You are currently viewing Recomandari cosmetice ayurvedice pentru vara

Recomandari cosmetice ayurvedice pentru vara

Ce efecte are vara asupra pielii noastre – perspectiva ayurvedica

Din punct de vedere ayurvedic, sezonul cald, vara, este asociat cu dosha pitta. In lunile fierbinti de vara, Pitta Dosha este in plina forta si, daca nu acordam o ingrijire corespunzatoare pielii noastre, pot aparea dezechilibre deranjante. Dezechilibrele pielii atunci cand vorbim despre pitta dosha vizeaza in primul rand pielea sensibila, ce se poate confrunta des cu iritatii si petele rosii.

Schimbarea anotimpurilor este necesar sa fie insotita mereu de o schimbare in rutina noastra de ingrijire a pielii, mediul fiind unul dintre factorii cei mai importanti si cei mai influenti in ceea ce priveste schimbarile bruste ale comportamentului pielii si ale tenului in general.

Ayurveda ofera o importanta deosebita variatiilor anotimpurilor. Cum vara este asociata doshei pitta, mai jos va oferim cateva metode eficiente de ingrijire a pielii pe timpul verii, acordand o atentie speciala pieii sensibile.

Incepeti mereu cu un dus revigorant

Tuturor ne plac dusurile fierbinti! Suntem obisnuiti sa facem asta ca o forma de relaxare si detensionare dupa o zi intensa, dar acest lucru ar putea avea un efect daunator asupra sanatatii si aspectului pielii noastre, in special asupra tenului. Acest lucru se datoreaza faptului ca apa si aburii fierbinti au ca efecte negative eliminarea uleiurilor naturale produse de pielea noastra, lasand pielea uscata, tocmai acum, in sezonul cald, dominat de o dosha cu influente de foc- pitta.

In locul dusurilor fierbinti, alege dusurile racoritoare, cu apa calduta, nu fierbinte si opteaza si pentru cateva secunde de dus rece- mai ales la nivelul mainilor si picioarelor, dar si fetei- te va revigora si iti va stimula circulatia periferica, acest lucru avand un efect benefic si asupra sanatatii si aspectului pielii.

Protectia solara este o necesitate

Bronzul este fermecator, stim, dar o crema de protectie solara este o parte vitala a oricarei rutine de ingrijire a pielii vara –o repetam si o vom spune de fiecare data. Soarele poate provoca leziuni si arsuri pielii, chiar si atunci cand razele sale sunt moderate. Pielea care nu este protejata se poate usca rapid, devenind arsa, inflamata, rosie si crapata. Va recomandam intotdeauna sa utilizati SPF 50, deoarece acest lucru va bloca 98% din razele UVB nocive. Daca stii ca esti la plaja si stai la soare mai mult de 2 ore, atunci ia in considerare sa reaplici crema de protectie solara. Si, foarte important, evita expunerea directa la soare in intervalul 10-16. Si hidrateaza-te atat din interior, consumand suficienta apa, cat si din exterior, folosind o crema naturala dupa plaja care sa echilibreze si hraneasca pielea expusa recent la soare.

Echilibrarea doshei Pitta

Ayurveda continua recomandarile de mentinere a echilibrului pielii in sezonul cald cu focus asupra Pitta Dosha in timpul sezonului Pitta- verile fierbinti. Pitta Dosha este compusa din elemente foc si apa, primul fiind elementul dominant. In esenta, intr-o stare neutra, toate doshele, inclusiv pitta dosha, sunt echilibrate. Acest lucru inseamna ca pielea are capacitatea naturala de a se autoechilibra, calmand focul care o domina prin racire. Insa, atunci cand soarele si caldura, plus razele ultraviolete devin excesive, focul intern creste, ceea ce provoaca disconfort pronuntat, mai ales cand vorbim de pielea sensibila, care isi pierde abilitatea de a se raci singura. Pielea isi pierde umiditatea, echilibrul pielii se pierde si Pitta Dosha devine dominanta excesiv.

In ceea ce priveste Pitta Dosha, este important sa aveti grija sa evitati grupurile alimentare si substantele care provoaca activarea excesiva a acestei dosha. Aceasta include:

  • Evitarea alimentelor condimentate, in special a ardeilor iuti, chilli, etc.
  • Evitati otetul, mancarurile prea piperate si sarate, mustarul si alimentele prea acre
  • Evitati, acolo unde este posibil, alimentele modificate genetic

Va recomandam sa schimbati cele de mai sus printr-o selectie din urmatoarele:

  • Alimente usor de digerat si light, cum este pestele, dar si fructele, cum sunt pepeni verzi si pepene galben
  • Alimente cu un gust astringent sau mai amar, dar si multe legume si frunze verzi

Si, nu in ultimul rand, incercati sa gasiti produse de ingrijire a pielii care sa ajute sa va simtiti pielea hidratata si sanatoasa si in sezonului Pitta si a zilelor caniculare de vara, cum ar fi gama Urban Veda Soothing, gama formulata in acord cu principiile naturale ayurvedice pentru a echilibra Pitta dosha.

Lasa-ti pielea sa respire, hidraeaza-o si protejeaz-o!

O vara minunata sa avem!

Ana Maria Zotta

Ana este Beauty trainer Biocart