You are currently viewing Ghid esential – machiajul si ingrijirea cosmetica pentru vegetarieni si vegani

Ghid esential – machiajul si ingrijirea cosmetica pentru vegetarieni si vegani

Pentru unii dintre noi, cuvintele “vegan” sau “vegetarian” sunt familiare, dar pentru altii sunt descurajatoare, tabuuri sau chiar necunoscute. Ce e cert e ca din ce in ce mai multi dintre noi isi schimba regimul alimentar zilnic si stilul de viata si il adapteaza in favoarea acestui mod de viata “verde”. Fie ca este vorba de motive ce tin de grija fata de mediu sau de sanatate, beneficiile unui stil vegetarian sau vegan nu pot fi ignorate.

A alege sa fii vegan sau vegetarian presupune constientizare, disciplina si curaj

Avem puterea de ne alege modul in care avem grija de sanatatea si corpul nostru. E, in primul rand, responsabilitatea noastra si depinde doar de noi. Majoritatea dintre noi alegem insa sa adoptam stilul de viata al majoritatii, fara sa ii punem insa la indoiala efectele sale asupra starii noastre de bine si fara sa luam in calcul particularitatile noastre. Cat de sanatos este sa adopti un stil de viata standard, doar pentru ca el este ales, din comoditate si neglijenta, de majoritatea dintre noi?
Logic este sa ne gandim la faptul ca, daca avem putin mai multa grija de alimentatia si ingrijirea noastra corporala si ne hranim si ingrijim cu alimente si produse cosmetice naturale si vegane, beneficiile pentru organism nu vor inceta sa apara, nu? Stim, rafturile magazinelor sunt pline de optiuni alimentare si cosmetice foarte tentante, promovate intens, insa extrem de agresive pentru corpul si sanatatea noastra. Cu putin efort si constientizare insa, putem iesi din acest cerc vicios social si putem alege sa ne schimbam stilul de viata cu unul care sa ne furnizeze nutrienti pentru piele si corp si care sa ne pastreze sanatosi si vitali.

Ce inseamna sa fii vegetarian sau vegan?

Ce sunt vegetarienii? In primul rand, sa vorbim de alimentatie. Desi exista multe versiuni ale dietelor vegetariene, cele mai multe constau in consumul de alimente pe baza de legume si fructe, la care se adauga, doar in cazul ovo-lacto-vegetarienilor, cantitati moderate de oua si lactate, dar fara nici un produs alimentar din carne. In plus, mai exista si o ramura a vegetarienilor care consuma si cantitati moderate de peste (pesco-vegetarieni). Punctele forte ale oricarei diete vegetariene echilibrate includ o varietate de alimente vegetale cum ar fi legume proaspete sau fierte, fructe, nuci, seminte, cereale integrale si leguminoase.
Veganii in schimb consuma peste 50-80% mancare gatita vegana, adica fara produse animale precum carne, oua si lactate si procente putin mai mari de mancare in stare cruda, comparat cu vegetarienii. A fi vegan inseamna a nu manca nici un produs animal sau produs de insecte, cum ar fi mierea, produsele animale, lactatele sau ouale. Veganii nu folosesc produse cosmetice testate pe animale, produse cosmetice sintetice si nu folosesc detergenti si chimicale periculoase pentru curatarea casei. Pe langa toate, lupta cat pot de mult pentru drepturile animalelor si impotriva cruzimii asupra lor.

Ce este ingrijirea cosmetica pentru vegetarieni si vegani?

Cand vorbim de ingrijirea cosmetica a persoanelor vegetariene si vegane, e important sa luam in calcul mai multe aspecte. Intr-un sens general, termenul de “produse cosmetice vegane” se refera la toate produsele cosmetice (machiaj, ingrijire a pielii, lotiuni, parfumuri, produse pentru par, produse pentru unghii etc.) din industria frumusetii care respecta cerintele morale, etice si standardele referitoare la stilul de viata vegan/vegetarian.
Machiajul si ingrijirea pielii pentru vegetarieni si vegani inseamna orice produs cosmetic ce nu contine ingrediente de origine animala sau derivate. Pentru ca alegerile persoanelor vegane sunt mai restrictive (nu includ nici un produs al albinelor sau pestilor), ne vom referi in continuare doar la produsele vegane, ce pot fi folosite, bineinteles, si de catre vegetarieni. Unele exemple de ingrediente pe care produsele cosmetice vegane nu le contin sunt laptele, mierea, ceara de albine, lanolina, grasimile animale, etc. etc. 
Produsele cosmetice vegane pot sau nu pot purta titlul de a fi si “cruelty free” sau “natural”, “bio” sau “organic”, termeni utilizati pentru a descrie produse care nu au fost testate pe animale sau care au un continut minim de ingrediente sintetice.

Beneficiile produselor cosmetice vegane

1. Pun pielea pe primul loc

Pielea ta este cel mai mare organ al corpului. Compusa din milioane de perforatii mici, cunoscute sub numele de “pori”, pielea reprezinta canalul de comunicare dintre mediul exterior si organismul tau. Pielea are functii vitale pentru corp, cum este curatarea, detoxifierea si oxigenarea si, la fel ca orice alt organ din corpul uman, are nevoie de oxigen pentru o buna functionare. Daca porii pielii sunt infundati cu diferite toxine sau cu ingrediente de origine animala, pielea devine incapabila sa functioneze corect si va incerca sa se apere prin inchiderea sistemului de penetrare cutanat. Rezultatul va fi o piele terna si lipsita de vitalitate, cu dereglari serioase pe termen lung. Deoarece pielea ta absoarbe tot ce ai pus pe ea este atat de important sa alegi produsele cosmetice potrivite care sa permita pielii tale sa respire.
Un astfel de exemplu de produs care afecteaza capacitatea pielii de a functiona corespunzator este lanolina, un derivat gras de origine animala, cunoscut de dermatologi pentru blocarea porilor si aparitia acneei.

2. Ideale pentru pielea sensibila

Ingredientele non-vegane tind sa fie mai iritante pentru cei cu pielea sensibila si pentru cei predispusi la eruptii cutanate si alergii. Spre exemplu, pensulele de machiaj ce contin par de animale ( de cal, nurca, etc.), sunt cunoscute ca irita usor pielea sensibila. Pensulele 100% vegane, realizate spre exemplu cu par sintetic de Taklon, sunt o alternativa excelenta pentru machiajul tenului sensibil, plus sunt foarte usor de folosit si curatat. Desi ingredientele animale din formulele cosmetice sunt in general mai eficiente din punct de vedere al costurilor, ele nu reprezinta mereu cea mai buna solutie pentru ingrijirea corecta si delicata a pielii. 
Cremele, lotiunile, demachiantele si alte produse cosmetice bio, naturale si organice de ingrijire au la baza ingrediente vegetale active selectate special pentru rolul lor calmant pentru pielea iritata si sensibila, ingrijind-o bland fara a o incarca si lasand-o sa respire. Sunt produse usoare, tolerate de toate tipurile de piele si fara efecte adverse ca alergiile sau eruptiile cutanate.

3. Contin alternative vegetale terapeutice pentru ingredientele standard de origine animala

Eficienta ingredientelor animale, cum am scris mai sus, vine de multe ori la pachet cu efecte secundare nedorite, cum ar fi porii infundati sau alergiile ori eruptiile. Vestea buna este ca cercetarile cosmetice axate pe dezvoltarea solutiilor vegane de ingrijire au gasit alternative vegetale eficiente pentru ingredientele animale standard. De exemplu, scualena este un ingredient vegetal activ folosit ca inlocuitor al extractului din ficat de rechin. Extractul din ulei de masline este o sursa vegetala bogata in scualena, un ulei hranitor care imita sebumul pielii, ajuta in reglarea umiditatii si productiei de ulei de la nivel cutanat, pentru o piele mai hidratata si supla. Scualena ajuta la reducerea pierderii apei din tesuturi si a liniilor fine si ridurilor. Uleiul de Jojoba, de Argan de Avocado sau Untul de Cacao sunt alte exemple de grasimi vegetale cu proprietati benefice minunate pentru sanatatea pielii noastre.

4. Eticheta Cruelty Free si grija fata de animale

Se estimeaza ca mai mult de 25 de milioane de animale sunt folosite anual pentru experimente si testari biomedicale, cosmetice si stiintifice. Ca si reactie, tot mai multi oameni din intreaga lume cauta optiuni de ingrijire cosmetica cruelty free. 
Simbolul “cruelty free” prezent pe flacoanele anumitor produse cosmetice inseamna ca produsul nu a fost testat pe animale in nici un punct al procesului de fabricatie. Miscarea cruelty free provine in mare parte din reactiile in masa ce au aparut ca urmare a metodelor agresive de tratare a animalelor in industria frumusetii, folosite drept cobai pentru testarea diferitelor formule cosmetice si experimente. Nu trebuie sa fim neaparat vegetarieni sau vegani ca sa intelegem ca astfel de practici sunt inumane si afecteaza echilibrul general al mediului in care traim. Din fericire, in prezent exista o multime de optiuni de testare a produselor cosmetice care nu mai implica animale si, in multe cazuri, aceste noi metode s-au dovedit a fi mai rapide, mai ieftine si mai eficiente.

Vegan nu inseamna neaparat sanatos

Lipsa prezentei ingredientelor de origine animala nu atesta ca folosesti un produs natural. Chiar daca unele produse cosmetice sunt potrivite pentru vegetarieni sau vegani, pot fi pline de substante chimice daunatoare organismului.
E important sa retinem ca pielea noastra este cel mai mare organ al corpului si este bombardata zilnic cu multime de poluanti. Cand vine vorba de ingrijirea corporala si frumusetea noastra, ce putem face este sa incepem sa evitam ingredientele cosmetice toxice prezente in mare parte din produsele cosmetice clasice de ingrijire corporala. Desi ingredientele din produsele de frumusete sunt adesea ignorate, e bine sa stii ca substante ca parabenii, SLS, DEA, ftalatii, formaldehida, uleiurile minerale sau triclosanul s-a demonstrat ca stau la baza multor dereglari hormonale, alergii, tumori sau alte boli grave si ar trebui sa iasa de pe lista noastra de ingrijire zilnica.

Alege nu doar vegan, ci si BIO, natural si organic

Cauta produse vegane ce au in plus si un continut ridicat de ingrediente active naturale, si, daca este posibil, produse cosmetice certificate organic. Astfel te asiguri ca folosesti produse sanatoase de ingrijire corporala, fara efecte secundare neplacute, si, in plus iti respecti si stilul de viata vegetarian sau vegan.

Nu uita sa ai grija holistic de corpul, mintea si emotiile tale

Cel mai important, sanatatea holistica este determinata de un stil de viata echilibrat in toate aspectele sale, nu doar in ce priveste alimentatia sau produsele cosmetice. Stresul, emotiile negative, preocuparile mentale excesive, un ritm de viata hiper alert, poluarea, sunt doar cativa factori care pun bete in roate starii noastre generale de bine. Doar lucrand sa imbunatatim cat mai multe aspecte din viata noastra ne vom sustine sanatatea holistica si echilibrul interior. Ai grija sa iti oferi zilnic momente de relaxare si meditatie, fa-ti un program saptamanal de sport, preocupa-te de pasiunile tale, implica-te social si nu uita sa razi cat mai mult!

Ana Maria Zotta

Ana este Beauty trainer Biocart