunctive. Acest tip de colagen este cel mai rezistent, fiind de fapt un manunchi dens de fibre, care are proprietatea de a se întinde foarte mult fără a se rupe. Tipul I de colagen este baza matricei celulare dermice, scăderea sa în rezistență fiind ceea ce duce la procesul de îmbătrânire a pielii.

Colagenul de tip I acționează împotriva ridurilor și pentru a îmbunătăți elasticitatea și hidratarea pielii. De asemenea, ajută la reconstruirea oaselor, mușchilor, coloanei vertebrale și contribuie la creșterea unui păr des și sănătos. Colagenul de tip I este foarte asemănător cu cel de tip III ca structură și beneficii, de aceea sunt frecvent asociate în suplimente.

Colagenul de tip II nu este la fel de dens ca cel de tip I, dar este ideal pentru întărirea și protejarea articulațiilor. Deteriorarea cartilajelor este cauza durerilor de articulații, iar colagenul de tip II le redă sănătatea și contribuie la reducerea durerilor. Colagenul de tip II se găsește cu precădere în vertebre, cartilaje și în ochi. În general, suplimentele cu colagen de tip II sunt recomandate pentru sportivi și pentru persoanele cu un ritm de viață activ, care își forțează încheieturile.

Colagenul de tip III este al doilea cel mai întâlnit tip de colagen din corpul uman și se găsește în cantități mari în vasele de sânge, în mușchi și intestine, dar și în piele. Rolul colagenului de tip III este de a oferi elasticitate, scăderea secreției acestuia ducând la îmbătrânirea și pierderea elasticității pielii. Acest tip de colagen are rol de susținere a circulației sangvine și a sănătății sistemului cardiovascular, la funcționarea corespunzătoare a sistemului limfatic și ajută la procesul de eliminare a toxinelor.

Colagenul de tip IV este o parte integrantă din structura reticulară a membranelor, cu rol în formarea și susținerea acestora.

4. Beneficiile colagenului

Beneficiile colagenului sunt nenumărate, atât pentru sănătate cât și datorită benficiilor pentru frumusețe li pentru menținerea tonsului pielii.

Aproximativ 10% din țesutul muscular este compus din colagen, o proteină indispensabilă pentru a menține mușchii puternici și pentru ca aceștia să funcționeze la capacitate maximă.

Colagenul este parte integrantă din structura arterelor de sânge, care au rolul de a transporta sângele de la inimă către restul corpului. Arterele pot slăbi dacă aportul de colagen este insuficient, iar o cantitate optimă de colagen ajută la reducerea riscului de afecțiuni cardiace.

Colagenul contribuie la menținerea sănătății și rezistenței cartilajelor, țesuturile responsabile cu protejarea articulațiilor. Pe măsură ce înaintăm în vârstă și nivelul de colagen din corp scade, riscul de apariie a afecțiunilor degenerative articulare crește.

Colagenul este prezent și la nivelul ochilor, mai ales în cornee, cu rol de hidratare și lubrifiere a acesteia. Corneea și globul ocular au nevoie de colagen pentru hidratare și tonifiere, pentru a nu scădea acuitatea vizuală.

Colagenul este o parte esețială din compoziția dermei, având rol de regenerare și de a oferi hidratare și elasticitate pielii. Apariția ridurilor este cauzată de cantitatea insuficientă de colagen produsă de corp, la fel și deshidratarea pielii. Colagenul împiedică apariția celulitei și vergeturilor, reduce efectele nocive ale factorilor externi asupra pielii și contribuie la cicatrizarea rapidă a rănilor. De asemenea, contribuie la regenerarea și hidratarea părului și la creșterea și sănătatea unghiilor.

Pentru a întări și reface structura firului de păr, îți recomandăm serumul reparator Arganicare cu colagen pentru părul subțire, deteriorat și fragil. Formula unică, îmbogățită cu colagen, reconstruiește structura profund deteriorată a părului, reface proteinele și restabilește hidratarea. Etanșează cuticula părului, oferindu-i strălucire, iar părul devine mai ușor de aranjat, moale și mătăsos.

În cosmetică, colagenul menține structura pielii și îmbunătățește elasticitatea epidermei. Leziunile pielii, acneea, dermatitele, sunt în general cauzate indirect de afecțiuni ale organelor interne. Colagenul are proprietăți hidratante, de tonifiete și elasticitate a pielii, împiedică apariția ridurilor și le diminuează pe cele existente, previne apariția celulitei și îmbunătățește aspectul pielii.

Produsele cosmetice pe bază de colagen sunt recomandate cu precădere pentru pielea matură, cea deshidratată și uscată. Este de asemenea benefic pentru tratarea acneei, datorită proprietăților cicatrizante și de regenerare celulară.

Pentru a stimula producția de colagen, îți recomandăm folosirea unui unui serum non-toxic și non-invaziv cu efect de botox și ingrediente naturale active cu acțiune de hidratare a tenului în profunzime. Formula bogată în vitamina C și mastic este un ser multifuncțional cu efect de luminozitate, un antioxidant ce estompează petele provocate de expunerea prelungită la soare și redefinește structura pielii.

Crema uniformizantă cu extract de melc, elastină și colagen de la Biomer este o emulsie uniformizantă cu ingrediente active naturale, care ajută la eliminarea petelor, estomparea acneei și ridurilor și stimulează regerarea pielii. Conține extract de melc, elastină, colagen solubil, retinol, unt de shea și biomolecule de alge din Marea Menor, pentru a oferi tenului elasticitate, luminozitate și catifelare.

Când încep să apară primele semne ale îmbătrânirii pielii, este recomandat să îți adaptezi rutine de îngrijire, pentru a întârzia cat mai mult apariția ridurilor și a petelor pigmentare. Nu uita să incluzi în produsele pe care le folosești frecvent o mască regenerantă cu colagen și vitamina C, potrivită pentru toate tipurile de ten. Masca are în compoziție colagen hidrolizat pentru fermitate, care ajută pielea să se relaxeze și să se refacă în timpul nopții.

 

5. Factori care diminuează cantitatea de colagen

Producția naturală de colagen începe să scadă în jurul vârstei de 20 de ani, însă efectele sunt mult mai vizibile după 30 de ani. Odată cu reducerea producției de colagen, încep să aibă de suferit și funcțiile vitale ale organismului. Persoanele care au carență de colagen se simt mult mai obosite, lipsite de energie. De asemenea, tonusul muscular este afectat, articulațiile nu mai sunt la fel de elastice, se pot chiar inflama și deforma, iar funcția vizuală începe să fie afectată.

Producția de colagen poate să scadă din mai multe cauze, cea mai frecventă fiind o cantitate mare de zahăr ingerată. Alimentele bogate în zahăr cresc viteza cu care zaharurile dn sânge se atașează de anumite proteine pentru a forma noi molecule.

Radiațiile solare duc la descompunerea mult mai rapidă a colagenului, deteriorând fibrele și cauzând acumularea unei cantități mult prea mari de elastină.

Fumul de țigară are în compoziție multe substanțe chimice care deteriorează colagenul și elastina din piele. Nicotina îngustează vasele de sânge, ceea ce duce în timp la deteriorarea sănătății țesuturilor, reducând alimentarea pielii cu nutrienți și cu oxigen.

Modificările de ordin genetic pot afecta matricea extracelulară, iar colagenul produs de organism poate fi mai scăzut sau să prezinte o structură anormală.

6. Alimente și nutrienți care stimulează producția de colagen

În topul alimentelor care stimulează producția de colagen se află peștele, care este o sursă bogată în acizi grași Omega 3. De asemenea, semințele bogate în acizi grași, proteinele de origine animală, cartofii dulci, sfecla, citricele, morcovii, ardeii roșii și legumele verzi sunt recomandate pentru a contribui la producția de colagen din corpul uman, datorită conținutului ridicat de vitamina C. Cerealele integrale conțin siliciu, un compus care stimulează producția de colagen și îmbunătățește funcțiile sistemului digestiv. Antioxidanții (pe care îi găsești natural în broccoli, avocado sau ceai verde) te ajută să menții elasticitatea pielii și să întârzii apariția semnelor de îmbătrânire.

Ouăle (în special gălbenușul și coaja) conțin cantități mari de colagen și conțin o cantitate mare de sulf, care stimulează producția de colagen din organism.

Carnea de pui și de curcan (carnea slaba) este recomandată pentru a mări nivelul de colagen din organism. Se recomandă consumarea pieliței pentru a beneficia de un aport sporit de colagen, dar nu cea prăjită, care este nesănătoasă.

De aemenea, este recomandat să bei multe lichide, mai ales apă, pentru a preveni deshidratarea și apariția ridurilor.

Pentru a obține beneficiile pe care colagenul le are asupra sănătății și aspectului pielii și părului, poți comsuma suplimente alimentare ce conțin colagen. Acestea protejează sănătatea cartilajelor și a oaselor și mențin pielea tânără, hidratată și tonifiată.

 

7. Efecte secundare

Administrarea colagenului este sigură pentru organismul uman, însă pot apărea rar și efecte adverse:

  • Reacții alimentare alergice;
  • Pigmentarea pielii, în cazul administrării de suplimente alimentare pe bază de colagen;
  • Halena poate fi un efect advers al administrării de colagen, mai ales dacă este vorba despre suplimente care conțin colagen extras din surse acvatice;
  • Modificarea ritmului cardiac, din cauză că administrarea de colagen alterează structura pereților vaselor de sânge;
  • Dureri articulare și musculare;
  • Nivelul de calciu din organism poate crește în cazul administrării de suplimente cu colagen, mai ales cele care conțin extracte din surse marine, bogate în calciu.

Datorită prezenței mari de proteine de colagen în corpul uman (aproximativ 30% din greutatea totală a proteinelor) și în structura pielii (aproximativ 25%), este un element structural esențial al organismului uman, care ne ajută să ne menținem sănătatea și aspectul tonifiat al pielii.

Sursa foto:

https://pixabay.com/ro/photos/floare-trandafir-crema-petale-3141777/
https://unsplash.com/photos/WCPg9ROZbM0