You are currently viewing Natural vs Organic. Care e diferenta?

Natural vs Organic. Care e diferenta?

Desi produsele cosmetice naturale si organice devin din ce in ce mai apreciate, consumatorii deseori nu cunosc diferenta exacta dintre cele doua. Este important sa stiti si faptul ca ingrijirea cosmetica naturala si organica difera ca si criterii de alimentele naturale si organice. In articolul de astazi vom prezenta mai in detaliu aceste diferente.

Ce sunt alimentele organice?

Produsele alimentare organice sunt cultivate fara a folosi pesticide chimice sau hormoni de crestere, fiind cea mai sanatoasa si inspirata alegere pentru organismul nostru. Organic este sistemul alimentar cel mai puternic reglementat, astfel incat orice aliment etichetat ca organic a indeplinit standardele stricte ale organelor internationale de control, cum este Asociatia Solului (Soil Association).

Conform Soil Association, alimentatia organica are urmatoarele caracteristici:

  • Agricultura ecologica nu permite folosirea pesticidelor sintetice si nici erbicidelor, sub nici o justificare. Agricultorilor li se permite sa utilizeze doar 15 pesticide alternative, derivate din ingrediente naturale, dar numai in cantitati foarte mici.
  • Nu sunt folositi coloranti artificiali si conservanti.
  • Se mentin cele mai inalte standarde de respect si grija fata de animale.
  • Antibioticele nu sunt folosite constant in ingrijirea animalelor.
  • Toate produsele organice nu sunt modificate genetic (GMO) 

Ce este alimentatia naturala?

Cand vine vorba de alimentele naturale, nu exista aceleasi reguli si reglementari ca in cazul produselor organice.

Desi multe produse sunt declarate ca naturale, e foarte important sa verificati ingredientele utilizate si provenienta lor. Ca regula generala, alimentele naturale sunt cele care provin din ingrediente naturale sau produse care nu contin ingrediente artificiale/chimice si au fost prelucrate industrial minim cu putinta.

Agentia pentru Standarde Alimentare ofera urmatoarea definitie pentru alimentele naturale: “Natural inseamna, in esenta, ca produsul este compus din ingrediente naturale, spre exemplu ingrediente produse de natura, si nu din ingrediente artificiale, create de om”. Ei explica, de asemenea, ca orice aliment natural trebuie sa nu fie modificat genetic- GMO.

Ce sunt produsele organice de ingrijire personala?

Ca si in industria alimentara, produsele cosmetice care sunt certificate organic trebuie sa indeplineasca anumite standarde care sunt stabilite de catre diferite organizatii internationale de certificare organica, cum este Soil Association, Ecocert sau AIAB. Ca un produs sa fie certificat Ecocert, spre exemplu, e nevoie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa nu contina derivati din petrol
  • sa contina minim 10% ingrediente organice si minim 95% ingrediente naturale
  • ingredientele organice utilizate sa fie cultivate fara pesticide, ingrasaminte chimice si sa nu fie modificate genetic

Ce sunt produsele naturale de ingrijire personala?

Ca si in industria alimentara, in cazul produselor naturale nu exista nicio reglementare pentru etichetarea unui produs cosmetic drept “natural”. Un ingredient natural este considerat a fi orice produs vegetal, mineral sau animal. Consumatorii isi pot da seama usor cat de natural este un produs prin analizarea listei ingredientelor de pe eticheta produslui. Producatorii sunt obligati sa afiseze, in ordine descrescatoare, lista tuturor ingredientelor folosite.

Produsele naturale/bio sau organice au in compozitia lor ingrediente naturale, extracte vegetale si compusi blanzi pentru ingrijirea pielii tale. Ingredientele preponderent vegetale, naturale si bio, din compozitia lor, sunt atent verificate si combinate astfel incat sa ofere complexe eficiente si sanatoase pentru ingrjirea corporala.

Verifica intotdeauna eticheta produselor pe care le cumperi, in acest fel detii controlul asupra ingredientelor pe care le aplici pe corpul tau prin cosmeticele folosite.

Bio Cart iti ofera o gama de produse cosmetice naturale si organice, atent selectate, pentru ingrijirea in siguranta a frumusetii tale naturale. Viziteza-ne pe www.biocart.eu.

Ana Maria Zotta

Ana este Beauty trainer Biocart