Cand vorbim despre rutina de ingrijirea pielii, avem in minte curatarea, hidratarea si protejarea pielii noastre de soare. Dar ca rutina sa fie perfecta, serul este produsul must-have! Aceste produse magice dau un impuls de hidratare pielii, reduc petele si lupta impotriva semnelor de imbatranire, practic elimina orice ingrijorare lasand pielea stralucitoare si sanatoasa, totul in acelasi timp! Adio linii fine, adio riduri!
Utilizarea unui ser de fata este un pas foarte important in rutina de ingrijire a pielii. Serurile fac ceea ce majoritatea produselor pentru ingrijirea pielii nu reusesc. Serul ajuta foarte mult in a trata aproape orice problema a pielii, de la uscaciune, riduri, pori dilatati, pete intunecate, etc. Acest produsul revolutionar are o formula speciala cu ingrediente active printre care se numara acizi, vitamine si antioxidantii care patrund adanc in piele si ofera rezultate cu adevarat rapide comparativ cu alte produse de ingrijire a pielii.
Exista seruri hidratante, seruri pentru stralucire, seruri anti-imbatranire, serumuri calmante si seruri care ofera toate beneficiile anterioare. Probabil deja ati incercat unul dintre ele sau daca nu ati incercat va intrebati daca chiar merita, cum il alegem pe cel potrivit tipului nostru de ten si mai ales cum sa il folosim?
In acest articol, veti afla totul despre seruri. Ce sunt, cum actioneaza, de ce sunt mai eficiente decat cremele, cate tipuri exista, cum sa le incorporati in rutina zilnica de ingrijire a pielii si de ce aveti nevoie acum de acest elixir minune!
Ce este serul?
Serul este un produs de tratament topic care furnizeaza eficient ingrediente active in piele, precum: vitamine, antioxidanti, acizi, peptide, extracte botanice si multe altele. Datorita texturii sale lichide, serul este modalitatea ideala de a obtine beneficiile maxime din aceste substante. Serurile sunt de obicei pe baza de apa, asa ca atunci cand le aplicam pe pielea curata, ingredientele active se vor absorbi rapid si vor incepe sa actioneze imediat.
Serul este un produs de ingrijire a pielii pe care il puteti aplica pe piele dupa curatare, dar inainte de hidratare, cu intentia de a furniza ingrediente puternice direct in piele. Serul este deosebit de potrivit pentru aceasta sarcina deoarece este format din molecule mai mici care pot patrunde adanc in piele si pot oferi o concentratie foarte mare de ingrediente active. Acest lucru il face un produs excelent pentru a viza preocuparile specifice de ingrijire a pielii, cum ar fi ridurile.
Diferenta dintre un ser si o crema sau lotiune este desigur, formula. Serurile sunt usoare si vin in diverse formule pentru a se potrivi diferitelor tipuri de piele. Serurile nu contin ingrediente hidratante ocluzive sau etanse, cum ar fi vaselina sau uleiul mineral, care impiedica evaporarea apei. De asemenea, contin mai putini agenti de lubrifiere si de ingrosare, cum ar fi uleiurile de nuci sau de seminte. Majoritatea serurilor sunt pe baza de apa, eliminand in totalitate uleiurile.
Cum sa alegeti cel mai potrivit tip de ser?
Spre deosebire de cremele hidratante, serurile de fata contin o concentratie mare de ingrediente active cum ar fi acidul hialuronic, acidul glicolic, retinolul si vitamina C. Aceste ingrediente partund adanc in derm si trateaza eficient problemele pielii cum ar fi ridurile, liniile fine, pielea terna si lipsita de stralucire, petele intunecate si mult mai mult, in timp ce cremele hidratante vizeaza doar epiderma, care este stratul superior al pielii.
Exista o multime de seruri si alegerea celui potrivit poate fi confuza. In primul rand atunci cand alegeti un ser, luati in considerare tipul de piele, problemele cu care va confruntati si pe care vreti sa le tratati. In al doilea rand este deosebit de important sa verificati lista ingredientelor active, sursa lor si mai ales ce studii clinice au fost efectuate pe acele produse. Pentru rezultate optime, alegeti intotdeauna seruri fara parfum, conservanti, alcool, uleiuri minerale, silicon si gluten. Verificati si concentratia la fiecare produs in parte. In functie de problema pe care o aveti este posibil sa aveti nevoie de un produs cu o concentratie mai mica sau mai mare. Respectati intotdeauna recomandarile de pe eticheta produsului.
De exemplu, daca aveti pielea grasa si predispusa la acnee, alegeti un ser de fata cu acid salicilic si retinoizi, in timp ce pentru o nuanta uniforma a pielii si pete intunecate puteti alege un ser cu vitamina C. Incepeti sa utilizati serul cu vitamina C la inceputul varstei de 20 de ani. Vitamina C contine o multime de beneficii, are capacitatea de a lupta impotriva semnelor de imbatranire, de a corecta nuanta pielii, de a imbunatati textura si multe altele. Cu cat incepeti mai devreme, cu atat va va oferi o protectie mai buna impotriva agresorilor externi.
Majoritatea serurilor pot fi folosite zilnic, cu exceptia acelora care au proprietati de exfoliere. Daca serul este acid glicolic sau acid salicilic, folosirea lui zilnica poate duce la uscarea pielii, de aceea este extrem de importanta hidratarea. Majoritatea celorlalte tipuri de seruri sunt sigure pentru a fi utilizate zilnic. Atentie! Deoarece serurile sunt produse super puternice, mai mult nu insemana intotdeauna mai bine. Ingredientele puternice pot irita pielea sensibila. Testati intotdeauna produsele inainte de prima utilizare.
Biodisponibilitatea unui ingredient activ conteaza mai mult decat procentul
Biodisponibilitatea se refera la modul in care un ingredient este absorbit in piele fara sa-i distruga eficacitatea. Important este ca acel ingredient sa patrunda adanc in derma, cat timp este inca suficient de puternic pentru a actiona! Mai exact, ingredientele cu biodisponibilitate redusa au un efect minim asupra pielii, chiar si in concentratii mari. De exemplu, un ser cu vitamina C poate fi formulat cu o concentratie de 15%. Cu toate acestea, daca biodisponibilitatea vitaminei C este slaba si nu este formulata pentru a-si proteja stabilitatea, aceasta poate fi absorbita doar in stratul superior, unde nu va avea rezultate vizibile. Transformarea pielii are loc adanc in interiorul celulelor. Sau, daca patrunde adanc in piele, o mare parte din eficacitatea sa s-ar putea pierde inainte de a ajunge acolo. In orice caz, nu va oferi un rezultat puternic, in ciuda procentului ridicat. Produsele slab formulate cu procente mari nu vor oferi un rezultat mai bun decat cele cu procent mai mici, biodisponibilitate mai mare si formule inteligente.
Desigur conteaza si celelalte ingrediente din formula. Unele substante active functioneaza cel mai bine in echipa, de exemplu:
- Vitamina C + E – actioneaza pentru a anula daunele cauzate de razele UV;
- Retinol + Vitamina E – formula perfecta pentru a reda fermitatea pielii, pentru a umple ridurile de adancime si pentru a lumina tenul;
- Niacinamide + Acid Glicolic – trateaza petele pigmentare, cosurile si problemele specifice tenului gras (eruptii cutanate, puncte negre, pori dilatati, ten cu aspect uleios);
- Colagen + Vitamina C – serul cu acest tip de formula minimizeaza ridurile si creste fermitatea pielii, reduce petele pigmentare si ilumineaza tenul.
- – Fito-Retinol + Ceramide + Acid Hialuronic – o formula complexa si inovativa care ajuta la reducerea liniilor fine, a ridurilor si ofera fermitate conturului ochilor. In acelasi timp stimuleaza regenerarea celulara si ofera fermitate conturului ochilor.
Asadar, ingredientele dintr-un ser sunt cele care il fac cu adevarat eficient. Cautati seruri care contin ingrediente active precum antioxidanti, vitamine, minerale, fitoproteine, uleiuri vegetale si ingrediente antipoluare. Asigurati-va ca cititi cu atentie lista de ingrediente si evitati orice ser care contine parfum, gluten, silicon, conservanti, pigmenti artificiali, parafina sau vaselina sau orice tip de iritanti sau alergeni.
Atunci cand alegeti un ser, este important sa luati in considerare si reputatia brandului. Cautati marci cu traditie care sunt transparente in ceea ce priveste ingredientele si sursele lor si care au un istoric de productie de inalta calitate in ceea ce priveste produsele de ingrijire a pielii. Daca va doriti sa obtineti tot ce au mai bun de oferit ingredientele active, optati pentru seruri care au la baza solutii inovatoare si naturale pentru piele.
Cate tipuri de ser exista?
Cand vine vorba de produse de infrumusetare, exista extrem de multe optiuni si serurile pentru fata nu fac exceptie! Exista insa un produs perfect pentru fiecare dintre noi. Trebuie doar sa ne informam ca sa stim ce sa cautam si ce anume va functiona cel mai bine.
Lumea serurilor faciale avanseaza, se schimba si se imbunatateste continuu. Serurile pentru fata vizeaza un numar diferit de zone. Diferitele tipuri de seruri, impreuna cu selectia de ingrediente active si textura generala, indeplinesc multe functii si ofera diverse beneficii. Ar trebui sa retinem ca fiecare dintre aceste tipuri ofera de obicei mai mult decat un singur beneficiu. Exista asadar 6 categorii principale de seruri faciale si anume:
1. Seruri anti-imbatranire
Serurile faciale sunt cele mai cunoscute pentru beneficiile lor uimitoare anti-imbatranire. Aceste seruri sunt capabile sa trateze cele mai comune semne de imbatranire, impreuna cu incetinirea procesului in general. Serurile anti-imbatranire vizeaza orice linii fine sau riduri, se concentreaza, de asemenea, pe cresterii rotatiei celulare, ajutand la repararea si reinnoirea celulelor. Acest lucru ajuta la intinerirea pielii si netezeste textura si aspectul general.
Retinolul (un derivat al vitaminei A), este un ingredient frecvent utilizat si notabil cu efecte anti-imbatranire puternice. Ajuta la refacerea celulelor, la cresterea productiei de colagen si elastina, previne pierderea de colagen, intareste si hidrateaza pielea. Este posibil ca unele seruri anti-imbatranire sa fie recomandate in special pentru utilizarea pe timp de noapte. Acest lucru se datoreaza faptului ca retinolul este afectat negativ de razele UV ale soarelui si ar putea duce la potentiale efecte adverse asupra pielii. Un plus pentru utilizarea serurilor anti-imbatranire pe baza de retinol pe timp de noapte este ca, in timpul somnului organismul se reface si sa se repara.
Alte ingrediente comune anti-imbatranire includ: celule stem din fructe, extract de seminte de struguri, vitamina C, peptide, factori de crestere si acizi alfa hidroxi (AHA).
2. Seruri pentru stralucirea pielii
O alta putere uriasa a serurilor faciale este capacitatea lor de a lumina pielea terna. Serurile de stralucire functioneaza prin netezirea tenului, estompand petele solare, diminuand hiperpigmentarea si ajutand la luminozitatea pielii. Aceste seruri speciale pot contine extracte precum ceai verde, radacina de lemn dulce si grapefruit sau antioxidanti precum vitamina E si vitamina C, acidul kojic, acidul ferulic si peptidele.
3. Seruri impotriva acneei
Serurile de combatere a acneei pot fi salvarea pentru a alunga definitiv accesele enervante de acnee. De obicei, tratam acneea intr-o maniera reactiva, dupa ce ne confruntam deja cu o eruptie. Scopul acestor seruri este de a preveni eruptiile inainte ca acestea sa se formeze. Formulate cu molecule mici de ingrediente active puternice, pot patrunde cu usurinta si adanc in piele. Serurile ajuta la oprirea eruptiilor de acnee chiar inainte de a incepe. De asemenea, pot ajuta la estomparea cicatricilor de acnee, indepartand in acelasi timp usor orice acumulare de celule moarte ale pielii.
Serurile pentru combaterea acneei strang pielea, desfunda si minimizeaza porii, absorb excesul de ulei si minimizeaza orice roseata sau iritatie. Ingredientele benefice pentru combaterea acneei sunt acidul salicilic, acidul alfa-hidroxi (AHA) si acidul beta-hidroxi (BHA), acidul glicolic, acidul citric, zincul si extractele botanice precum arbore de ceai, cimbru, castraveti si ceai verde.
4. Seruri hidratante
Cand pielea este uscata si deshidratata, uneori, cremele hidratante si lotiunile nu fac fata. Aici intervin serurile pentru fata. Cu toate acestea, serurile de fata nu sunt menite sa inlocuiasca crema hidratanta zilnica. Ele lucreaza impreuna cu crema hidratanta pentru a amplifica efectele hidratante. Serurile speciale de fata patrund adanc in pori pentru a oferi un strat suplimentar de hidratare. Crema hidratanta trebuie aplicata dupa ser, deoarece ajuta la blocarea acestor ingrediente benefice. Pentru a creste umiditatea pielii, optati pentru produse cu ingrediente precum uleiul de argan, glicerina, acidul hialuronic, aloe vera, uleiul de maces, ceramida, apa de trandafiri, jojoba si vitamina E.
5. Serumuri exfoliante
Exfolierea ocupa un rol special in rutina de ingrijire a pielii, deoarece aduce multe beneficii. Un ser exfoliant lucreaza pentru a netezi si a tonifia tenul, pentru a diminua liniile fine si ridurile si pentru a corecta decolorarea si hiperpigmentarea de la imbatranirea naturala si daunele solare. Pe masura de imbatranim, pielea noastra devine mai putin eficienta in indepartarea celulelor moarte si produce mai putin colagen si elastina. Acest strat de acumulare de celule moarte duce la o piele terna, uscata si crapata. Devine usor iritata, mai putin protejata si impiedica eficienta celorlalte produse faciale, deoarece acestea nu sunt absorbite corespunzator.
Serurile exfoliante sunt o modalitate usoara de a va asigura ca pielea functioneaza normal si optim. De asemenea, functioneaza pentru a desfunda porii si a preveni eruptiile. Ingredientele cheie in serurile faciale exfoliante sunt alfa hidroxiacizi precum acidul glicolic sau acidul lactic, retinolul, enzimele din extracte de plante sau fructe si acidul citric.
6. Seruri reparatoare si de reinnoire
Expunerea zilnica la razele UV daunatoare ale soarelui afecteaza pielea sensibila. Schimbarea anotimpurilor supune pielea la un stres suplimentar, impreuna cu aplicarea si indepartarea zilnica a machiajului. Toate acestea lasa pielea cu cicatrici de acnee, leziuni solare, zone cu pete, decolorare, uscaciune, linii fine si riduri. Asa cum face minuni pentru anti-imbatranire, serul de fata este capabil sa repare, sa reinnoiasca si sa protejeze fara efort pielea de orice uzura. Serurile stimuleaza functiile naturale de reparare ale pielii, astfel incat pielea sa se poata vindeca la baza. Indeparteaza cicatricile acneei si daunele solare, promovand in acelasi timp cresterea celulelor pielii, cum ar fi colagenul si elastina. Aceste seruri ajuta epiderma sa mentina un nivel optim de umiditate si ulei pentru a mentine pielea hidratata, supla si neteda. De asemenea, lucreaza din greu pentru a ne proteja impotriva radicalilor liberi daunatori cauzati de agresorii zilnici. Unele ingrediente principale din aceste seruri de fata sunt alge marine, apa de flori, ceai verde, ceramide, retinol, resveratrol, antioxidanti, uleiuri esentiale si acizi grasi Omega-3.
Cum introducem serul in rutina de ingrijire a pielii
Sunteti gata sa adaugati unul sau mai multe seruri in rutina de ingrijire a pielii? Iata cum trebuie sa procedati.
1. Curatare
Orice murdarie, ulei sau alte produse de pe piele pot bloca absorbtia serurilor, asadar curatati bine tenul. Daca simtiti nevoia puteti continua cu toner pentru a va asigura ca toate urmele de reziduuri sunt indepartate. Dar daca intentionati sa aplicati produse cu ingrediente acide, asigurati-va ca puteti utiliza tonerul.
2. Exfoliere (Atentie, in unele situatii poate fi un pas optional)
Inainte de a folosi produse active de ingrijire a pielii, cum ar sunt serurile, pentru a obtine cele mai bune rezultate, este recomandata o exfoliere. Acest lucru se datoreaza faptului ca celulele moarte ale pielii pot forma o bariera invizibila deasupra care va interfera cu absorbtia. Dar daca intentionati sa utilizati un ser de refacere la suprafata, puteti sari peste acest pas.
3. Aplicati seruri acide
Acum, sunteti gata sa va aplicati serul. Serurile acide, care au un pH in jur de 2,5 pana la 4,0, ar trebui sa fie intotdeauna pe primul loc. Verificati pH-ul pe eticheta, dar daca serul folosit contine acid L-ascorbic, AHA sau BHA, este probabil sa fie acid. Puteti aplica un ser acid imediat dupa exfoliant acid (daca utilizati unul), deoarece ambele produse vor avea un nivel similar de pH. Amintiti-va ca serurile sunt super-concentrate, asa ca veti avea nevoie doar de cateva picaturi.
4. Asteptati 20-30 de minute
Se recomanda intotdeauna incorporarea unei perioade de asteptare de aproximativ o jumatate de ora intre produsele acide si cele neacide. In felul acesta, fiecare are suficient timp pentru a-si face treaba la nivelurile de pH dorite. In caz contrar, atunci cand amestecati doua produse care au o diferenta mare de pH, puteti face ca unul sau ambele sa fie ineficiente. In unele cazuri (cum ar fi niacinamida si hidroxiacizi), puteti obtine chiar o reactie inflamatorie de inrosire daca sunt aplicate prea aproape unul de altul.
5. Aplicati seruri non-acide
Dupa aplicarea AHA, BHA si/sau acid L-ascorbic, puteti continua cu serurile non-acide. Daca nu ati folosit deloc produse acide, puteti trece direct la acest pas. Niacinamida, majoritatea derivatilor de vitamina C, retinoizi, peptide si orice ingrediente calmante sau hidratante sunt toate non-acide si de obicei au un pH intre 4,5 si 7,0.
6. Aplicati alte produse de ingrijire a pielii
Odata ce stratul final de ser s-a absorbit, este o idee buna sa-l sigilati, astfel incat orice umectant din formula sa nu se evapore, iar umezeala sa ramana blocata in piele. Puteti face acest lucru cu o crema de fata, cateva picaturi de ulei de fata sau doar cu o crema cu protectie solara, in functie de momentul zilei.
Acum stiti care sunt beneficiile includerii unui ser in rutina de ingrijire a pielii si cum va poate schimba pielea in bine! Nu numai ca serul contine cea mai concentrata doza de ingrediente active pe care o poti gasi in produsele de ingrijire a pielii fara prescriptie medicala, dar are si capacitatea de a patrunde in profunzime, oferindu-va rezultate maxime!