You are currently viewing Serul de fata – aliatul ideal pentru o piele impecabila cu un efort minim. Afla ce ingrediente trebuie sa contina produsul perfect

Serul de fata – aliatul ideal pentru o piele impecabila cu un efort minim. Afla ce ingrediente trebuie sa contina produsul perfect

Daca exista un produs de introdus obligatoriu in rutina zilnica de ingrijire a pielii, acesta este serul facial. De ce un ser? Pentru ca acesta este baza oricarei rutine de infrumusetare sigure si eficiente. Indiferent de problemele pe care incercati sa o abordati,  un ser de fata poate face minuni. Atunci cand alegeti un ser facial, cautati produse cu formule cate mai curate care contin ingrediente bazate pe dovezi stiintifice si au la baza studii clinice. Mai mult decat atat, luati in considerare tipul de piele si nevoile specifice.

Serul este un lichid foarte concentrat care ofera pielii o doza mare de nutrienti, vitamine si antioxidanti. Majoritatea serurilor de fata sunt pe baza de apa, desi exista si unele pe baza de ulei. Deoarece serurile faciale sunt foarte concentrate, ele pot oferi o doza generoasa de ingrediente bazate pe rezultate, care patrund adanc in piele. Serurile sunt facute din molecule minuscule, astfel incat pielea le absoarbe rapid si profund. Ingredientele mai groase si mai grele din creme formeaza o bariera pe piele. Fara aceste obstacole, ingredientele active dintr-un ser patrund mai eficient in piele.

O abordare individualizata este cruciala pentru a gasi produsele cu ingredientele potrivite de ingrijire a pielii. Acest lucru necesita putin timp in plus si rabdare. Ambalajul si popularitatea sunt uneori capcane usoare si nu ar trebui sa primeze atunci cand selectam produsele pentru pielea noastra. Asadar verificarea listei de ingrediente este cea mai buna cale de a alege serul potrivit. Iata ingredientele pe care trebuie sa le evitati: parfumuri (pot provoca alergii si iritatii ale pielii si este deosebit de important sa le evitati mai ales daca aveti pielea sensibila); parabeni (plasati in mod obisnuit in produse ca si conservanti chimici pentru a preveni cresterea bacteriilor, sunt imitatori de estrogen si pot avea un efect daunator in timp, prin dereglarea echilibrului hormonal, acest lucru fiind extrem de grav pentru persoanele cu risc de cancer de san); alcool, silicon si uleiuri minerale.

Atunci cand alegeti un ser, este important sa acordati atentie sursei ingredientelor, concentratiilor si studiilor clinice. Potrivit specialistilor, cu cat concentratiile de ingrediente din ser sunt mai mari, cu atat produsul va fi mai eficient. De asemenea, este important sa cautati studii clinice care sa sustina eficacitatea serului. Puteti verifica daca serul a fost testat in studii clinice si daca exista studii publicate privind eficacitatea sa.

De asemenea, acordati atentie ordinii ingredientelor. Odata ce stiti ce ingrediente primare doriti sa evitati sau sa urmati, acordati atentie unde se incadreaza ele pe lista de ingrediente. Ca o regula de baza, verificati primele cinci ingrediente, deoarece acestea vor reprezenta adesea aproximativ 80% din produs. Ingredientele vor fi listate in ordinea concentratiei de la cea mai mare la cea mai mica, asa ca daca exista un ingredient problematic sau potential iritant printre primele cinci enumerate, va trebuie sa evitati acel produs. In mod similar, daca cautati un produs pentru anumite ingrediente, dar acele ingrediente sunt enumerate la final, atunci produsul respectiv nu este cel potrivit. Cu un procent atat de mic din totalul produsului, nu veti putea beneficia de adevarata putere a ingredientelor.

Totusi, a alege un produs doar pe baza procentului de ingrediente activ nu este neaparat cea mai buna modalitate de selectie si poate chiar sa va afecteze pielea. In multe cazuri, un procent mai mare nu se traduce intotdeauna in rezultate mai bune. Pentru ca utilizarea anumitor seruri se face gradual, cele mai multe ingrediente active au intervale de procente foarte specifice, sustinute de cercetari, in care isi ofera cea mai buna si mai eficienta activitate pentru piele. Cresterea acestor procente nu inseamna ca produsul va oferi intotdeauna un rezultat superior unui produs cu un procent mai mic. In functie de formula, unele produse cu concentratii mari pot fi de fapt mai putin eficiente sau pot duce la iritatii si inflamatii. De aceea este foarte important sa respectati recomandarile producatorului.

Serurile sunt complet personalizabile in functie de rutina si nevoi specifice, ceea ce inseamna ca beneficiile sunt multiple. Ele pot hidrata, calma, proteja, exfolia, dar totul depinde doar de ingredientele active ale serului (de exemplu: acid hialuronic, niacinamida, acid glicolic, vitamina C, colagen, etc.). Chiar daca serurile sunt un adaos excelent la majoritatea rutinelor de ingrijire a pielii, ele nu ar trebui sa inlocuiasca niciunul din celelalate produse.

Nu stiti ce ser sa alegeti? Nu va faceti griji. In continuare v-am pregatit un ghid pentru a va ajuta sa alegeti cel mai bun ser pentru un ten sanatos si stralucitor.

Cele mai bune ingrediente pentru serul de fata

Exista seruri concepute pentru fiecare tip si conditie de piele. In functie de nevoile de ingrijire a pielii, este posibil sa aveti nevoie de doua seruri diferite pentru zi si noapte. Multe seruri de fata au mai multe sarcini, abordand mai multe probleme ale pielii. Sunt potrivite pentru orice varsta (prevenirea este esentiala), dar pot fi utile in special pentru persoanele cu pielea matura.

Ingredientele pe care trebuie sa le cautati intr-un ser vor depinde in mare masura de preocuparile legate de piele, dar daca scopul este de a obtine o piele sanatoasa si stralucitoare, un ser poate fi aliatul ideal.

Printre cele mai cautate ingrediente din formula unui ser, se numara:

Vitamina C

Serurile cu vitamina C sunt un produs obligatoriu in ritualul de ingrijirii a pielii. Vitamina C este un antioxidant puternic, un agent de stralucire a pielii si cel mai bun ingredient anti-imbatranire. Ca pilon al oricarui ritual extrem de eficient de ingrijire a pielii, vitamina C calmeaza si racoreste pielea, oferind in acelasi timp un strat de protectie impotriva radicalilor liberi si a poluantilor din mediu.

Antioxidantii din vitamina C pot lupta impotriva radicalilor liberi care provoaca imbatranirea si deteriorarea pielii. Probabil cel mai important ingredient pentru mentinerea pielii sanatoase pe termen lung, antioxidantii lucreaza pentru a neutraliza radicalii liberi, cum ar fi poluarea, fumul si principalul vinovat, razele UV. Specialistii recomanda aplicarea zilnica a serului cu vitamina C (urmat ziua de protectie solara) pentru a stimula oxigenarea celulara, pentru a revitaliza, dar si pentru o textura mai ferma.

Daca va doriti sa obtineti mai multe beneficii, optati pentru formule mai complexe, care pe langa vitamina C sa aiba in compozitie si colagen. Mai mult decat atat, vitamina C functioneaza foarte bine in tandem cu acidul hialuronic alaturi de care protejeaza pielea de factorii de stres din mediu, imbogatind pielea cu o bariera hidratanta. Aceste doua ingrediente impreuna sunt incredibile pentru a diminua aspectul ridurilor si liniilor fine. Vitamina C sprijina, de asemenea, refacerea vitaminei E in organism.

Din punct de vedere clinic, este important de mentionat ca eficacitatea serului cu vitamina C este proportional cu concentratia, dar doar pana la 20%. Asadar, sunt de preferat produsele cu un interval procentual situat intre 5% si 15%.

Acid hialuronic

Acidul hialuronic este un ingredient extrem de hidratant care poate retine pana la 1.000 de ori greutatea sa in apa. Este o molecula de zahar produsa in mod natural in organism, dar produsa mai putin odata cu varsta. Aproximativ jumatate din acidul hialuronic din organism este prezent in piele, unde se leaga de apa pentru a ajuta la pastrarea umiditatii. Pe masura ce imbatranim, productia de acid hialuronic incetineste, iar tenul nostru devine mai uscat si isi pierde fermitatea. Acidul hialuronic potrivit ajuta la cresterea umiditatii, la diminuarea ridurilor si a liniilor de varsta. De asemenea ajuta la strangerea si fermitatea aspectului indiferent de tipul de piele. Atunci cand utilizati un ser cu acid hialuronic, asigurati-va ca ulterior folositi o crema buna de hidratare.

Regele tuturor ingredientelor, acidul hialuronic (HA) este potrivit pentru toate tipurile de piele si poate fi folosit practic in orice produs de ingrijire a pielii. De preferat produsele cu un interval procentual situat intre 1% – 2%.

Vitamina E

Vitamina E iubeste pielea si este un antioxidant care ajuta la protejarea acesteia, mai ales atunci cand este folosita alaturi de vitamina C. De asemenea in formule alaturi de retinol stimuleaza sinteza colagenului si a elastinei, diminueaza ridurile fine si de adancime, imbunatateste textura pielii, minimizeaza aspectul porilor dilatati, previne aparitia petelor decolorate si stimuleaza regenerarea celulara.

Retinol

Retinolul este un derivat al vitaminei A. Serurile cu retinol ajuta la cresterea regenerarii celulare, deoarece regenerarea mai lenta provoaca semne vizibile de imbatranire, inclusiv ridurile din jurul ochilor, linii adanci, etc. Un ser cu retinol ofera extrem de multe beneficia si acopera o varietate de probleme ale pielii, de la acnee si cicatrici la linii fine, riduri si sinteza de colagen si elastina.

Poate fi util mai ales incepand cu varsta de 20 de ani. Spre deosebire de un ser cu vitamina C, un ser cu retinol trebuie aplicat pe pielea uscata si curata inainte de a merge la culcare. Pentru cele mai bune rezultate si pentru a preveni uscarea excesiva, aplicati peste un ser antioxidant si o crema hidratanta fara ulei. De preferat produsele cu un interval procentual situat intre 0,01% si 2%.

Acid salicilic

Acidul salicilic este un tip de betahidroxi acid (BHA )care apartine unei clase de ingrediente numite salicilati si este singurul BHA folosit in produsele de ingrijire a pielii. Inmoaie si exfoliaza usor pielea. De asemenea, are actiune antibacteriana si antiseptica.  Acidul salicilic este un betahidroxi acid organic cristalin incolor ce ofera o exfoliere chimica profunda, ajungand acolo unde acidul glicolic nu poate, si anume la baza porilor. Beneficii majore: dizolva toate uleiurile excesive care cauzeaza eruptiile cutanate, punctele negre si albe; exfoliaza celulele moarte; inhiba actiunea bacteriilor care provoaca acneea, prevenind aparitia acesteia; calmeaza pielea inflamata.

Niacinamide ( Vitamina B5)

Unul dintre cele mai bune active anti-imbatranire pe care natura ni le-a oferit vreodata, face parte din grupul de vitamine B si are un efect protector asupra barierei pielii. Niacinamida este o forma solubila de vitamina B3 in apa gasita in alimente. Echilibreaza nuanta pielii imbunatatind aspectul hiperpigmentarii. De preferat produsele cu un interval procentual situat intre 2,5% si 15%.

Cum alegem tipul potrivit de ser?

Exista o gama larga de tipuri diferite de ser. De la ser hidratant, ser pentru stralucire, ser exfoliant si ser anti-imbatranire. Inainte de a achizitiona primul ser trebuie sa identificati problemele pe care doriti sa le abordeze produsul si desigur tipul de piele. De exemplu, pielea uscata/deshidratata are nevoie de un ser de fata hidratant, in timp ce pielea grasa sau predispusa la acnee este probabil sa raspunda bine la o formula de exfoliere. Daca nu stiti exact tipul de piele sau aveti mai multe nevoi de acoperit, puteti apela la un medic dermatolog sau un specialist in ingrijirea pielii. O evaluare a sanatatii pielii este o modalitate excelenta de a evalua orice deteriorare a pielii, afectiuni si ingrijorari care nu sunt inca vizibile cu ochiul liber.

Cele mai frecvente tipuri de seruri includ: seruri hidratante, seruri antioxidante, seruri de luminozitate, seruri exfoliante si seruri anti-imbatranire.

Iata ce trebuie sa stiti despre fiecare tip de ser:

Seruri hidratante

Serurile hidratante furnizeaza un strat suplimentar de umiditate sub creme,  uleiuri de fata sau cremele de protectie solara. Ele fac acest lucru folosind umectanti, care sunt ingrediente care atrag apa in stratul cornos (stratul superior al pielii). Cautati formulele care contin acid hialuronic, unul dintre ingredientele cele mai comune din serurile hidratante. Acidul hialuronic cunoscut si sub denumirea de hialuronat de sodiu este un umectant puternic care atrage si leaga umezeala de piele, pentru a o mentine plina si hidratata.

Ingrediente cheie: acid hialuronic, glicerina, aloe vera. Sunt recomandate pentru toate tipurile de piele.

Seruri antioxidante

Serurile antioxidante protejeaza pielea de radicalii liberi care provoaca imbatranirea. Radicalii liberi sunt fragmente moleculare instabile (generate in mod obisnuit de poluarea aerului si razele UV) care ataca celulele printr-un proces numit oxidare. Ingredientele antioxidante neutralizeaza radicalii liberi si ii impiedica sa provoace daune.

Ingrediente cheie: Vitamina C (acid L-ascorbic si derivatii sai), niacinamida, retinoizi, vitamina E, acid ferulic, coenzima Q10, ceai verde.

Sunt recomandate pentru toate tipurile de piele. Daca aveti pielea sensibila sau predispusa la acnee, atentie insa la acidul L-ascorbic ( considerat cel mai bun antioxidant este cel mai eficient atunci cand este formulat la un pH scazut in combinatie cu acid ferulic si vitamina E).

Seruri pentru luminozitate

Serurile de stralucire sunt concepute pentru a viza hiperpigmentarea, pentru a reduce decolorarea si pentru a spori luminozitatea si stralucirea. Vitamina C si niacinamida sunt doua dintre ingredientele cheie de trebuie sa tineti cont. Vitamina C va ajuta sa obtineti stralucire, promovand refacerea celulelor pielii sanatoase si blocand enzima responsabila de producerea de melanina. Prin urmare, este o alegere excelenta daca doriti sa diminuati aspectul daunelor solare si sa uniformizati pielea rosie, cu pete. Niacinamida (cunoscuta si sub denumirea de Vitamina B3), este renumita pentru capacitatea sa de a trata pielea mata si nuanta neuniforma. De asemenea, poate minimiza aspectul porilor si poate intari functia de bariera a pielii. Spre deosebire de vitamina C, care poate provoca iritatii daca pielea este sensibila sau reactiva, dar in general niacinamida este bine tolerata de toate tipurile de piele.

Ingrediente cheie: vitamina C, niacinamida, acid kojic, acid tranexamic, hidroxiacizi.

Sunt recomandate pentru: piele mata, pete intunecate, hiperpigmentare. Retineti ca acidul L-ascorbic poate sa nu fie potrivit pentru pielea sensibila si predispusa la acnee.

Seruri exfoliante

Exfolierea este procesul de indepartare a celulelor moarte de la suprafata pielii. Realizata corect, are multe avantaje. Exfolierea ajuta la decongestionarea porilor, mentine tenul luminos si clar si permite tratamentelor topice ulterioare sa functioneze mai eficient. Serurile exfoliante folosesc ingrediente precum acizii pentru a rupe legaturile dintre celulele pielii, astfel incat acestea sa fie eliminate mai usor. Ingrediente cheie: acid glicolic, acid citric, acid mandelic, acid malic si acid lactic – toti fiind acizi alfa hidroxi (AHA) – si acid salicilic, un BHA (acid beta hidroxi).

Sunt recomandate pentru toate tipurile de piele. Deoarece sunt mai blande decat majoritatea tonerelor acide, aceste seruri pot fi adesea potrivite pentru pielea sensibila ( ingredientul cel mai indicat este acid lactic). Daca aveti pielea grasa sau predispusa la eruptii, un ser exfoliant care desfunda porii si reduce nivelul de sebum este o completare excelenta in regimul de ingrijire a pielii.

Seruri anti-imbatranire

Termenul „anti-imbatranire” acopera un spectru imens de probleme, desi cel mai des este asociat cu liniile fine si ridurile, urmate de textura si volum. Multe probleme cu care se confrunta pielea imbatranita sunt cauzate de o incetinire a refacerii celulare. Ingredientul minune retinol ( o forma de vitamina A) care este renumit pentru capacitatea sa de a ajuta la promovarea regenerarii celulelor pielii si este considerat unul dintre cele mai eficiente ingrediente anti-imbatranire disponibile.

Retinolul este extrem de versatil. Poate atenua liniile fine si ridurile, poate creste elasticitatea si imbunatati textura si tonusul pielii. Deci, este o optiune anti-imbatranire excelenta pentru pielea matura. Vestea mai putin buna este ca retinolul poate provoca o varietate de reactii adverse, inclusiv uscaciune, roseata si sensibilitate crescuta la soare. Prin urmare, este vital sa folositi doza corecta si sa nu exagerati. Incepeti intotdeauna usor si mariti pe masura ce toleranta pielii creste.

Ingrediente cheie: retinoizi, peptide, vitamina C, hidroxiacizi.

Recomandate pentru: Toate semnele de imbatranire, inclusiv liniile fine, ridurile, pierderea fermitatii, pierderea elasticitatii si pete pigmentare.

De obicei, un ser trebuie aplicat pe piele dupa curatare si inainte de hidratare. Deoarece serurile folosesc ingrediente diferite pentru a aborda probleme diferite, se recomanda a fi utilizate in momente diferite ale zilei. Verificati intotdeauna instructiunile si urmati-le cu atentie.

Serurile sunt solutia perfecta pentru a trata cele mai presante probleme ale pielii si sunt foarte usor de aplicat. Acum ca stiti din ce este compus un ser de fata si ce rol au aceste ingrediente incredibile, tot ce trebuie sa faceti este sa adaugati produsul potrivit in ritualul zilnic de ingrijire a pielii.