You are currently viewing Tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea cosmetica ayurvedica

Tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea cosmetica ayurvedica

Ayurveda este un vechi sistem indian de medicina naturista si holistica. Tradus din sanscrita, Ayurveda inseamna “stiinta vietii” (radacina sanscrita Ayur inseamna “longevitate” sau “viata”, iar “veda” inseamna “stiinta”). Avandu-si originea cu 5000 ani in urma in muntii Himalaya, sistemul de sanatate si de bunastare holistic Ayurveda se bazeaza pe proprietatile terapeutice ale plantelor. Folosind plante bogate in vitamine, antioxidanti, acizi grasi esentiali si fitonutrienti, produsele ayurvedice sunt concepute in mod unic pentru a ajuta la mentinerea echilibrului natural al pielii. Produsele cosmetice ayurvedice ne ajuta sa fim in armonie cu factorii de mediu, prin purificarea, calmarea, revigorarea si redarea stralucirii pielii. Ayurveda crede in puterea naturii si a ingredientelor de origine naturala, proaspete si pure pentru a crea produse holistice de ingrijire, prevenire a dezechilibrelor si mentinerii sanatatii.

In timp ce medicina alopata tinde sa se concentreze pe gestionarea simptomelor bolii, Ayurveda ne daruieste cunostintele despre modul in care putem sa prevenim boala sau dezechilibrele si cum sa eliminam cauza lor fundamentale.

Principiile de baza ale Ayurvedei si frumusetea

In Ayurveda, pielea este considerata o manifestare a sanatatii interioare. Pielea noastra este cel mai mare organ si ceea ce aplicam pe piele este absorbit in organism.

Tratamentele si produsele cosmetice ayurvedice nu au niciun efect negativ colateral. Sunt blande pentru corp si sporesc sanatatea si vitalitatea. Din acest motiv, oamenii din intreaga lume se intorc acum la vechea stiinta a Ayurvedei pentru a-i ajuta sa-si recastige si sa mentina sanatatea si frumusetea.

Cele 3 Dosha- tipologia ta unica

Potrivit Ayurvedei, fiecare persoana va fi influentata de anumite elemente mai mult decat altele. Acest lucru se datoreaza constitutiei lor fizice.

Ayurveda clasifica diferitele constitutii in trei dosha diferite:

  • Vata dosha, in care predomina elementele aer si spatiu
  • Pitta dosha, in care predomina elementul foc
  • Kapha dosha, in care predomina elementele pamant si apa

VREI SA AFLI CE DOSHA AI? FA TESTUL AICI!

Dosha afecteaza nu doar forma corpului, dar, de asemenea, tendintele corporale (cum ar fi preferintele alimentare si digestia), temperamentul mintii si emotiile, structura pielii, etc. De exemplu, elementul pamant la persoanele cu Kapha dosha este evident in tipul lor solid, cu corp robust, tendinta catre digestie lenta, memoria lor puternica, si stabilitate emotionala.

Ingrijirea pielii poate fi un instrument pentru a echilibra constitutia noastra unica si a obtine o piele sanatoasa si frumoasa. Aceasta este teoria din spatele alegerii ingrijirii pielii in functie de dosha pe care o avem.

TIPLOLOGIA VATA

Cuvantul “vata” provine din “va” (sanscrita), adica “vant” si exprima o fuziune a elementelor eter si aer. Tipologia Vata este subtila, creativa si plina de vitalitate- energia si miscare. Persoanele cu dosha Vata sunt entuziaste si sensibile, imaginative si impulsive. 

Dezechilibrele tipologiei Vata: piele uscata & deshidratata

Vata este definita in literatura Ayurvedica de elementele aer si eter. Rezultatul acestor elemente se manifesta prin pielea uscata si imbatranita, astfel incat partea cea mai vitala a regimului Vata de ingrijire a pielii este hidratarea. Asa cum sunt si elementele Vata, aerul si eterul, tipurile de persoane Vata tind mai degraba sa-si consume sau sa-si iroseasca energia decat sa o pastreze. O persoana Vata echilibrata este plina de creativitate si vitalitate, dar atunci cand este dezechilibrata, poate suferi de la hiperactivitate, teama si anxietate pana la indigestie, iar tenul este uscat si tern.

Ai dosha Vata? Descopera AICI produse cosmetice ayurvedice potrivite pentru tine!

TIPOLOGIA PITTA

Pitta este condusa de elementul foc. In general disciplinate si logice, dar si ambitioase din cauza “focului”, tipurile de persoane Pitta sunt lideri innascuti, gestionand si controlandu-si energia in mod strategic. Atunci cand se afla intr-o stare de echilibru, tipurile Pitta au atribute pozitive cum ar fi carisma, concentrarea, inteligenta, o minte agera si multumire, insa cand nu mai exista echilibru, Pitta in exces poate acumula nervozitate, temperament ‘fierbinte’ si accese neprovocate de agresivitate.

Dezechilibrele tipologiei Pitta: piele sensibila, susceptibila la eruptii cutanate & rosacee

Cand isi pierd echilibrul si stabilitatea, persoanele din dosha Pitta devin puternic temperamentale, iar pielea poate deveni sensibila, predispusa la dezechilibre cum ar fi petele rosii si iritatiile.

Ai dosha Pitta? Descopera AICI produse cosmetice ayurvedice potrivite pentru tine!

TIPOLOGIA KAPHA

Kapha este condusa de elementele pamant si apa. In general destul de iubitoare si iertatoare prin natura lor, tipurile de persoane Kapha tind sa-si pastreze energia. Cu o rezistenta naturala, tipurile Kapha sunt stabile, robuste, calme si pasnice. Ele sunt echilibrate, intelegatoare, metodice si pline de compasiune.

Dezechilibrele tiplogiei Kapha: Kapha: piele grasa, pori mari, puncte negre si acnee

Persoanele Kapha sunt cel mai putin susceptibile sa devina dezechilibrate, insa atunci cand fac acest lucru se pot manifesta ca fiind lente, incete si supraponderale, iar din punct de vedere mental pot dezvolta sentimente de nesiguranta sau invidie. Aceasta supraacumulare de energie este evidenta in tendinta de luare a deciziilor cu intarziere.Prin urmare, complicatiile pielii pot duce la infundarea porilor si sebum in exces (ten gras).

Ai dosha Kapha? Descopera AICI produse cosmetice ayurvedice potrivite pentru tine!

Pot avea mai mult de o dosha predominanta?

Asa cum nu toti avem o singura tiplogie de piele, multi dintre noi pot avea o combinatie intre mai multe tipuri de dosha. Momentul din viata in care va aflati si modul in care va simtiti atat din punct de vedere emotional cat si fizic influenteaza si ele doshele predominante. Specialistii recomanda identificarea si ingrijirea corecta a tuturor celor trei dosha, atunci cand ele se schimba, ​​mai degraba decat pur si simplu concentrandu-ne doar pe una. E important sa ne observam pielea, mintea si corpul si sa sa intelegem care ne sunt necesitatile de moment: e posibil sa avem nevoie sa ajustam volumul de lucru, dieta, ingrijirea pielii si stilul de viata. De exemplu, daca pielea manifesta o eruptie neasteptata, e posibil sa aveti nevoie de o abordare Pitta, chiar daca aceasta nu este dosha voastra obisnuita, ceea ce necesita o ingrijire a pielii specifica pentru acest tip de dosha, cu ingrediente naturale precum aloe vera, santal, ylang ylang, etc. , plus alimente usor de digerat, evitarea alimentelor picante si adaugarea unor sesiuni de meditatie si yoga pentru a calma mintea si a destinde corpul fizic.

Dosha se schimba odata cu anotimpurile?

In plus fata evenimentele din viata si alti factori care modifica dosha, tiplogia unica ayurvedica se schimba si odata cu sezonul cald/ rece. Este foarte important sa urmati un ritual zilnic ayurvedic de infrumusetare care se potriveste cel mai bine cu dosha voastra, dar este la fel de important sa personalizam ingrijirea pielii in functie de specificul anotimpului daca ceea ce ne dorim este sa pastram echilibrul pielii. Anotimpurile se schimba si, odata cu ele, se schimba si obiceiurile alimentare, stilul de viata, activitatea fizica. In concluzie, si ingrijirea cosmetica are nevoie de o reimprospatare. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul nostru este construit in asa fel incat sa raspunda fiecarui sezon intr-un mod unic. Este nevoie sa ne ajutam corpul sa se adapteze in functie de nevoile sezonului. Cand nu reusim sa facem acest lucru, pielea noastra are de suferit, rezultatele neplacute fiind deshidratarea, eruptiile cutanate, acneea, etc.

Ce produse cosmetice ayurvedice sa folosesc? 

Un produs cosmetic ayurvedic benefic pentru pielea ta este necesar sa respecte anumite caracteristici: sa fie formulat preponderent din ingrediente naturale si certificate organic, sa respecte tipologia ta unica de piele si sa nu contina substante chimice daunatoare: parabeni, SLS, uleiuri minerale, parfumuri sintetice, substante petrochimice, microparticule de plastic, etc.

Pentru prima data in Romania, biocart.eu ofera 2 branduri exclusive de produse cosmetice ayurvedice, Urban Veda si Ayumi, branduri naturale skincare cu sediul in UK, ce se bazeaza pe formulari inovative, sustinute stiintific de ingrediente cu efecte demonstrate clinic. Inspirate din aromoterapie, brandurile contin mai multe game, adresate diferitelor tipuri de dosha, si au la baza mixuri unice de uleiuri esentiale, bogate in arome naturale, texturi luxuriante si cele mai eficiente extracte botanice si florale, special alese pentru cele mai importante tipologii de piele. Te invitam sa descoperi produsele Urban Veda si Ayumi AICI.

Ana Maria Zotta

Ana este Beauty trainer Biocart