Atunci cand iti pregatesti bagajele pentru vacanta, crema de protectie solara ar trebui sa fie de nelipsit.
Daca pana acum cativa ani, crema protectoare era un moft, in ultimii ani doctorii dermatologi recomanda ca solutiile de protectie solara sa fie de nelipsit atunci cand stim ca ne vom expune pielea la soare cateva ore bune pe zi. Ce e important de stiut insa este ca rata bolnavilor cu cancer de piele creste ingrijorator de la un an la altul (intre anii 2000 si 2010, rata de crestere a fost de 245%).
Confuzia apare insa cand esti nevoit sa alegi un produs de protectie solara potrivit si benefic pentru pielea ta. Rafturile magazinelor sunt pline cu optiuni, iar informatiile sunt confuze si insuficiente. Care este cea mai potrivita crema de protectie solara pentru a-ti mentine pielea sanatoasa si protejata in mod eficient? Aflati din articolul de mai jos care este diferenta dintre solutiile de protectie solara minerala (naturale) versus cele bazate pe filtre chimice si care este cea mai buna optiune pentru pielea ta.
E bine de stiut ca nu e suficient doar sa alegi o crema de protectie solara la intamplare. EWG – Environmental Working Group au lansat in anul 2017 ghidul produselor cosmetice pentru protectia solara unde a evaluat peste 1500 de produse cosmetice promovate drept solutii de protectie solara. Organizatia a descoperit ca peste 73% dintre cremele de protectie solara nu si-au dovedit eficienta sau contineau ingrediente amenintatoare pentru sanatate, incluzand chimicale declarate ca fiind distruptori hormonali sau care produc iritatii ale pielii. Cercetatorii acestui grup de studiu subliniaza ca, desi majoritatea oamenilor cred ca un SPF ridicat inseamna o protectie mai eficienta, ar trebui sa alegem un produs bun de protectie in functie de ingredientele ce sunt afisate pe eticheta.
Protectie minerala versus protectie chimica. Care este diferenta?
Pe scurt, solutiile chimice de protectie solara sunt acelea ce contin filtre chimice, afisate pe eticheta produselor ca oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate sau octinoxate. Solutiile de protectie solara minelara folosesc filtre minerale/naturale ca dioxidul de zinc sau titan. Cele 2 tipuri de filtre actioneaza diferit pentru a proteja pielea de razele UV.
Cremele cu factor chimic de protectie solara patrund in piele si absorb razele UV absorbite, acestea fiind eliminate ulterior ca raze infrarosii. Filtrele chimice schimba astfel efectul radiatiilor electromagnetice.
Cremele cu factor natural de protectie, cu filtru mineral, sunt reflectori si actioneaza formand un strat protectiv la suprafata pielii si reflectand astfel razele UV, fara sa le permita acestora sa patrunda in piele.
Cremele de protectie solara pot include ambele filtre de protectie: si cele chimice si cele minerale.
BIOCART RECOMANDA:
Crema protectoare BIO SOLAR CELL DEFENSE +50 BIOMER
Care este cea mai buna solutie de protectie?
Ambele solutii de protectie solara sunt eficiente, atata timp cat sunt aplicate corect si in siguranta. Produsele chimice de protectie solara sunt mai usor de gasit. Sunt accesibile in orice supermarket sau farmacie. Filtrele chimice ofera mai multa acoperire impotriva razelor UVA si UVB, insa tind sa fie iritante pentru piele si cu mai multe riscuri, deoarece patrund in piele. Produsele minerale de protectie solara ofera si ele protectia eficienta, insa sunt uneori inestetice din cauza urmelor albe pe care le lasa dupa aplicare. Avantajul lor este insa ca nu sunt absorbite de piele, formand doar un film protectiv la suprafata ei.
Ce e important: cauta creme de protectie solara cu spectru larg de acoperire UV, care sa protejeze atat impotriva razelor UVA si UVB, cat si impotriva razelor IR. Si, nu in ultimul rand, verifica ingredientele produselor de protectie solara: pe langa filtrele minerale/chimice folosite, ce alte ingrediente contin? Cauta produse cu ingrediete naturale, bio si organice.
Chiar daca aplicarea cremelor de protectie solara iti tin pielea la distanta fata de efectele nocive ale razelor solare, evita expunerea la soare in orele de varf, in special intre 11:30 si 16:00. Hidrateaza-te suficient. Mentine-ti pielea echilibrata, hidratata si hranita cu ajutorul solutiilor naturale dupa plaja, pe care este bine sa le aplici seara, dupa expunerea la soare si dus. Cauta lotiuni dupa plaja bogate in principii vegetale active cu rol remineralizant, nutritiv si antioxidant pentru pielea ta.
Daca iei in calcul aceste mici trucuri, iti vei pastra pielea sanatoasa si radianta, plus un bronz stralucitor si de lunga durata.