Arganul este un arbore care poate fi găsit în Maroc, pe o suprafață imensă, acesta fiind singurul loc din lume unde este cultivat. În mod tradițional, fructele și semințele arborelui de argan sunt folosite în bucătărie și în industria cosmetică, datorită proprietăților sale unice și beneficiilor pentru sănătate și pentru îngrijire.
Uleiul de argan se obține prin procesarea semințelor fructului de argan și îl poți regăsi pe piață sub denumirea de Moroccan Oil, denumire care vine de la singura pădure de arbori de argan din lume, care se află pe teritoriul Marocului. Uleiul de argan este un ulei vegetal care se regăsește frecvent în produsele cosmetice, datorită beneficiilor și proprietăților sale de prevenție și de vindecare și se folosește cu succes și în tratarea anumitor afecțiuni interne.
- Informaţii generale despre uleiul de argan
- Origini şi mod de prezentare
- Ce conține uleiul de argan
- Acid oleic
- Vitamina E
- Acizi grași nesaturați (Omega 3, Omega 6 și Omega 9)
- Acid alfa-linoleic
- Beneficii ale uleiului de argan
- Proprietățile uleiului de argan
Informaţii generale despre uleiul de argan
Uleiul de argan este un ulei vegetal obtinut din seminte de arbust de argan, care are în compoziție o cantitate mare de acizi grași esențiali, cu valoare nutritivă deosebită. Proprietățile uleiului de argan sunt multiple, de aceea este folosit ca și ingredient activ în prepararea diverselor produse cosmetice naturale. Uleiul de argan se obține din sâmburii fructelor de argan, prin presarea la rece. Rezultatul este un ulei foarte nutritiv, care păstrează nealterate toate componentele nutritive ale sâmburelui, bogat în acizi grași nesaturați.
Uleiul de argan câștigă din ce în ce mai mult teren în industria cosmetică, iar produsele care au la bază acest ingredient activ sunt foarte apreciate. Uleiul de argan poate fi folosit ca atare, aplicat direct pe piele sau ca ingredient care intră în compoziția diverselor produse cosmetice de îngrijire pentru piele și păr. Uleiul de argan este folosit ca bază pentru prepararea de loțiuni, creme, balsamuri, ulei de masaj, măști pentru păr și seruri pentru vârfurile despicate.
Îți recomandăm să citești cu atenție eticheta atunci când cumperi uleiul de argan. Obținerea acestuia este un proces de durată și dificil, de aceea, un preț foarte mic nu garantează că produsul este original sau de foarte bună calitate. Uleiul de argan este prezentat în diverse tipuri de sticle, dar cel mai bun mod de ambalare și păstrare este în sticle de culoare închisă, care împiedică pătrunderea luminii și nu permit deteriorarea ingredientelor active din uleiul de argan.
Poți diferenția ușor uleiul de argan cosmetic de cel destinat gătitului: acesta din urmă are o aromă ușor dulceagă și este pregătit din miezul fructului de argan, care în prima etapă a procesării este prăjit. Poate fi folosit și în scop cosmetic, însă nu va avea rezultate notabile pentru piele sau păr. Uleiul de argan pur are un miros fin, de sâmbure. Trebuie să aibă o aromă discretă, lipsa acesteia indicând faptul că uleiul a fost supus unor procese suplimentare de rafinare și nu mai are toate proprietățile inițiale.
Ce conține uleiul de argan
Uleiul de argan este o sursă importantă de acizi grași nesaturați și de vitamina E, de 10 ori mai mult decât uleiul de măsline. Dintre toate alimentele, uleiul de argan are cea mai mare concentrație de vitamina E. Datorită prezenței acestor elemente în compoziția sa, este un element foarte folosit în prepararea produselor cosmetice, mai ales a celor destinate pielii uscate sau predispuse la apariția de iritații.
Acid oleic
Este un acid gras care se regăsește natural în diverse grăsimi și uleiuri vegetale și animale. Consumarea acidului oleic este recomandată în diete, mai ales în cea mediteraneană. În industria farmaceutică, acidul oleic este folosit ca emulsificator sau agent de solubilizare.
Vitamina E
Are un puternic efect antioxidant, întărește sistemul imunitar și protejează sănătatea pielii, fiind folosită în producția de produse dermato-cosmetice și suplimente anti-ageing. Vitamina E este liposolubilă, pe care organismul o depozitează doar pentru o perioadă scurtă de timp, de aceea este necesar un aport regulat de vitamina E.
Acizi grași nesaturați
Sunt acizi organici, care fac parte din compoziția lipidelor, iar în combinație cu glicerina, formează grăsimi. Pentru organismul uman, acizii grașii nesaturați constituie, împreună cu lipidele, o sursă primordială de energie.
Acid alfa-linoleic
Face parte din grupul acizilor grași esențiali care nu pot fi produși în mod natural de către organism. Acidul alfa-linoleic are un rol important pentru a preveni afecțiunile cardio-vasculare și este vital în multe procese metabolice.
Beneficii ale uleiului de argan
Uleiul de argan este folosit în principal în industria cosmetică, dar are nenumărate aplicații și în cea farmaceutică. Conținutul ridicat de vitamina E și antioxidanți ameliorează semnificativ simptomele dureroase ale artritei și reumatismului și are efect antiinflamator, care grăbește procesul de vindecare al țesuturilor. Uleiul de argan are rolul de a crește cantitatea de sucuri gastrice din stomac, îmbunătățind digestia și grăbind procesul de ardere a grăsimilor.
Uleiul de argan regenerează, hrănește și hidratează pielea, contribuie la reducerea celulitei și combate îmbătrânirea pielii. Uleiul de argan are acțiune antirid puternică și calmează iritațiile cauzate de expunerea prelungită la soare. Produsele cosmetice pe bază de ulei de argan, mai ales uleiurile hrănitoare, au ca rol principal crearea unei bariere care menține elasticitatea și hidratarea pielii și de a trata iritațiile.
Uleiul de argan este intens folosit ca ingredient activ în fabricarea de produse cosmetice, datorită proprietăților sale hidratante.
Pentru îngrijirea părului, uleiul de argan este benefic în tratarea și repararea vârfurilor despicate, hrănește firul de păr și îi oferă strălucire. Se aplică pe suprafața firului de păr, cât timp acesta este încă umed sau se poate aplica doar pe vârfurile deteriorate. Îți recomandăm de asemenea și folosirea unui șampon cu ulei de argan, care hidratează și fortifică firul de păr. Pentru îngrijirea scalpului uscat, este indicat să aplici o cantitate mică de ulei de argan pe o dischetă demachiantă, cu care tamponezi ușor pielea capului. După ce te speli, folosește și un balsam cu ulei de argan, mai ales dacă ai părul foarte uscat și deteriorat. Această mască regenerantă fără silicon oferă rezistență, vitalitate și strălucire părului.
Pentru hidratarea pielii, uleiul de argan este recomandat indiferent de tipul tău de piele, dar mai ales dacă aceasta este uscată, sensibilă și predispusă la iritații cauzate de factorii de mediu. Pielea ta are nevoie de hidratare, chiar dacă ai tenul gras, iar uleiul de argan este extrem de benefic pentru a hrăni epiderma și a păstra elasticitatea pielii. Începe prin a curăța și hrăni în profunzime pielea cu o mască detoxifiantă cu ulei de argan, care tonifică și calmează pielea, având proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.
Pentru corp, îți recomandăm un gel de duș cu turmeric și ulei de argan, care sporește vitalitatea pielii și o hrănește delicat și o cremă hidratantă de corp cu ulei de argan, bogată în antioxidanți naturali, care stimulează procesul natural de regenerare al pielii. Aplicarea regulată a acestuia crește producția de colagen și elastină, ajută la refacerea membranei celulare, la estomparea ridurilor și contribuie la fermitatea pielii.
Proprietățile uleiului de argan
Uleiul de argan este folosit cu precădere pentru piele și păr și în tratamente cosmetice, dar poate fi consumat ca atare, având nenumărate proprietăți medicinale. Din compoziția sa face parte sterolul, un antioxidant foarte puternic, care ajută la curățarea organismului în mod natural. Pentru a restabili nivelul colesterolului din organism, consumă ulei de argan în locul celorlalte uleiuri alimentare. Datorită cantității mari de antioxidanți, uleiul de argan scade nivelul glicemiei și protejează corpul de efectul nociv al radicalilor liberi. Consumul de ulei de argan stimulează secreția sucurilor gastrice și contribuie la o digestie sănătoasă, cu un aport mai mare de nutrienți. Uleiul de argan este recomandat de asemenea în curele de slăbire, deoarece reduce senzația de foame și apetitul. Pentru o eficiență cât mai mare, consumă 2 lingurițe de ulei de argan în fiecare dimineață, pe stomacul gol.