You are currently viewing Ghid pentru ingrijirea pielii copilului tau. Ce e sanatos si sigur si ce nu?

Ghid pentru ingrijirea pielii copilului tau. Ce e sanatos si sigur si ce nu?

Din ce in ce mai multi parinti sunt constienti de avantajele produselor naturale si organice de ingrijire a pielii si sunt informati legat de faptul ca parfumurile sintetice si parabenii sunt cei mai importanti alergeni pentru piele, alaturi de efecte nocive asupra intregului organism. Cu totii stim ca sistemul imunitar al copiilor nu este dezvoltat pe deplin pana la varsta de 6 ani si ca pielea copiilor este mult mai sensibila si subtire, astfel incat este logic sa abordam preventiv ingrijirea corporala a copiilor si sa nu-i expunem la prea multe substante chimice inutile si daunatoare.

Importanta pielii sanatoase pentru copii

Tendinta esta ca parintii sa acorde o importanta mai mare pielii fragile a bebelusului lor in cu preponderenta in primii 1-2 ani de viata. Este extrem de important insa ca pielea sensibila a copiilor, si dupa aceasta varsta, sa fie protejata corespunzator, astfel rezultatele pot fi eczemele si alte probleme ale pielii. Cercetarile privind efectele nocive ale substantelor chimice din produsele cosmetice clasice sunt numeroase si ingrijoratoare, iar toate acestea nu pot fi neglijate, mai ales in cazul celor mici. 
E foarte util sa discutam cu micutii nostri despre importanta ingrijirii pielii, pas cu pas, mai ales in perioada 3-12 ani, astfel incat sa inteleaga importanta si valoarea pielii sanatoase pe tot parcursul vietii lor. Si e foarte util ca tu sa te informezi cat mai clar cu privire la ce e benefic si ce e daunator atunci cand vine vorba de ingrijirea copilului tau.
Pielea este un organ complex ce are particularitati diferite in functie de varsta. Este o bariera extrem de eficienta care ne protejeaza de expunerea la anumite substante chimice, in timp ce intensifica efectele altora. Anotimpurile diferite influenteaza si ele capacitatea pielii noastre de a se proteja de diferitele substante chimice cu care intra in contact. Desi pielea nu este un burete, substantele aplicate pe suprafata ei pot penetra stratul cutanat si pot ajunge in organism, provocand pe termen mediu si lung dezechilibre din cele mai serioase. 

Ce e de facut?

Credem ca este o necesitate constientizarea cu privire la produsele pe care le folosim atat noi cat si copiii nostri. Citirea etichetelor, verificarea ingredientelor produselor cosmetice si incercarea de a limita pe cat posibil utilizarea ingrijirii cosmetice conventionale in favoarea celei naturale si organice sunt solutii cheie pentru o piele si un organism sanatos pentru puiul tau. La urma urmei, copilul tau va fi expus inevitabil la sute de substante chimice de-a lungul vietii, de ce sa ii expunem la acest val chimic inca de cand sunt mici?
Fii in primul rand tu un exemplu pentru copilul tau
Ca parinti, avem tendinta sa insuflam o conduita de ingrijire corecta pentru copiii nostri, insa sa uitam ca, in primul rand, ei invata din exemplul de viata pe care noi il oferim. Mai ales in primii ani de viata, copilul asimileaza informatii noi si isi extinde harta comportamentala prin imitatie, iar parintii sunt primii pe care ii va copia. Astfel, pentru a-l ajuta pe copilul tau sa inteleaga importanta unei ingrijiri naturale a pielii lor, e important ca si tu sa procedezi la fel cu pielea ta. Povestile educative despre plante medicinale, ingrediente naturale, toate transpuse intr-un cadru usor de asimilat pentru cei mici, pot fi solutii prin care copilul tau sa deprinda cu bucurie si placere ingrijirea naturala a corpului sau.


6 sfaturi de ingrijire cosmetica pentru cei mici

 1. Puteti reduce foarte mult expunerea la ingredientele care nu s-au dovedit a fi sigure pentru copii prin utilizarea produselor naturale basic de ingrijire a copiilor (de exemplu, ulei de masline pentru hidratarea pielii). In plus, exista lotiuni de corp organice pentru copii ce contin doar uleiuri naturale blande pentru piele si extracte vegetale. 
  2. Atunci cand vine vorba de parfum, alege sa folosesti produse cosmetice cu un parfum natural discret sau chiar fara parfum. Esentele tari dauneaza copilului tau. Cu atat mai mult evita cosmeticele parfumate cu esente sintetice.
  3. Amintiti-va ca un sapun potrivit si apa sunt cele mai eficiente solutii pentru mentinerea pielii curate si sanatoase a copilului si minimizarea raspandirii bolilor. Cumparati-i un sapun natural pentru copii si spalati-i bine mainile (cel putin 10 secunde). Evitati toate sapunurile si dezinfectantele anti-bacteriene. Sapunurile antibacteriene nu fac distinctia intre bacteriile sanatoase si cele daunatoare pentru organism, astfel le ucide pe toate si lasa pielea celui mic mai vulnerabila in fata bacteriilor daunatoare. In plus, utilizare in exces a produselor antibacteriene a fost legata de alergii si astm. De asemenea, evitati produsele dezinfectante pe baza de alcool. Acestea au fost legate de intoxicatii cu alcool la copii si pot duce la, la fel, la distrugerea bacteriilor “prietenoase”. 
  4. Atunci cand vine vorba de ingrijirea corporala a copiilor, una dintre greselile pe care le fac parintii este sa foloseasca pentru  copiii lor acelasi sampon pe care il folosesc ei ca adulti. Scalpul celor mici este mult mai sensibil, secretia de sebum este minima iar un sampon pentru adulti poate fi agresiv pentru copii, ducand la dezecilibre ale pielii scalpului, deshidratarea parului sau eczeme. Cauta sa cumperi pentru cei mici un sampon natural organic special conceput pentru copii, ce respecta si pastreaza echilibrul natural al ph-ului pielii. 
  5. Dermatita seboreica- daca si micutul tau sufera de acest dezechilibru al pielii, ai grija sa eviti complet produsele cosmetice standard din comert. Produsele organice cu uleiuri vegetale certificate, ultra-hidratante, vor trata si calma pielea copilului tau. Cauta lotiuni si uleiuri de corp certificate organic Ecocert, plus sapunuri foarte blande si ultra-hidratante, cum este sapunul cu lapte de magarita BIO.
  6. Citeste etichetele produselor pentru copii. In supermarketuri exista uneori produse destinate celor mici dar care sunt inca imbibate in chimicale. Pe cat posibil, evita substantele chimice de mai jos, ele au fost corelate cu dezechilibre la copii si adulti:

  • Parabenii (methylparaben, butylparaben si propylparaben)- conservanti nocivi folositi in multe produse cosmetice.
  • 2-BROMO-2-NITROPROPANE-1,3-DIOL si  DMDM HYDANTOIN
  • BHA and BHT: cauzeaza depigmentarea pielii si au fost asociati cu dezechilibre hormonale.
  • OXYBENZONE: alergen
  • TRICLOSAN: distruptor hormonal folosit in multe produse anti-bacteriene, cum sunt sapunurile sau pasta de dinti. 
  • BORIC ACID si SODIUM BORATE: expertii din industria cosmetica spun ca sunt nesigure pentru copii.
  • Colorantii ce apar pe eticheta “CI” urmat de 5 cifre.
  • FRAGRANCE/Parfum- evitati cosmeticele parfumate artificial. Esentele chimice pot produse alergii sau chiar astm.
  • FLUORIDE (Fluor)- gasit des in pasta de dinti. Este un compus neurotoxic.
  • CETEARETH si PEG 
  • BENZYL si ISOPROPYL ALCOHOL and METHYLCHLOROISOTHIAZOLINONE & METHYLISOTHIAZOLINONE- iritant/ alergenic
  • IODOPROPYNYL BUTYLCARBAMATE- produs chimic similar cu pesticidele neurotoxice
  • DEA
  • PETROLATUM
  • Formaldehida

Solutie sigura – Alege natural si organic pentru copilul tau!
Ca si manifest impotriva produselor standard nocive pentru ingrijirea cosmetica a copiilor, au aparut multe solutii naturale si organice pentru cei mici. Orice ai alege, consulta eticheta si aminteste-ti ca simplu inseamna sanatos: alege produse cosmetice cu putine ingrediente naturale si organice, foarte potrivite pentru pielea sensibila a copiilor. Cauta formule pe baza de extracte vegetale si florale blande pentru cei mici. Produse cosmetice BIO ce contin plante medicinale ca musetelul, galbenelele sau lavanda sunt alegeri minunate pentru pielea micutului tau!

Ana Maria Zotta

Ana este Beauty trainer Biocart